monitor keuzehulp

Monitor kopen? Bekijk onze keuzehulp

Ben je op zoek naar een monitor voor het bewerken van je foto's en video's, het maken van de mooiste grafische ontwerpen, een optimale game-beleving of gewoon om een dag lang te kunnen werken? Dan kan het lastig zijn om de beste monitor uit te kiezen. Om je daar een beetje bij te helpen zetten wij hieronder de verschillende toepassingen op een rijtje en helpen we je op weg naar de beste keuze.

Foto- en videobewerking | 4K resolutie | Ultrawide en curved | Gaming | Kantoor en thuiswerk


Monitor voor foto- en videobewerking

Als je monitor zoekt voor het bewerken van je foto's en video's dan is het belangrijk om er op te letten dat je een monitor kiest waar je genoeg ruimte op het beeldscherm hebt en dat de resolutie hoog is. Voor een optimale workflow is het fijn als je alle tools voor bewerking op het scherm kunt zien en je de beelden tot in de kleinste details kunt bewerken. Een 4K resolutie (3840x2160 pixels) is hierbij ideaal, omdat je kunt inzoomen zonder dat de kwaliteit minder wordt en je dus preciezer kunt werken. Daarnaast is ook de kleurweergave van de monitor van groot belang, omdat je beelden er zo natuurlijk mogelijk uit moeten zien. Er zijn verschillende kleurruimtes, waarvan sRGB en AdobeRGB waarschijnlijk de bekendste zijn. Op deze pagina lees je hier meer over.

monitor fotobewerking

In het kort

Om een lang verhaal kort te maken, zetten we een aantal belangrijke punten op een rijtje waar je op kunt letten als je een monitor wilt aanschaffen.

Als je hobbymatig foto’s bewerkt, kan je monitor het beste over deze eigenschappen beschikken:

  • IPS paneel
  • Minstens Full HD resolutie
  • Minstens 90% van het sRGB en 70% van het AdobeRGB spectrum, liefst boven 99% van beide
  • Eventueel een draaihoek van 90 graden
  • Eventueel een kap

Als je professioneel foto’s bewerkt, kan je monitor het beste over deze eigenschappen beschikken:

  • IPS paneel
  • 4K resolutie
  • Zo groot mogelijk kleurbereik van sRGB, AdobeRGB en ProPhotoRGB
  • Draaihoek van 90 graden
  • Van horizontaal naar verticaal omkeerbare kap

Bekijk de beste keuzes


4K Monitoren

Wil je het scherpste beeld voor het bekijken van Ultra HD video's en je favoriete films en series? Dan is een 4K monitor de beste keuze. De 4K resolutie is maar liefts vier keer scherper dan een monitor met een Full HD resolutie. Met deze monitoren is elke situatie haarscherp en de details worden het beste weergegeven, ook ideaal voor als je foto's of video's bewerkt. Bovendien wordt de 4K resolutie steeds vaker gecombineerd met HDR, hierdoor heb je naast haarscherp beeld ook een uitstekende kleurweergave.

Bekijk de beste keuzes

4K monitor


Ultrawide en curved monitoren

Naast de standaard monitors zijn er ook verschillende modellen beschikbaar die iets extra’s te bieden hebben. Ultrawide beeldschermen kunnen met een verhouding tussen breedte en hoogte van 21:9 veel meer uit het spelen van games of het werken in verschillende vensters tegelijk halen. Het maximale detail en de kijkbreedte trekken je daarnaast dieper in de sfeer van een film. Een andere optie om meer details van het beeld te zien is door het aanschaffen van een curved monitor. Zoals de naam al aangeeft is dit scherm gebogen, waarmee meer diepgang wordt gecreëerd in het beeld om je heen. Daarnaast kun je de kleurweergave beter opnemen, doordat de lichte buiging ervoor zorgt dat de weergave beter in je ooghoek komt.

Bekijk de beste keuzes

ultrawide en curved monitor

Gaming monitoren

Als je het beste uit je games wil halen dan is het belangrijk dat je monitor een zo snel mogelijke reactietijd (input lag) heeft en een zo hoog mogelijke verversingssnelheid (aantal Hertz). Door een snelle reactiesnelheid zit er weinig tot geen vertraging tussen het drukken op de controller en de actie op het beeldscherm. Een hoge verversingssnelheid zorgt ervoor dat het beeld bij bijvoorbeeld snelle actie games vloeiend wordt weergegeven, zonder schokken. Monitoren met een G-Sync of FreeSync functie zijn hiervoor ideaal. Daarnaast is het belangrijk om te letten op het formaat van het scherm. Ga voor een monitor van 24 inch of groter voor een optimale beleving.

Bekijk de beste keuzes

gaming monitor

Kantoor en alledaags gebruik

Zoek je een monitor voor in je eigen kantoor, studie of gewoon voor alledaags gebruik? Dan is een goede werkhouding van groot belang. Kies daarom een monitor die je op verschillende manieren kunt verstellen en waarvan je geen last van je ogen krijgt. Sommige monitoren beschikken over een blauw licht filter en een scherm dat niet reflecteerd, zodat je geen last hebt van spiegeling. Een Full HD resolutie is bij deze monitoren voldoende, zodat je ook op je gemak teksten kunt schrijven, blogs kunt lezen of als ontspanning een aflevering van je serie op Netflix kunt kijken.

Bekijk de beste keuzes

kantoor monitor

Terug naar de keuzehulpen