NRC Fotowedstrijd banner

NRC Fotowedstrijd

In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

November: "Grenzen" met Maarten de Kok

Het thema van de maand november is “Grenzen”. Voor dit thema zochten wij Maarten de Kok op om een kijkje te nemen in zijn leven als fotograaf.

Prijzen November:

Vakjuryprijs: Nikon D3400 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix A900

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Inzenden kan tot 1 december 17.00 uur.

Portret Maarten de Kok

Maarten de Kok

Fotografie raakt Maarten al sinds zijn kinderjaren in het noord Nederlandse platteland (Drenthe). De eerste beelden die hij schoot waren van mensen om hem heen. “Ik nam foto’s van het dagelijks leven op de boerderij.

Gedurende zijn Bachelor studie op de kunst Academie Minerva in Groningen ontstond een fascinatie voor de gebeurtenissen in oost Europa. “Een van mijn eerste beeldverhalen ging over het overstromen van een kleine stad in Roemenië. Na mijn afstuderen als documentair fotograaf heb ik mijn bedrijf gestart als freelance fotograaf. Mijn interesse in oost Europa groeide, en ik ben intussen meerdere keren naar Ukraine en Bulgarije gereisd”.

In de vroege jaren van zijn carrière als fotograaf was Maarten vooral geïnteresseerd in het vastleggen van feiten door het maken van fotografische series.

Recentelijk is zijn werk geëvolueerd naar meer conceptueel werk, in de vorm van “Storytelling”, en hij richt zich dus vooral op het vinden van manieren om verhalen te vertellen over één persoon door te focussen op details, en niet zo zeer op gebeurtenissen.


Foto's van Maarten:

Foto's Maarten de Kok

10 tips van Maarten

1. Voorbereiding: Zorg altijd voor een goede voorbereiding zodat je weet wat je te wachten staat als je gaat fotograferen.

2. Laat je naam achter: Neem visitekaartjes mee zodat je makkelijk in contact komt met mensen.

3. Kies je onderwerp: Kies altijd een onderwerp die dicht bij je interesse ligt. Ga niet opzoek naar dingen die anderen graag willen zien.

4. Vast brandpunt: Ga eens op pad met een lens met een vast brandpunt, zo word je gedwongen beter te kijken. Je hoeft niet meer na te deken over zoomen en je kunt je zo beter concentreren op je onderwerp.

5. Doe overal inspiratie op: inspiratie vind ik overal, niet alleen in de fotografie maar ook in kunst of wetenschappelijke publicaties.

6. Deel ervaringen: Kijk eens of er een fotoclub in de buurt is, niets is leuker om met andere te discussiëren over je werk en dat van anderen.

7. Vergeet niet foto’s af te drukken: Maak afdrukken van je werk, we zien iedere dag zo veel digitale foto’s voorbijkomen op sociale media, maar prints geven een heel andere beleving aan je werk.

8. Backup en Backup!: Bewaar je foto’s goed. Houd een goed en overzichtelijk archief bij die ook ergens in de cloud staat bijvoorbeeld. Mocht er ooit iets gebeuren met je harde schijf dan staan je foto’s altijd nog ergens op een server.

9. Neem de tijd voor je foto: Wees geduldig, als de locatie en het licht perfect is kan het waardevol zijn om rustig te wachten tot een laatste element in het beeld verschijnt. Bijvoorbeeld een persoon.

10. Speel met verschillende thema’s: Neem tijdens het fotograferen op straat eens een thema in je hoofd, bijvoorbeeld liefde, je zult zien dat je je op andere dingen gaan richten.

Bekijk hier de aflevering van Nederland Fotografeert | Maarten de Kok - Grenzen