Tips voor nabewerking

Bij het maken van de perfecte foto komt veel meer bij kijken dan alleen de foto nemen. Veel aandacht gaat uit na de nabewerking. Hier kan je de foto fine-tunen, aanpassen en nóg mooier maken. Als je meer uitleg wilt over de basis van het bewerken van foto's, neem dan een kijkje op de hulpgids-pagina. Op deze tips-pagina hebben we per soort fotografie de beste tips van professionele fotografen uitgelicht.

Bij elke foto die we als voorbeeld gebruiken kan je de Exif Data vinden én een belangrijke tip van de fotograaf over het nabewerken.

Landschapsfotografie | Straatfotografie | Drone fotografie | Newbornfotografie | Beautyfotografie | Foodfotografie | Macrofotografie | Wildlife fotografie


Ruud Peters: Landschapsfotografie

Ruud Peters is een fotograaf die zich voornamelijk richt op landschappen, dieren en de natuur. Hij werkt het liefst met Fujifilm apparatuur.

Tip: Laat niemand voor jou bepalen hoe je Lightroom of Photoshop gebruikt, je bepaalt zelf wat je mooi vindt. Bewerken in kleine stapjes geeft in het algemeen een beter resultaat en sla je werk tussendoor op.


Patrick Dreuning: Straatfotografie

Patrick Dreuning is een straatfotograaf uit Maastricht. Met zijn Fujifilm X-Pro 2 schiet hij prachtige zwart-wit foto's. Daarnaast is fotografeert hij ook graag analoog.

Tip: Gebruik clippend wit en zwart in je foto, veel mensen schieten zwart wit maar het lijkt eerder grijs omdat er niet genoeg contrast in zit, speel met je witte en zwarte tonen in je foto om zo een krachtiger beeld te creëren. Maar let op met het schuifje contrast gebruik hem niet teveel anders wordt het te intens. Probeer het eens uit.

 
 

Bart Dooremalen: Drone fotografie

Bart Dooremalen is actief als drone foto- en videograaf. Met zijn DJI Mavic Air maakt hij creatieve foto's en video's op grote hoogte en bijzondere plekken.

Tip: “a little goes a long way”. Je bent vaak geneigd om grote aanpassingen te doen zoals flink wat contrast of saturatie toevoegen. Dit geeft de foto juist een onrealistisch effect. Probeer kleine aanpassingen te doen. Eerst om je basis kleur en belichting in orde te krijgen, daarna om de foto een bepaalde look en feel mee te geven. Op deze manier krijgen je foto’s een natuurgetrouwe, professionele uitstraling.


Manon Visser: Newbornfotografie

Manon Visser is een veelzijdige fotograaf die het liefst portretten maakt met haar Canon 6D Mark II. Na het afronden van de Fotovakschool is ze begonnen als freelancer en fotografeert ze onder andere bruiloften en newborn.

Tip: Bij newbornfotografie is het belangrijk om de huid netjes te retoucheren. Baby’s hebben namelijk vaak krasjes, kleine vlekjes en soms ook rode plekken. Dit is eenvoudig te verhelpen met de pleister en kloon-tool. Ook helpt het om het contrast in je foto te verminderen. Het is het mooiste als het er natuurlijk uit blijft zien. Let hierbij ook goed op de tint van de huid.


Suzan Alberts: Beautyfotografie

Suzan Alberts is een freelance beauty- en fashionfotograaf. Ze heeft plaatjes geschoten voor diverse grote merken waaronder WE Fashion, French Connection, Miss Nederland en Burker Watches. Ze fotografeert met een Canon 6D Mark II.

Tip: Bij nabewerking gooi ik nooit een standaard filter of een blur over de huid, anders lijkt het te nep. In plaats daarvan maak ik gebruik van Frequency Seperation om de structuur te behouden in de huid.

 
 

Jur Peterusma: Foodfotografie

Jur Peterusma is een foodfotograaf met ervaring als kok en foodstylist. Eeng ouden combinatie, want wij krijgen honger als we zijn foto's zien. Hij fotografeerde onder andere restaurant Kop van t’ land en restaurant de limonadefabriek met zijn Sony A7R III.

Tip: Houd de kleuren zo natuurlijk mogelijk, anders oogt het eten niet meer eetbaar.


Marc-Peter Kooistra: Macrofotografie

Marc-Peter Kooistra is een macrofotograaf die zich vooral richt op dieren. Deze Nederlandse fotograaf ging ‘down under’ in 2018 en startte zijn wildlifefotografie met de Canon 450D en Tamron 18-200mm. Nu fotografeert hij inmiddels met een Canon 5D IV.

Tip: Ga net iets te ver en neem dan één stapje terug. Dat klinkt misschien raar, maar probeer het eens.


Jordi Woerts: Wildlife fotografie

Jordi Woerts is een wildlife fotograaf met een voorliefde voor Afrika. De voornamelijke focus van zijn werk zijn wilde dieren op de savanne en in de bush. Zijn foto's zijn genomen op diverse locaties in Zuid-Afrika en Kenia waar hij graag te vinden is. De Sony A7 III zit standaard in Jordi's safari-uitrusting.

Tip: bij wildlife fotografie is het belangrijk dat het dier uit het beeld springt. Dat kan je vrij snel voor elkaar krijgen door het gebruik van de ‘brush’. Hiermee kan je het dier mooi oplichten of contrastrijker maken ten opzichte van de achtergrond en geeft het de foto meer kracht.