Olympus PEN camera's 

Olympus PEN camera's zijn niet weg te denken uit het Olympus assortiment. Dit begon al heel vroeg. De eerste PEN camera werd al in 1959 geïntroduceerd. Daarna volgden veel verschillende modellen, waarover hieronder meer uitgelegd zal worden. Maar eerst een stukje geschiedenis. 

Geschiedenis van de PEN camera

De eerste Olympus PEN camera verscheen in 1959. De PEN combineerde de superieure fotografische prestatie van de D-Zuiko lens met uitstekende draagbaarheid. Daardoor werd de PEN veel gebruikt door professionele fotografen als tweede camera. In korte tijd kwamen daar verschillende modellen bij. In 1961 volgde de PEN EE, een gebruiksvriendelijke camera die zich richtte op beginnende fotografen. Een jaar later, in 1962, werd de PEN EES op de markt gebracht. In datzelfde jaar kwam ook de PEN D uit. Een exclusiever, duurder model met een 32mm f/1.9 lens. In 1963 verscheen de eerste PEN-F camera. Dit was wereldwijd de eerste en enige halfbeeld reflexcamera met één lens. De Olympus PEN-F was een revolutionaire camera met talrijke innovatieve functies. 

Olympus PEN-F

53 jaar na de introductie van de eerste PEN-F keert het geliefde model weer terug in het Olympus assortiment. Deze camera vertoont vooral qua uiterlijk veel overeenkomsten met de analoge PEN-F uit 1963. Het fraai vormgegeven retro design zorgt voor een nostalgisch gevoel. De specificaties zeggen echter het tegenovergestelde. De nieuwe PEN-F is de meest krachtige PEN camera's tot nu toe. Ondanks de geringe afmetingen van het compacte Micro Four Thirds-formaat beschikt de PEN-F over de geavanceerde optische technologie van de grotere, high-end Olympus OM-D camera's. Denk hierbij aan 5-assige beeldstabilisatie, een ingebouwde elektronische zoeker en een nauwkeurig autofocussysteem. Sommige instellingen kunnen worden gekozen met de nieuwe Creative Dial die u toegang geeft tot een hele reeks geavanceerde filteropties. De metalen knop is een in het oog springend kenmerk van het vermaarde PEN-ontwerp waarbij hedendaagse en retro stijlelementen worden gecombineerd met luxe materialen en hoogwaardig vakmanschap. De camera heeft klassieke contouren, de merknaam is zorgvuldig in de metalen behuizing gegraveerd en de leerachtige afwerking voelt buitengewoon luxueus aan.

De iconische aspiraties van de PEN-F blijven niet beperkt tot het design. Straatfotografie was nog nooit zo populair en de nieuwe PEN is uitgerust met een ingebouwde elektronische zoeker die het gevoel geeft van een klassieke afstandsmeter en helpt bij het scherpstellen met focus-peaking en een beeldvergroting van 0,62x. De elektronische zoeker heeft een groot OLED-display met een resolutie van 2,36 miljoen dots, dat een real-time preview laat zien van de gekozen instellingen en wijzigingen die zijn aangebracht met de nieuwe Creative Dial. Verder zorgt het 5-assige beeldstabilisatiesysteem voor een haarscherpe beeldweergave. De grote metalen knop aan de bovenzijde van de PEN-F biedt toegang tot de nieuwste creatieve functies. Olympus is erin geslaagd om talrijke filters en opties toe te voegen die bovendien heel eenvoudig kunnen worden toegepast. Met de Creatieve Dial kunnen vier functies worden bediend, waaronder twee functies die nieuw zijn voor de PEN-serie: Monochrome Profile Control en Colour Profile Control.

Bekijk de Olympus PEN-F

Olympus PEN E-PL8

Olympus breidt de PEN-serie uit met de Olympus PEN E-PL8, een zeer aantrekkelijk vormgegeven model die perfect past bij de belevingswereld van bloggers, modeliefhebbers en andere millennials. Het oogstrelende design met zijn ronde vormen en hoogwaardige afwerking wordt gecombineerd met de prestaties van een geavanceerde camera met verwisselbare lenzen. Met deze 16,1 megapixel camera is het gemakkelijker dan ooit om prachtige foto's en video's te maken en deze vervolgens via WiFi te delen op social media. De PEN E-PL8 heeft een kantelbaar 3" LCD-scherm, dat ideaal is voor het maken selfies. Ook is de camera voorzien van een touchscreen, zodat u gemakkelijk belangrijke functies als de zelfontspanner, opnameknop, belichtingsregeling en creatieve filters kunt bedienen. Foto's en video's kunt u direct op de camera bewerken, door deze bijvoorbeeld van muziek en andere effecten te voorzien. De E-PL8 kan probleemloos worden gebruikt met de zeer uitgebreide serie M.ZUIKO objectieven. Tevens heeft Olympus een geweldig aanbod PEN-modeaccessoires, met voor iedereen wat wils.

Het maken van selfies is met de PEN E-PL8 nog nooit zo eenvoudig geweest. De selfie-modus wordt automatisch geactiveerd wanneer het LCD-scherm wordt omgeklapt en dankzij de touchondersteuning heeft u direct toegang tot de belangrijkste instellingen, zonder dat u bang hoeft te zijn dat uw vingers zichtbaar zijn in het scherm. Dit zorgt ervoor dat u altijd mooi belichte, haarscherpe selfies maakt, zelfs wanneer u 's avonds tegen fel licht in fotografeert. Bovendien zijn er diverse 'one-touch' opties op het LCD-scherm te vinden, zoals e-Portrait, intervalopnamen, creatieve filters en speciale filmeffecten. Zo kunt u met het grootste gemak unieke foto's en video's maken. U kunt deze nieuwe PEN eenvoudig koppelen aan uw smartphone via WiFi en de gratis OI.Share-app. Op die manier kunt u eenvoudig 'full-body' selfies maken door de camera te bedienen vanaf uw telefoon. Bovendien kunt u de gemaakte opnamen via uw smartphone eenvoudig uploaden naar social media.

Bekijk de Olympus PEN E-PL8
Terug naar de Olympus pagina