Macrofotografie met Sony

Het maken van macrofoto’s kan perfect met de camera’s en lenzen van Sony. De systeemcamera's maken het mogelijk om lenzen te wisselen en de perfecte macrolens te gebruiken. Fotografeer de mooiste details van bijvoorbeeld insecten of bloemen. Ook de Sony RX10 Mark III, een compactcamera van Sony, is uiterst geschikt. Deze heeft een groot zoomvermogen en maakt het daardoor mogelijk om in de mooiste details dichtbij het onderwerp te komen.

Om de beste macrofoto's te maken, is een macrolens onmisbaar bij een systeem- of spiegelreflexcamera. Veel lenzen hebben een minimale scherpstelafstand die het beperken om dichtbij een onderwerp te komen. Macrolenzen maken dit wel mogelijk. Met behulp van een macrolens wordt het beeld 1:1 vergroot en worden alle details vastgelegd.

Allereerst komen er drie Sony camera's aan bod. Tot slot belangrijke Sony macrolenzen voor de mooiste macrofoto's.

Geschikte Sony camera's voor macrofotografie

We lichten een aantal camera's toe waar u perfecte macrofoto's mee kunt maken. Aan de linkerkant ziet u een macrofoto, gemaakt met de desbetreffende camera.

Sony RX10 Mark III

De Sony RX10 mark III is een compactcamera voor prachtige macro-opnamen op een afstand van 3 cm. Vanwege het grote diafragma en de CMOS-sensor laat de camera onderwerpen er echt uitspringen. Daarbij is deze camera snel en muisstil.

 

Sony A7R Mark III

De Sony A7R Mark III is een full frame systeemcamera waarmee u in elke situatie geweldige foto’s maakt. Deze camera beschikt onder andere over een verbeterde beeldstabilisatie over vijf assen om met een hoge resolutie en mobiliteit vrij te kunnen bewegen.

 

Sony A6400

De Sony A6400 is de nieuwste systeemcamera met een perfecte dieptebalans dankzij de Exmor CMOS-sensor met 24,2 megapixels. Verwissel eenvoudig de lens om de perfecte macrofoto te maken.

 

Macro lenzen van Sony

Met een macrolens is het mogelijk om het hele kader te vullen met het onderwerp, zodat u foto's kunt maken die niet met andere lenzen geschoten kunnen worden. Daarbij is het diafragma groter dan bij lenzen met een vaste brandpuntsafstand. Juist bij een macrolens is het mogelijk om zo dichtbij mogelijk te fotograferen en de achtergrondvervaging te creëren. De mate van onscherpte wordt daarbij groter naarmate u dichter bij het onderwerp komt.

Het kan lastig zijn met een macrolens om het gewenste punt scherp te stellen. In dat geval wordt er aangeraden om de handmatige focus (MF) te gebruiken. Hoe u dit instelt, verschilt per camera. Aan te raden is om een statief te gebruiken om op het gewenste punt scherpt te stellen. Bij macrofotografie heeft u daar meer mee te maken, omdat u zo dichtbij het onderwerp bent.

De Sony FE 50mm is een veelzijdig macro-objectief met een maximaal diafragma van F/2.8. Dit maakt het mogelijk om uitstekende beeldkwaliteit en bokeh te maken. Scherpe close-ups gegarandeerd. Het is mogelijk om met deze lens diverse instellingen te waarborgen, waaronder een schakelaar voor de scherpstelafstand, scherpstelbegrenzer en focusvasthoudknop. Deze lens is voor elke fotograaf geschikt, ongeacht het niveau van de fotograaf.

De Sony FE 90mm zorgt voor een perfecte vergroting. Deze medium telelens maakt gebruik van een asferisch element, samen met extra-low dispersion en super extra-low dispersion-glas om scherpe beelden met minimale aberratie te creëren. Dankzij het lage diafragma is het mogelijk om bij weinig licht te kunnen fotograferen. Deze lens is speciaal voor camera’s met een Sony FE systeem en is perfect voor macrofotografie dankzij de 1:1 vergrotingsfactor.

De Sony FE 70-300mm is een veelzijdige zoomlens, speciaal voor full frame E-mount systeemcamera’s. Met deze lens is het mogelijk om zowel handmatig als automatisch scherp te stellen. Dankzij het maximale diafragma van F/4.5 tot 5.6 schiet u de mooiste plaatjes. Maak met deze lens de meest prachtige macrofoto’s. Niet alleen voor macrofotografie is deze lens zeer geschikt, maar ook voor sport-, wild-, reportage- en portretfotografie.

De Sony 30mm is licht van gewicht en compact zodat je hem gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen. Met dit macro-objectief maakt u beelden van hoge kwaliteit. Hij is ideaal voor close-ups van bloemen, insecten en kleine onderwerpen, maar ook voor standaard dagelijks fotografeerwerk. Onderwerpen worden op ware grootte vastgelegd door de 1:1 vergrotingsverhouding. Door de scherpstelafstand legt u de minimalistische wereld haarscherp vast.

Foodfotografie met Antonette

Foodfotografie kan ook een vorm zijn van macrofotografie. Antonette is onder andere gespecialiseerd in foodfotografie. Zij is geïnterviewd door het team van Kamera Express en geeft een workshop. Nieuwsgierig? Lees hier verder.

Terug naar de overzichtspagina