20 locaties voor bruisende onderwaterbeelden

It's always dive o'clock somewhere! Waar kun je nu de beste duikfoto's en -films maken? Of oefenen met je nieuwe apparatuur?

Welke baai of zee, welk meertje of indoorzwembad moet je niet overslaan? We zetten enkele coole duiklocaties op een rijtje voor je. Wereldwijd, in Nederland en in België. Hoe meer je duikt, hoe beter het is voor je onderwaterbeelden, want: "the best way to observe a fish is to become a fish." 

Locaties wereldwijd | Locaties in Nederland | Locaties in België


Top 14 locaties wereldwijd

1. De Filipijnen - Malapascua

Malapascua is een klein en relaxed eiland op De Filipijnen. Hier vind je een rijk, divers onderwaterleven. Het is de enige plek ter wereld waar je de zeldzame voshaai (Tresher Shark) tegen kunt komen.

Bij Gato Island of rondom Malapascua zelf kun je ook zeepaardjes, mandarijnvissen, zeeslangen en sepia's spotten. Het is voor zowel beginners als gevorderden genieten hier. Je kunt er rifduiken, wandduiken, nachtduiken, wrakduiken en macroduiken. Nog een extra Filipijnentip: sla Apo Island niet over!

Bekijk Malapascua via Google Maps.

2. Maleisië

Maleisië is een duik- en snorkelparadijs. De beste duikplekken vind je in de zuidoostelijke regio (op het eiland Borneo). Je moet daarbij rekening houden met het regenseizoen. Het eiland Sipadan is een aanrader, al worden daar maar een beperkt aantal duikers toegelaten.

Mabul is bekend om zijn muck-duikomstandigheden (duiken op de bodem, waarbij je miniscule wezens aantreft). Mocht je je PADI-basisduikbrevet nog willen halen, dan is Redang of Perhentian een goede uitvalbasis. De prijzen liggen er laag en de duikomstandigheden zijn perfect. 

Bekijk Maleisië via Google Maps.

3. De Bahama's

Altijd al eens willen duiken met haaien? Of ze van een afstandje willen zien? Dan moet je De Bahama's zeker niet overslaan. Reis naar de eilanden Grand Bahama en New Providence Island en ga op avontuur. 

Vanuit New Providence Island kun je diverse duikstekken bezoeken waar verschillende soorten rifhaaien voorkomen. Via de duikschool van Stuart Cove kun je onder begeleiding met de haaien zwemmen of kijken naar een voedermoment.

Bekijk De Bahama's via Google Maps.

4. Malta, Gozo, Comino

Wat dichterbij huis is de onderwaterwereld ook de moeite waard. Doordat Malta een rotseiland is zonder zandstranden is het water kristalhelder, waardoor je tot 40 meter zicht hebt. Als ervaren duiker voel je je een ontdekkingsreiziger wanneer je langs de dieper gelegen wrakken en onderzeese grotten zwemt. Daarnaast kun je in het water rondom Malta tonijnen, barracuda's en octopussen tegenkomen. 

Vanuit Malta kun je met de boot naar Gozo en Comino, waar je onderwater ver kunt kijken en veel moois ziet. Er zijn uitstekende duikmogelijkheden voor zowel beginnende als gevorderde duikers.

Bekijk Malta via Google Maps.

5. De riffen van Australië

Wie door Australië reist of backpackt, móet naar the Great Barrier Reef. Het is het grootste en mooiste koraalrif ter wereld.  

Cairns is een populaire uitvalbasis voor duikers, maar ook Townsville en Port Douglas zijn de moeite waard. Je vindt in dit gehele gebied zowel grote duikscholen als kleine, en je kunt hier een Open Water Course- en andere officiële PADI-duikbrevetten halen. Haal je onderwaterapparatuur maar vast tevoorschijn, want je leest het al: hier kun je te gekke onderwaterfoto's maken.

Bekijk het Great Barrier Reef via Google Maps.

6.  Egypte - Marsa Alam

Ten zuiden van het dorpje Marsa Alam bevindt zich een nog onbedorven duikgebied met kleurrijke riffen en vele onderwaterdieren. Ga naar Elphinstone, Wadi Gimal, Abu Dabab Daedalus Island of naar Shaab Samadai en zwem tussen grote vissen, zeekoeien, dolfijnen, schildpadden, tonijnen, bultkoppapegaaivissen en diverse soorten haaien. 

Op Brother Islands vind je twee wrakken. Tussen de 15 en 45 meter diep bevindt zich de Aida II, een groot schip dat zonk in 1957. Tussen de 8 en 80 meter diep vind je het nog oudere schip, De Numidia. 

Bekijk Marsa Alam via Google Maps.

