Modelfotografie originele portretten

Fashionfotografie

Bij fashionfotografie denkt u al gauw aan grote merken en prachtige kleding. Alhoewel het veel breder is dan alleen het vastleggen van kledingstukken. Het draait bij fashionfotografie namelijk om het vastleggen van de essentie en het verhaal of gevoel achter een merk. Fashionfoto’s beginnen altijd met een idee of concept. Net als bij andere soorten fotografie. Het uiteindelijke doel bij fashionfotografie is om de kleding te verkopen.

Wij geven u enkele tips hoe u de beste fashionfoto's maakt én u leest een interview met Suzan Alberts, een gepubliceerd fashionfotograaf.

Wie is Suzan Alberts? | Interview met Suzan | Tips van Suzan | De apparatuur van Suzan 

Hoe maakt u de beste fashionfoto's?

Het verhaal dat u vertelt met uw fashionshoot is belangrijk. Dit omdat kijkers zich hiermee moeten kunnen identificeren, of juist niet. De shoot begint daarom altijd met een idee of inspiratie. Wanneer u door iets geïnspireerd raakt, zet dat dan op papier. Of het nou iets is wat u buiten of op het internet bent tegengekomen. Maak er bijvoorbeeld een moodboard van! Hiermee maakt u uw idee meteen ook overzichtelijk voor iedereen in uw team. Creëer daaruit een concept met alles er omheen, zoals de locatie, de kledingstukken en het model. Als het concept doordacht en uitgewerkt is, heeft u het halve werk al gedaan.

Wie is Suzan Alberts?

Fashionfotograaf Suzan Alberts uit Rotterdam groeit op op Curaçao. Daar gaat ze er graag op uit om nieuwe plekken te ontdekken. Haar kleine compact camera heeft zij dan ook altijd bij zich.

Als ze ouder wordt, is haar doel om in Los Angeles in de filmindustrie te werken. Zo droomt ze weg bij films en ziet ze zichzelf al op prachtige filmsets werken. Eenmaal terug in Nederland, besluit Suzan Media & Entertainment Management te studeren. Dit doet zij in haar geboortestad, Rotterdam. Tijdens haar studie krijgt Suzan de mogelijkheid een stage te volgen in de filmindustrie. En waar anders dan in Los Angeles! Ze heeft daar de tijd van haar leven. Als Suzan weer terug in Nederland is begint haar creatieve kant zich meer te ontwikkelen.

Na haar studie gaat Suzan als online marketeer aan de slag bij modemerk Dutch Basics. Hier herontdekt zij haar passie voor fotografie. Vooral voor fashionfotografie! Toch gaat ze weer studeren om haar droom te achtervolgen. Na 7 maanden besluit ze te stoppen met de te theoretische Film & Televisiewetenschappen Masterstudie. Daarna gaat ze aan de slag als marketing manager bij My Brand Amsterdam, een ander modemerk. Hier ontwikkelt Suzan haar fotografie meer en meer. Toch realiseert zij zich dat marketing haar passie niet is. Dat is video en fotografie! Suzan neemt ontslag bij My Brand Amsterdam en gaat aan de slag als zelfstandig fashionfotograaf.

Meer weten over Suzan? Neem dan een kijkje op haar website of Instagram!

Portret suzan alberts fashionfotograaf

 

Interview met Suzan Alberts: een Amerikaanse touch

Wie de Amerikaanse (mode)fotografie een beetje kent, weet dat opvallende kleuren daar meer gewaardeerd worden dan in Europa. Dit is terug te zien bij de fashionfoto’s van Suzan. Haar stage in de filmindustrie in Los Angeles een paar jaar geleden heeft daar zeker aan bijgedragen.

‘Het is niet alleen het vrij heftige kleurgebruik dat je bij mij terug ziet,’ vertelt ze. ‘Ik hou ook van styling die vrij over the top is. Dat zie je in Amerikaanse producties vaak terug. Daarnaast gebruik ik ook graag een blauwe lucht. Dat is met het Nederlandse weer vaak wat moeilijker dan in Los Angeles, maar als het even kan hebben mijn foto’s een blauwe lucht als achtergrond.’

‘Het is voor mij moeilijk te omschrijven wat mijn stijl van fotograferen is. Ik ben namelijk nog heel erg zoekende. Mensen geven wel aan dat ze mijn kleurgebruik herkennen; ik gebruik graag blauw, roze en rood in een foto.’ Een tijdlang was ook de locatie kenmerkend voor Suzans stijl. Ze ging dan naar plekken waar een mens met nieuwe kleren normaal gesproken niet komt, zoals autosloperijen. ‘Die plekken inspireren me. Momenteel neig ik weer meer naar studiofotografie. Maar dat komt misschien ook omdat ik net een nieuwe lampenset gekocht heb. En het weer zit nu natuurlijk ook niet echt mee voor een buitenshoot.’

Sterke persoonlijkheden

‘Je kunt mijn fotografie niet alleen aan de kleuren herkennen. Vaak gebruik ik een groothoekobjectief waarmee ik de modellen vanuit een laag standpunt fotografeer. Wat ook erg bij mij hoort zijn de persoonlijkheden die ik neerzet. Ik fotografeer graag sterke personen en neig wat minder naar zichtbare kwetsbaarheid in een foto.’

Ze zoekt ook naar de tegenstellingen: ‘Dus dan fotografeer ik stadse mode op een autosloperij of op een plek waar gebouwd wordt. Ik bedoel: waarom zou je in een mooi jurkje op een afgeschreven auto gaan zitten? Ik speel dan met de omgeving en kijk wat dat doet met het totaalbeeld.’

