Ontmoet Rauke, B2B-accountmanager bij Profotonet en gepassioneerd portretfotograaf

Rauke Schalken werkt bij Profotonet als accountmanager B2B. Hij studeerde aan de Fotoacademie in Amsterdam en werkte in een fotowinkel. Rauke heeft al jaren een passie voor fotografie wanneer hij tijdens zijn baan in de fotowinkel erachter komt dat hij ook geniet van de samenwerking met professionele fotografen. Deze combinatie van fotografie en het contact met fotografen en bedrijven, vindt hij het leukst aan zijn baan bij Profotonet.

In zijn vrije tijd schiet Rauke graag portretten en priegelt hij graag met productfoto’s. Hij vertelt ons graag alles over zijn passie voor beeldmaken.

Specialisatie  | Gear en instellingen  | Tips

“Ik kan echt genieten van het samenspel met mijn model.”

Rauke Schalken

Rauke Schalken

Specialisatie: Portretfotografie

Ik kwam via mijn ouders en een goede vriend van mijn vader in aanraking met fotografie. Als zoon van gepassioneerde hobbyfotografen wilde ik het liefst ook fotograaf worden. Ik studeerde daarom aan de Fotoacademie in Amsterdam en werkte in een fotowinkel in Haarlem. Hier ontdekte ik dat ik naast het fotograferen zelf, ook geniet (en leer) van de samenwerking met professionele fotografen en dat is altijd zo gebleven. Inmiddels fotografeer ik al ruim 23 jaar.

Ik schiet voornamelijk zwart-wit portretten. Ik kan echt genieten van het samenspel met mijn model en van het moment dat je tijdens de shoot al weet dat je samen iets tofs hebt gemaakt. Ik denk dat mijn fotografie eerder om de connectie draait, dan om een specifieke boodschap. Vaak ontstaan de meest geslaagde foto’s tijdens een spontaan moment. Zo trok een model tijdens een mooie en ontspannen shoot bij wijze van grap een satijnen shawl over haar hoofd en ik drukte op de ontspanknop. Gek genoeg werkte dit prima. Dit is één van mijn favoriete foto’s. Ik vind het ook leuk om producten te fotograferen en uren te priegelen met een wijnfles of een voetbalschoen.

Met mijn baan als accountmanager B2B bij Profotonet kom ik in aanraking met mooie projecten. Zo werkt Profotonet sinds dit jaar samen met World Press Photo. Dat blijft heel bijzonder.

Gear en instellingen

Als beginnende fotograaf schuift je interesse nog wel eens op. Soms een klein beetje en soms heel veel. Dat overkwam mij ook. Zo wilde ik vroeger fotojournalist worden, maar tijdens mijn studie kreeg ik ineens hele andere fotografische interesses. Ik zou beginnende fotografen daarom adviseren om te starten met een goede allround camera met een goed standaard zoomobjectief. Die komen altijd van pas, welke specialisme je uiteindelijk ook kiest. Zelf heb ik laatst geïnvesteerd in de Nikon Z8 met drie prime-objectieven. Ik ben geen die-hard fan van één specifiek camera- of flitsmerk. Ieder merk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Het Nikon Z-systeem sluit simpelweg op dit moment het beste aan bij mijn persoonlijke wensen. De Nikon Z 85mm f/1.2 S-lens is momenteel mijn absolute favoriet. Zelfs op f/1.2 is het beeld vlijmscherp met een hoog contrast en natuurlijk een schitterende bokeh.

“Het is belangrijk dat je een goede en gekalibreerde monitor hebt. Dit voorkomt teleurstellingen wanneer je je beelden wilt printen.”

Ik schiet mijn foto’s altijd in RAW. Vervolgens bewerk ik mijn foto’s via Nikon NX Studio, Adobe Lightroom en Photoshop. Hiervoor is het belangrijk dat je een goede monitor hebt die op de juiste manier gekalibreerd is. Dit voorkomt bijvoorbeeld teleurstellingen wanneer je je beelden wilt printen.

Rauke Schalken

Nikon Z8

Nikon Z8

Nikon Z 85mm f/1.2 S-line

Nikon Z 85mm f/1.2 S-line

Nikon Z 50mm f/1.8 S-line

Nikon Z 50mm f/1.8 S-line

Monitoren

Monitoren

Rauke Schalken

Tips om te starten

Wanneer je begint met fotograferen, is het belangrijk dat je eerst de basisinstellingen, zoals diafragma en sluitertijd, onder de knie krijgt. Daarna kun je oefenen in de praktijk. Vraag bijvoorbeeld eens aan een professionele fotograaf of je mee mag lopen. Als je een fotograaf vraagt die een totaal ander specialisme heeft dan jij, leer je hier ook veel van.

“Het is belangrijk om veel te schieten en leren.”

Daarnaast is het belangrijk om veel te blijven schieten en leren. Je kunt van anderen leren, maar ook YouTube is een grote bron van inspiratie en informatie.

Wanneer je je werk wil laten printen, maar door de bomen het bos niet ziet, raad ik je aan om ons bij Profotonet gewoon te bellen. Wij hebben een hele deskundige klantenservice en bijna iedereen in het team fotografeert zelf ook. Als je bij ons aangeeft wat je nodig hebt, dan blijven er vaak maar een paar goede opties over en dat maakt de keuze een stuk makkelijker.

Waar kun je mij vinden?

Instagram: @rauke_schalken

Website: www.raukeschalken.nl

< Terug naar portretfotografie