7. Indonesië - Nusa Lembongan, Komodo, Lembeh

Indonesië is een veelzijdig land met vele eilanden. We raden je aan zelf ook onderzoek te verrichten naar dit prachtige land. Duikstekken volop! Enkele tips: Lembongan is een buureiland van Bali en Nusa Penida. Dit laidback eilandje is gericht op snorkel- en duiktoerisme. Een tópduikspot is Blue Corner

De Komodo-eilanden nabij Flores zijn zeker een duikje waard. Lembeh op Sulawesi is een secret holiday spot. Dit onbedorven plekje is ideaal voor muck-duiken. Je vindt er dieren in de meest bijzondere (schut)kleuren. Hier kun je ook nachtduiken en mandarin-duiken. 

Bekijk Lembongan via Google Maps.

8. Magische Malediven

De eilandjes van de Malediven zijn ideaal voor wie onderwaterbeelden wil schieten. Het eiland ligt in een zeekanaal, waardoor de stroming steeds weer voedselrijk water rondom het eiland brengt. Hier komen grote vissen op af, zoals haaien, adelaarsroggen, makrelen en Manta-roggen. Je kunt hier zelfs een walvishaai voorbij zien zwemmen. Hopelijk nét op het moment dat jij klaarligt met je camera.

Waar je ook kijkt... in het heldere water van minimaal 23 graden Celcius is het overal even mooi en spectaculair. 

Bekijk de Malediven via Google Maps.

9. Curaçao en Bonaire

Laten we de Antillen niet vergeten! Playa Kalki op Curaçao wordt niet zonder reden Alice in Wonderland genoemd, maar ook Mushroom Forest, Porto Mari en Superior Producer zijn indrukwekkend. Veel duikers zijn fan van Tugboat en van Klein Curaçao. Nog een tip: Coral Restoration Curaçao houdt zich bezig met de restauratie van koraal op het eiland. Director's Bay is een fijne duik- en snorkelstek waar je dit goede werk kunt bewonderen.

Denk ook aan de rustige Westkust van Bonaire of aan Bonaire Nationaal Marine Park (let op: je hebt er een STINAPA-tag nodig, aangezien het een beschermd natuurgebied is).

Bekijk Curaçao via Google Maps.

10. Mexico

Cenote is de naam voor een waterbevattende grot of poel. Drie mooie Cenotes die we top vinden zijn: de Cenotes Dos Ojos - Quintana Roo, Ik Kil - Yucatán (een bovengrondse Cenote) en Gran Cenote - Quintana Roo. De Maya's zagen de Cenotes als ingang naar de onderwereld. Gelukkig kom je er juist vrolijke dingen tegen als je er daadwerkelijk induikt: honderden gekleurde visjes en een prachtige natuur.

Nog een paar Mexico-tips: Isla Espiritu Santo, Rivière Maya, Cozumel en Tortugas Profundo en Xpu-ha.

Bekijk de Cenotes in Mexico via Google Maps.

11. Papua New Guinea - Raja Ampat

De eilandengroep Raja Ampat in West Papua, voorheen Irian Jaya en daarvoor Nederlands Nieuw-Guinea, bevat mooie flora en fauna. Op Teluk Kabui, Pulau Wai en Manta Point kun je je duikers- en snorkelhart ophalen. Je vindt er jungle-eilandjes van kalksteen, prachtige koraaltuinen, vele vissen en riffen.

Rondom Pulai Wai zwemmen zeldzame vissoorten rond (zoals de Raja-epaulette-haai, de krokodilvis, grote manta's en de wobbegong haai). Bovendien vind je er wrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Manta Point wemelt van de roggen. 

Bekijk Papua New Guinea via Google Maps.

12. Silfra Gap - IJsland

Altijd al eens tussen twee werelddelen in willen duiken of snorkelen? Dat kan in deze unieke Silfra-kloof. Je kun in een speciaal drysuit tussen Amerika en Europa in zwemmen.

De kloof is beroemd omdat het de grens is van twee techtonische platen, die langzaam uit elkaar schuiven. IJsland zal daardoor ooit in twee delen uit elkaar vallen, maar dit duurt nog miljoenen jaren. Ondertussen kun je er, met een speciaal drysuit, het (gletsjer)water in en is er enorm veel te zien doordat het water kraakhelder is.

Bekijk de Silfra Gap via Google Maps.

13. Galápagos, Ecuador

De Gálapagoseilanden hebben zo veel te bieden, dat je haast niet weet waar je moet kijken. Er zwemmen haaien, hammerheads, schildpadden, zeeleeuwen rond en gekleurde vissen.

In Santa Cruz kun je in de shops een onderwatercamera huren. Je kunt er snorkels en flippers huren en met zeeleeuwen zwemmen. Raak ze echter niet aan: een jonge zeeleeuw wordt verstoten door zijn moeder als hij een andere geur met zich meedraagt. Denk aan deze uitspraak: "Take only pictures, leave only bubbles."

Bekijk de Gálapagoseilanden via Google Maps.

14. Fiji

Fiji is fantastisch! Hier vind je ongerepte koraalriffen en er leven rifhaaien, mantaroggen, clownvissen (Nemo!), snappers, lipvissen, adelaarsroggen en zeepaardjes.

Je kunt de onderwaterwereld rondom Fiji het beste vanaf een liveaboard verkennen, een bootje dat vaart tussen de eilanden. Na het verkennen van de onderwaterwereld kun je lekker bijkomen op de witte tropische stranden en genieten van de goede keuken. Just live the Fiji Experience! Tip: Mantaray Island en The Shark Dive.

