In Nederland Fotografeert geeft Kamera Express u in samenwerking met Nikon iedere maand de beste tips om deel te nemen aan de NRC Fotowedstrijd. Elke maand kunt u uw eigen foto insturen die aansluit op het thema van de maand. Wilt u ook deelnemen aan de NRC Fotowedstrijd en kans maken op mooie prijzen? Ga naar http://foto.nrc.nl en upload uw mooiste foto.

Nieuwe aanpak | Thema juni: leven | Prijzen | Video | Tips | Voorbeeldfoto's | What's in the bag

Nieuwe aanpak

Voor de NRC Fotowedstrijd gaan Nikon en Kamera Express elke maand op pad met reisblogster Roëll de Ram van wearetravellers.nl. Zij gaat maandelijks langs bij een inspirerende fotograaf, passend bij het maandthema. Hij of zij voorziet Roëll van handige tips en tricks met één doel: haar fotografie naar een nóg hoger niveau tillen. Deze maand gaat Roëll mee met portret- en documentairefotograaf Bas Losekoot.

 

Thema juni: leven

In juni staat het thema leven centraal. Voor dit thema is Nikon fotograaf Bas Losekoot geselecteerd. Bas is professioneel fotograaf en heeft zich gespecialiseerd in straatfotografie. Bas verkoopt als autonoom kunstenaar regelmatig zijn werk naar aanleiding van exposities en veilingen en werkt ook in opdracht voor verscheidene magazines en reclamebureaus wereldwijd. Onlangs won hij de derde prijs bij de Zilveren Camera, categorie buitenland documentair en was zijn werk te zien op het Fotofestival Naarden.

"Ik zie de stad als een soort visueel spektakel. Ik geniet als fotograaf heel erg van de samenkomst van mensen en de diversiteit die daarbij komt kijken.” - Bas Losekoot


Prijzen juni:

Meedoen met de NRC Fotowedstrijd is simpel: maak een account aan door uw naam en e-mailadres in te vullen. Vervolgens kunt u uw foto in de trant van het thema van de maand uploaden. Zorg dat uw foto de meeste stemmen krijgt door de foto te delen via social media en uw familie, vrienden en kennissen op te roepen te stemmen op uw inzending. Wie de meeste stemmen werft maakt kans op de publieksprijs. Naast de publieksprijs zal ook een professionele vakjury de ingezonden foto's beoordelen en elke maand een winnaar selecteren. De vakjury bestaat uit Natalia Toret (Chef fotoredactie NRC en voorzitter), Ilvy NjiokiktjienWilfried de Jong en Sacha de Boer. Hieronder zijn de prijzen van deze maand te vinden.

Vakjuryprijs: Nikon D5300 + 18-55mm VR
Publieksprijs: Nikon Coolpix B700

Upload uw beste foto en maak kans op de vakjury- of publieksprijs van deze maand. Foto's inzenden kan tot 29 juni 17:00 uur. 

Bas Losekoot

Fotograaf Bas Losekoot heeft zijn liefde voor cinema- en studiowerk op een verrassende manier weten te combineren in zijn straatfotografie. Hij combineert natuurlijk en kunstmatig licht, wat een dramatische laag in de foto’s legt en het geheel tot een surrealistisch schouwspel maakt. De afgelopen zeven jaar werkte Bas aan zijn ‘Urban Millennium Project’ waarin hij de gevolgen van de toenemende urbanisatie en bevolkingsdichtheid op het menselijk gedrag vastlegde.

De beelden van Bas zijn altijd onderdeel van een groter geheel en verwijzen naar de innerlijke wereld van de geportretteerden. Zo probeert hij door middel van de camera mensen beter te begrijpen.

Roëll de Ram

Roëll de Ram is de oprichtster van 'We Are Travellers'. Dit begon als reisblog, maar is inmiddels uitgegroeid tot een online travel magazine waar elke dag nieuwe artikelen en tips verschijnen. Het doel van de site is mensen een flinke dosis reisinspiratie meegeven.

De passie voor reizen begon bij Roëll nadat ze in 2009 haar eerste backpackreis maakte door Brazilië en Argentinië. Al snel volgde een zes maanden lange wereldreis en inmiddels kan Roëll niet meer zonder avontuur. Roëll omschrijft zichzelf als een 'digital nomad'. "Voor We Are Travellers reis ik de hele wereld over, waarbij Utrecht altijd mijn thuisbasis is. Ik schrijf, blog, fotografeer en film zoveel als ik kan".

Straatfotografie tips 

1. Kom dichterbij. Als u dichtbij uw onderwerp fotografeert, neemt u mensen mee in het moment. Bovendien maakt u deel uit van het publiek en valt u niet op.

2. Let op de compositie. Compositie is erg belangrijk. Het is vaak druk op straat, waardoor de aandacht alle kanten op gaat. Dit zorgt al snel voor onrustige foto’s. Kies daarom altijd een duidelijk onderwerp en zorg dat alle aandacht daarheen gaat. Bepaal ook uw compositie nauwkeurig. Kies hoe u daar gaat staan en denk na over hoe mensen op u gaan reageren. Blijf in beweging en leer hoe u kan opgaan in de massa, zodat uw camera niet opvalt. 

3. Kijk om u heen. Als straatfotograaf moet u oog voor detail hebben. Zoek daarom naar kleine momenten, bijzondere gezichtsuitdrukkingen en interactie tussen mensen. Bestudeer ook de beweging van de mensen op straat: waar komen ze samen, waar gebeurt er iets interessants. Het straatleven is een continue flow waar mensen bewegen volgens bepaalde patronen. Zoek een plek waar iets interessants zou kunnen gebeuren. Blijf vervolgens even op één plek stilstaan om op tijd klaar te staan voor het onverwachte.

4. Bezoek dezelfde locatie meerdere keren. Als u regelmatig terugkeert naar dezelfde locatie, weet u op den duur precies wanneer er interessante mensen of mooi licht aanwezig is.

5. Stel u op straat altijd open en eerlijk op. Praat met mensen en leg ze uit wat u aan het doen bent. Meestal levert dit hele leuke gesprekken en reacties op.  

6. Maak gebruik van flitsers. Flitsers versterken de capaciteit om beweging stil te zetten en een scene écht te bevriezen. Het stelt u bovendien in staat om details in het straatleven te vangen die anders aan het blote oog voorbij zouden gaan.

7. Kies de juiste camera-instellingen. Bij straatfotografie gebruikt Bas een korte sluitertijd, bijvoorbeeld 1/250 sec. Hiermee kunt u gemakkelijk beweging bevriezen. De diafragma-instellingen past hij aan aan de lichtomstandigheden. "Dit is vaak tussen de f/2.8 en f/8.

8. Focus, focus, focus. De focus instelling is erg belangrijk. Gebruik daarom de AF-C continue focus tracking op een enkel punt in het kader.  

 

Voorbeeldfoto's 

Hieronder ziet u een selectie van de foto's die gemaakt zijn door Bas en Roëll. De foto's van Bas zijn gemaakt met een Nikon D850 en de foto's van Roëll met een Nikon D5600

Foto's Bas


Foto's Roëll

 

What's in the bag

Op onderstaande foto is te zien welke apparatuur Bas meeneemt als hij op pad gaat om het straatleven vast te leggen. 

Producten te zien op de foto