"Ik fotografeer graag sterke personen en neig wat minder naar zichtbare kwetsbaarheid in een foto."

Inspiratie

Een recente trip naar Londen met de Nederlandse fashionfotograaf Esmee Rudolf van Luxblog bracht weer nieuwe inspiratie. ‘Zij houdt heel erg van schaduwen en lijnen en daar heb ik strakkere achtergronden gebruikt. Moderne architectuur inspireert me sinds die reis ook.’ Zou Suzan ook een shoot in de natuur kunnen doen? ‘Jazeker, op het strand bijvoorbeeld. Of in de Loonse en Drunense Duinen. Laatst ben ik naar Soesterberg geweest, voor een zwangerschapsshoot. Dat leverde mooie, romantische foto’s op.’

Dromen

De ambitie om het in de filmwereld te maken is inmiddels begraven, maar dromen heeft Suzan nog volop. ‘Uiteraard zou ik graag fotograferen voor Vogue, Love Magazine, Purple Fashion Magazine en Dazed. En als je me vraagt welke campagnes ik heel gaaf vind, dan zijn het die van Calvin Klein. Maar weet je, ik ben nu eigenlijk ook al heel tevreden. Ik vind het heel leuk om te reizen en te fotograferen. Vorig jaar was ik in Londen en Rome, dit jaar hoop ik nog wat andere leuke reizen te maken.’

Als ze een model uit mocht zoeken om mee te werken, dan zou dat het Rotterdamse model Luna Bijl zijn: Suzan vindt de quadrijdende Strijense heel sterk. Luna maakt momenteel furore als covermodel voor onder meer de Vogue. Op de vraag waar Suzan zichzelf over 10 jaar ziet, is het antwoord resoluut: ‘In een warm deel van de wereld, het liefst ergens in Amerika. Als fashionfotograaf.’

Tips van Suzan

Wilt u zelf ook aan de slag met fashionfotografie? Dan heeft Suzan nog een aantal tips voor jullie!

  • Gewoon veel doen en werk met een team. Wanneer u in een team werkt, kunt u zich 100% op het fotograferen en de interactie met het model focussen.
  • Laat u inspireren door de grote namen in fashionfotografie, zoals Inez & Vinoodh en Steven Meisel. Kijk naar wat zij doen en hoe zij schieten. Kijk ook naar wat voor styling zij in series gebruiken en wat voor licht zij gebruiken.
  • Kijk naar wat de grote merken doen in goede magazines, zoals Love Magazine. Laat u inspireren door wat zij in hun reclamecampagnes doen.
  • Als laatste tip herhaalt Suzan Alberts nog eens: "Gewoon doen!"

De apparatuur van Suzan

Zoals u hiervoor al heeft kunnen lezen, fotografeert Suzan graag met een groothoekperspectief. Maar met welke lenzen doet zij dat precies? En op welke camerabody gebruikt ze die? Welke studiolichten gebruikt ze? Bekijk het hieronder!

 

Canon EOS 6D Mark II

De camera

Suzan fotografeert met de Canon EOS 6D Mark II. Deze full frame spiegelreflexcamera is voorzien van 26,2 megapixel en biedt de hoogste beeldkwaliteit. De 6D Mark II is zeer geschikt voor portretfotografie. Dankzij een groot dynamisch bereik bent u altijd verzekerd van heldere, scherpe beelden. Dit verzekert Suzan ervan dat zij geen details mist. Zoals die van mooie kledingstukken!

Bekijk de Canon EOS 6D Mark II

Sigma 24-70mm F/2.8 DG OS HSM Art

Het objectief

In combinatie met haar Canon EOS 6D Mark II gebruikt Suzan een Sigma 24-70mm F/2.8 DG OS HSM Art. Dit veelzijdig zoomobjectief is dankzij de lichtsterkte, ingebouwde beeldstabilisatie en hypersonische scherpstelmotor geschikt voor uiteenlopende situaties. Met dit objectief kan Suzan de in no-time van een full-bodyshot naar een headshot zoomen. Ideaal voor fashionfotografie dus!

Bekijk de Sigma 24-70mm F/2.8

profoto a1 + b1x

De studiolichten

Suzan fotografeerde voorheen meestal op locatie. Sinds zij de Profoto A1 en de Profoto B1X heeft aangeschaft, neigt zij weer meer naar studiofotografie. De Profoto A1 is een klein formaat flitser. De unieke ronde kop levert mooi natuurlijk licht met een zachte, gladde afloop. De volledig draadloos Profoto B1X is de ideale krachtige flitser op locatie. Dankzij de intuïtieve bediening en helder led display, kan Suzan zich volledig focussen op haar creativiteit.

Bekijk de Profoto A1 Bekijk de Profoto B1X

CANON EF 85MM F/1.4L IS USM

Het verlanglijstje

Het afgelopen jaar heeft Suzan in de Profoto-studiolichten geïnvesteerd. Dit jaar kijkt zij naar objectieven. Bovenaan haar verlanglijstje staat de Canon EF 85mm F/1.4L iS USM. Dit prime-objectief onderscheidt zich door zijn uitstekende lichtsterkte en is uitermate geschikt voor portretfotografie! Bovendien is de lens voorzien van een Air Sphere Coating om lensflare te onderdrukken en het mooiste contrast en kleurechtheid te garanderen.

Bekijk de Canon EF 85mm F/1.4L iS USM

Terug naar de overzichtspagina