How to: beginner tips voor Adobe Lightroom

Lightroom is de meest gebruikte fotobewerkingssoftware onder professionals én hobbyfotografen. Geen wonder, want er zitten tal van opties in om uw foto's te organiseren en te bewerken. En het programma werkt verrassend eenvoudig. Hieronder een paar tips aan de hand van enkele van de belangrijkste bewerkingsmogelijkheden in Lightroom. Voor de doorgewinterde fotograaf wellicht al gesneden koek, maar voor menig hobbyfotograaf heel erg handig! 

1. Achteraf verwijderen van sensorstof van uw foto

Het zal de meeste fotografen wel eens overkomen zijn: u bekijkt uw gemaakte foto’s op de computer en ziet dan dat op iedere foto, op dezelfde plek, een grijze vlek zit. Het betekent maar één ding: vuil op uw sensor. Door een handige tool in Lightroom werkt u deze plekken eenvoudig weg. Deze is in de Ontwikkelen-modus te vinden in het toolpanel aan de rechterkant. Door op het icoon te klikken opent zich boven de basisbewerkingen een nieuw paneel waarin onder andere de grootte van de selectietool aan te passen is. Door met de selectietool op de plek van de stof op de sensor te klikken gaat Lightroom op zoek naar een gebied in de foto waarin geen stof zichtbaar is om deze vervolgens als het ware over de plek heen te plakken. In de meeste gevallen zal Lightroom de bewerking correct uitvoeren en een gebied uitkiezen om te kopiëren, maar in het geval waarin Lightroom het verkeerde gebied kopieert is het ook mogelijk om handmatig dit gebied te kiezen. En daarna: snel uw sensor schoon laten maken, want voorkomen is beter dan retoucheren!

 

2. Portretretouchering

Door de hoge resolutie waarin veel camera’s tegenwoordig foto’s maken worden alle details en oneffenheden op een portret vastgelegd. Hieronder enkele tips portretten er beter uit te laten zien. De tool om sensorstof te verwijderen uit een foto kunt u ook gebruiken om kleine oneffenheden uit de huid van een portret weg te halen. Door de dekking-slider naar bijvoorbeeld 50% te schuiven is het ook mogelijk om rimpels minder aanwezig te laten zijn. U schildert er dan eigenlijk een onscherpte overheen, waardoor de rimpel veel minder opvalt. Met de brushtool van Lightroom is het mogelijk om bepaalde delen van de afbeeldingen aan te passen.

Binnen de brushtool zijn er enkele voorinstellingen die geselecteerd kunnen worden om portretten te verbeteren. Als u klikt op het brush icoon opent zich een nieuw paneel met alle aanpassingen die u toe kunt kennen aan de brush. Bovenaan vindt u enkele voorinstellingen in een drop-down menu. Als u met brush op de voorinstelling ‘huid verzachten’ de huid selecteert, zal de huid wat zachter ogen en zullen oneffenheden minder opvallen. Als u op een andere plek in de foto ook de brushtool wilt gebruiken maar dan met een andere instelling, dan kunt u boven in het paneel klikken op ‘Nieuw’. Mocht u later toch nog wat willen aanpassen in een eerdere bewerking, dan kunt u die weer openen door op het grijze bolletje te klikken. De op dat moment geselecteerde bewerking krijgt dan een zwart bolletje. Er zijn ook brush-voorinstellingen beschikbaar om tanden witter te maken of om irissen meer op te laten vallen, maar uiteraard kunt u ook zelf creatief aan de slag gaan met de beschikbare sliders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het scherper maken van de ogen, meer contrast toevoegen in het haar van het model op de foto of het iets extra belichten van een kant van het gezicht. Om later terug te zien wat er met de brush allemaal geselecteerd is kunt u de muis iets langer boven het bolletje houden. Lightroom laat dan met een rode gloed over de foto zien wat er allemaal geselecteerd is met de brush.

 

 

3. Meerdere foto's met dezelfde instellingen bewerken

In een bepaalde situaties is het wenselijk een aantal foto’s op dezelfde manier te bewerken. Bijvoorbeeld als u meerdere portretten heeft gemaakt met dezelfde belichtingsinstellingen of als u foto’s van een gezinsfotoshoot allemaal in dezelfde stijl wilt bewerken. Om niet bij iedere foto steeds dezelfde sliders te hoeven schuiven is het binnen Lightroom gelukkig mogelijk om bewerkingsinstellingen te kopiëren en op andere foto’s toe te passen. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op een foto in de fotobalk aan de onderkant van het scherm waarvan u de bewerkingen wilt kopiëren en klik door naar Ontwikkelinstellingen en Instellingen kopiëren. U krijgt dan een venster te zien met alle bewerkingen die u kunt kopiëren. Let goed op: vaak is het niet wenselijk om lokale aanpassingen op perspectief te kopiëren, deze kunt u in dit venster dan ook de-selecteren. Klik hierna op kopiëren. Selecteer nu de foto’s waarop u de bewerking wilt plakken en klik nu via Ontwikkelinstellingen op Instellingen plakken. 

 

 

Als u vaker bepaalde instellingen op uw foto's wil toepassen dan kunt u hiervoor ook een zogenaamde preset aanmaken. Hiermee slaat u als het ware de bewerkingen die u op een foto heeft toegepast op, om die later ook toe te kunnen passen op andere foto's. Door in het linker paneel onder Voorinstellingen op het plusje te klikken kunt u de bewerkingen van de op dat moment geselecteerde foto opslaan en een naam te geven. Deze preset kunt u dan later terugvinden onder het drop-downmenu Gebruikersvoorinstellingen.

 

 

Er zijn ook verschillende websites die presets aanbieden, bijvoorbeeld Presetgallery.com. Op deze manier kunt u snel uw foto's bewerken in een bepaalde stijl. 

Terug naar de overzichtspagina