Bekijk Fiji via Google Maps.


Top 3 locaties Nederland

1. Dreischor (Einde Zuidlangeweg)

In het water nabij Dreischor, op Schouwen-Duiveland in Zeeland, kun je lekker oefenen als beginner. Diverse duikscholen uit het hele land trekken regelmatig die kant op om te oefenen.

In de zee tref je oude dijkresten, begroeide reefballs, een gemaal, kreeften, krabben, slakjes, bruinvissen, mosselen, zeesterren, zeenaalden en op de zandbodem zie je platvissen en palingen. Met wat geluk vind je hier sepiola's en, als je de goede (rustige) plekjes weet te vinden, kun je hier zelfs een zeehondje tegenkomen.

Bekijk Dreischor via GoogleMaps.

2. 't Koepeltje

Nabij Brouwersdam in Zeeland ligt 't Koepeltje. Het is vernoemd naar het koepeltje dat ligt in de duinen naast deze duikspot. Je komt er via de Brouwersdam of via een trap die door de duinen loopt.

Deze duikstek wordt vanwege die trappen wel eens vergeleken met de duikplek 1000-steps op Bonaire. Hier kom je oesters, noordzeekrabben, sepiola's, zeedonderpadden en meer tegen. Het is een toegankelijke duik- en snorkelplek waar je toffe beelden kunt schieten.

Bekijk 't Koepeltje via GoogleMaps.

3. Zandeiland 4

Eiland 4 of Zandeiland 4 in de Vinkseveense Plassen is een prachtige duikstek voor beginners waar je wel tot 5-8 meter zicht hebt. Let op: je hebt een duikpenning nodig om hier te mogen duiken. Het water is er helder, er zijn goede faciliteiten en er is veel te zien.

Er liggen diverse objecten in het water. Eiland 4 wordt beheerd door duikcentrum AIR Diving (waar je ook de duikpenning aan kunt vragen). Het eiland is bekend vanwege de duikzone. Binnen de duikzone is geen scheepvaart toegestaan. 

Bekijk Zandeiland 4 via GoogleMaps.


Top 3 locaties België

1. Nemo33

Als je indoor wil duiken, kun je terecht in dit 33 meter-diepe zwembad in de vorm van een toren. De duikomstandigheden zijn hier perfect. De Belgische duikexpert John Beernaerts ontwierp Nemo33.

Al duikend kom je drie luchthoudende ruimten tegen, waar continu verse lucht wordt aangevoerd. Dat is gemakkelijk voor duikinstructeurs. Zo kun je namelijk uitleg geven aan beginners zonder steeds naar de oppervlakte te moeten stijgen. Het is de ideale plek om je onderwatercamera te testen.

Bekijk Nemo33 via GoogleMaps.

2. Barrage de l'Eau d'Heure

Deze gevarieerde duikstek ligt in het grootste watergebied van België. Er bevinden zich diverse onderwaterobjecten in het water en er is een unieke onderwaterbiotoop. Het zicht varieert van twee tot tien meter. Het water is helder en er is weinig flora maar behoorlijk veel fauna te vinden. Je komt in Barrage de l'Eau d'Heure blankvoorn, baars, snoek, paling en forel tegen bij het duiken.

Op de bodem van het meer liggen zebramosseltjes waarin zwanemossels leven. Op de takken van de boomstronken leven rivierkreeftjes en slakken. Hier is volop foto- en video-inspiratie te vinden!

Bekijk Barrage de l'Eau d'Heure  via GoogleMaps.

3. Steengroeven in België

Wil je iets bijzonders zien in de Belgische wateren? Ga dan naar de steengroeven "De Barges" in Doornik, "La Gombe" nabij Luik en "Vodelée" bij Philippeville en Givet. Je hebt hier helder water en kan er beelden schieten van uiteenlopende flora en fauna. Je kunt er diverse vissen op de gevoelige plaat leggen.

Op de bodem van de steengroeves vind je vaak bijzondere objecten. In "La Gombe'' kun je bijvoorbeeld langs een vliegtuig, huisje, bootjes en een duikersklok zwemmen. 

Bekijk Vodelée via GoogleMaps.


Smaakt dit naar meer? Bekijk www.duikersgids.nl of DIVE magazine voor nog meer leuke duiklocaties, internationaal en nationaal. Van Thailand tot Aruba en van Ameland tot Marseille in Frankrijk. Of ga je liever naar Wales of Kaapverdië? Keuze genoeg!

Wil je kijken naar het werk van andere onderwaterfotografen en nog meer ideeën opdoen over bijzondere locaties? Ga dan naar de Who to follow-pagina, waarin meerdere accounts van onderwaterfotografen te zien zijn (en waar je hun homebases en duikstekjes kan checken). Of surf naar de interviewpagina's: Fred Buyle, Craig Parry en Harro Cats verklappen daarin hun favoriete spots. 

Overzichtspagina