Who to follow

Volg deze toffe onderwaterfoto- en -videografen

Op het internet vind je talloze accounts, maar wie moet je nu volgen? We helpen je en zetten enkele gave onderwater-accounts voor je op een rijtje. Scroll down en laat je inspireren. 

Alex Mustard @alexmustard1

Alex Mustard is naast onderwaterfotograaf ook marinebioloog. Hij schiet beelden waarbij hij speelt met zoom en perspectief. Een zeepaardje lijkt ineens een abstract kunstwerk en als je lang kijkt zie je onverwacht een visje tevoorschijnkomen tussen de begroeiing. Geniet van Alex' kleurrijke, kraakheldere, verrassende beelden.

Martin Zapanta @martinzapanta

Deze prijswinnende freediver maakt geheimzinnige zwart-wit foto's van andere freedivers. Vaak bewust opgesteld, met oog voor choreografie en creativiteit. De ene keer laat hij de omgeving in detail zien, een andere keer niet. Daardoor verschillen de beelden in dimensie en kun je er lang naar blijven kijken. 

David Doubilet @daviddoubilet

Onderwaterfotograaf David Doubilet werkt voor National Geographic. Hij maakt beelden van dieren, boten, mensen, planten en zeestromen. Hij geeft vele lezingen. Begrijpelijk, want als je zijn scherpe, haast surrealistische onderzeebeelden ziet, zie je dat hij weet wat hij doet. Davids fotografievisie is: "Images have power to celebrate, educate, honor and humiliate."

Ray Collins @raycollinsphoto

Ray Collins noemt zichzelf ''Wave Whisperer" en "Fish Person". Hij wijdde reeds vele exposities aan de zee en publiceerde boeken vol zee-beelden. Als je naar zijn werk kijkt, zie je hoe schilderachtig de zee eruit kan zien. In de documentairefilm "Fish people" vertelt Ray, samen met anderen, wat de zee hem gegeven heeft en welk dieper levensdoel hij er vindt.

Andrey Savin @uw.art

Andrey Savin is een soloduiker, PADI Divemaster en onderwatermacrofotograaf en -filmmaker. In zijn beelden zie je opvallend veel haarfijne details en hij zet vaak onderwaterdieren, objecten of planten met felle kleuren in de schijnwerpers - letterlijk. Andrey weet hoe hij diep in de zee optimaal gebruik kan maken van het licht, als een ware onderwaterlichtkunstenaar.


Christian Vizl @christianvizl

Christian Vizl is een Awardwinnende onderwaterfotograaf die zich inzet voor het behoud van de oceaan. Christians beelden staan vaak in het teken van beweging of ze bevatten een verrassend element. Veel van zijn foto's zijn zwart-wit. De foto's met kleur zijn subtiel. De tinten voegen zeker iets toe aan de impact van de afbeelding. 

Toptips van @christianvizl

  • Tip 1: first you need to be a good diver and have enough practice to handle your buoyancy control
  • Tip 2: be mindful that you are entering an allien world, home to countless species and we are merely guests. Be respectful and don’t harass any form of life

Alex Kydd @alexkyddphoto

De Australische Alex Kydd is een team diver, fotograaf en onderwaterfilmmaker. Hij brengt de onderwaterwereld tot leven door teksten bij zijn beelden te plaatsen. Hij laat zien hoe haaien elkaar kunnen klieren en toont de elegantie van koeneusroggen die samen zwemmen. Heb jij ook zin om die schildpad een Hi5 te geven?

Andre Musgrove @andremusgrove

Andre Musgrove maakt onderwaterfoto's en -video's. Hij is freediver en speervisser. Daarnaast is hij Scuba en Dive Guide en doet hij onderwaterstunts. Andre denkt graag out of the box. Daarbij laat hij een dame piano spelen op de zeebodem en plaatst hij zijn modellen tussen vissen en haaien. Zijn bewegende beelden mogen er ook zijn, zoals je ziet in zijn freediving video's.

Toptips van @andremusgrove: 

  • Tip 1: for underwater photography if shooting wild animals, is to learn about the animal and how they behave so you and the animal can be safe
  • Tip 2: Be a comfortable diver before picking up a camera for underwater shoots. Your body is apart of your equipment and especially underwater, you need to have self awareness of your body in order to capture great shots
  • Tip 3: Focus on correctly exposing your photo, composition that will attract the audience and also creativity, so that your work stands out from the rest”
  • Tip 4: Dive as often as you could because practise makes perfect

Raymond Wennekes

Deze Awardwinnende onderwaterfotograaf maakt gave macro-beelden, in het Veerse Meer, Grevelingen, Oosterschelde en in het buitenland. Maar Wennekes laat ook duidelijk zien: je hoeft niet ver te gaan om een mooie onderwaterwereld aan te treffen en vast te leggen. Geduld (als het nodig is meer dan een uur wachten!), inzicht en passie: daar kom je ver mee.

Cristina Mittermeier

National Geographic-fotografe en biologe Cristina Mittermeier uit Mexico maakt sfeervolle onderwaterbeelden waarin je haar liefde voor natuur en dier voelt. Cristina speelt met perspectief en licht. Ze laat zowel het leven boven als onder het water zien. Ze geeft de dieren die ze uitlicht een hoofdrol in een verhaal. Je kunt via Cristina's account goede doelen steunen (zoals koraalbescherming). Volg haar!


Onze fotografen

Bij Kamera Express werken vele gepassioneerde fotoliefhebbers en fotografen met ieder een eigen, unieke stijl. Mike Ollefers is onze onderwaterfotograaf. Hij werkt in de Superstore in Rotterdam.

@mike.ollefers

"Welcome to my underwaterworld,'' zo heet Mike je welkom op zijn account. Je ziet hoe mooi Nederland ónder water kan zijn. Hij toont details van onderwaterdieren en -planten in warme kleuren. Hij laat subtiele schitteringen zien en maakt mooi gebruik van licht en donker. Mike maakt zowel zwart-wit-beelden als kleurenfoto's.

Toptip van @mike.ollefers: Zorg voor een juiste belichting en compositie voor een kleurrijker en aantrekkelijker beeld.

Wil je nog meer tips over onderwaterfotografie krijgen? Op onze tips and tricks-pagina vind je spetterende onderwaterbeelden.

Overzichtspagina