Met deze tips maak je de mooiste natuurfoto’s

Met deze tips maak je de mooiste natuurfoto’s

Ga aan de slag met natuurfotografie

Je kunt met natuurfotografie alle kanten op: van een macrofoto van een mier in je achtertuin tot het fotograferen van een prachtige zonsondergang over een natuurgebied. Wil je zelf aan de slag met natuurfotografie, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Dan helpen we je graag op weg.

Valentijn

1

Bedenk wat je wilt vastleggen

Wanneer je de natuur wilt fotograferen, heb je veel onderwerpen om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan landschapsfotografie, macrofotografie en wildlife fotografie. Je kunt dus alle kanten op! Het is wel aan te raden om te bedenken wat je wilt fotograferen voor je op pad gaat. Dit is bijvoorbeeld handig, zodat je de juiste gear meeneemt én weet waar je naartoe kunt voor de beste foto’s.

Valentijn

2

Check de weersverwachting

Als je de natuur gaat fotograferen, is het belangrijk om het weerbericht goed in de gaten te houden. Heb je een bepaalde foto in gedachten, bijvoorbeeld een landschap tijdens een onweersbui? Dan is het handig om het weerbericht te checken. Let wel op dat je tijdens een regenbui je gear goed beschermt.

Valentijn

3

Neem voldoende lenzen mee

Je weet nooit wat je tegenkomt wanneer je in de natuur gaat fotograferen, Zorg er daarom voor dat je overal op voorbereid bent. Je kunt ervoor kiezen om een allround zoomlens mee te nemen, zoals een 24-70mm of een 24-200mm-lens. Met zo’n lens kun je vrijwel alles vastleggen, maar het is soms ook fijn om een compacte macro- of groothoeklens in je tas te hebben. Wanneer je op pad gaat in een gebied met wildlife, kan een telelens ook nog van pas komen. Met een telelens kun je de dieren dichtbij halen terwijl je op (veilige) afstand blijft.

Valentijn

4

Neem de tijd

In de natuur is natuurlijk veel te zien en te fotograferen, daarom is het belangrijk om niet te vergeten je tijd te nemen. Als je gehaast van het ene onderwerp naar het andere onderwerp loopt, heb je de kans dat elke foto nét niet is wat je ervan verwacht. Wanneer je de tijd neemt per onderwerp kun je experimenteren met het perspectief, je instellingen en de compositie.

Valentijn

5

Zet je camera op een statief

Voor het fotograferen van natuur is het handig om je camera op een statief te zetten. Wanneer je een statief gebruikt, kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een langere sluitertijd bij het fotograferen van een landschap. Daarnaast kan een statief bewegingsonscherpte voorkomen bij onder meer macro- en wildlife fotografie.

Valentijn

6

Speel eens met perspectief

Wanneer we in de natuur zijn, zien we het landschap natuurlijk vanaf ooghoogte. Het kan daarom leuk zijn om eens met het perspectief te spelen. Een landschap kan er heel anders uitzien vanuit de lucht. Misschien is er wel een uitzichtpunt in de buurt of heb je een drone ingepakt, gebruik die eens (als het mag natuurlijk)! Je kunt ook kiezen voor een kikvorsperspectief. Dit kan bij macrofotografie bijvoorbeeld tof zijn. Een klein insect kan er dan ineens imposant en dreigend uitzien.

Valentijn

7

Gebruik eens een filter

Filters zijn ideaal wanneer je buiten gaat fotograferen. Zo heb je bijvoorbeeld een polarisatiefilter. Dit filter werkt contrastverhogend en helpt je bij het wegfilteren van reflecties en schitteringen. Ideaal! Hierdoor wordt de lucht blauwer en het gras groener. Je kunt er ook voor kiezen om een ND-filter te gebruiken. Dit filter is eigenlijk een zonnebril voor je lens. Dankzij dit filter is de kans op overbelichte foto’s kleiner.

Valentijn

8

Ga eens op zoek naar water

Een plek met water leent zich al snel voor verschillende vormen van natuurfotografie. Zo kun je een overzichtsfoto maken van water, waarin bijvoorbeeld een brug of wolken weerspiegelen, maar je kunt ook drinkende herten vastleggen aan de waterkant. Of wat dacht je van macrofoto’s van libellen? Wanneer je niet goed weet wat je wilt vastleggen, is de waterkant een goed beginpunt.

Valentijn

9

Kies de juiste tijd om op pad te gaan

Wanneer je in de natuur wilt fotograferen, adviseren wij je om met zonsopkomst of -ondergang op pad te gaan. Naast dat het licht dan vaak zachter is en je mooie diepe schaduwen ziet, is dit ook het tijdstip dat dieren zich graag laten zien. Ook biedt het de kans om landschappen te fotograferen met zo min mogelijk mensen die door je beeld lopen, handig!

Valentijn

10

Heb geduld

Het kan best zijn dat je niet in één keer de foto maakt die je voor ogen hebt. Bij natuurfotografie ben je afhankelijk van omstandigheden die je niet zelf in de hand hebt, zoals het weer, dieren of andere mensen. Het is daarom belangrijk om geduldig te blijven en niet gelijk moet opgeven zodra iets fout gaat. Geduld wordt meestal beloond! Zo niet, dan heb je een goed excuus om nog eens de natuur in te gaan.