Locaties voor macrofotografie

Unieke en inspirerende locaties voor jouw fotografie

Macrofotografie maakt kleine onderwerpen groot, en in principe kun je overal macrofoto’s maken. Maar een mooi onderwerp bepaalt uiteraard een groot gedeelte van het uiteindelijke resultaat. Er zijn veel onderwerpen mogelijk, zoals insecten, bloemen of miniaturen. De onderwerpen vindt je op diverse plekken. Waar moet je zijn? Wij hebben enkele locatie-opties voor je op een rijtje gezet.

Snel naar: Nederland | België

Nederland

Amazonica Diergaarde Blijdorp

Vlindertuin Amazonica in Diergaarde Blijdorp is een ideale locatie om te starten met macrofotografie! Het koepelvormige gebouw heeft een oppervlakte van ca. 2.500m2 en is het thuis van duizenden kleurrijke Zuid-Amerikaanse vlinders. Je moet geduldig zijn aangezien vlinders uiteraard niet naar instructies luisteren en soms net niet de richting op fladderen waar je ze wilt vastleggen. Naast alle vlinders vindt  je in Amazonica ook prachtige bloemen, zoetwaterroggen en arrau-schildpadden. Diergaarde Blijdorp is het hele jaar door geopend en een toegangsticket kost € 24,50. 

Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Veluwe is een van Nederlands mooiste natuurgebieden! De afwisseling tussen heide, bossen en vennen maakt het een populaire locatie onder natuurfotografen. Ook al denk je bij de Veluwe in eerste instantie misschien vooral aan landschapsfotografie, met een oog voor detail zul je al snel de macro-wereld in dit natuurgebied ontdekken. Paddenstoelen, insecten en flora, het is hier allemaal te vinden! Nationaal Park de Hoge Veluwe is het hele jaar door geopend, maar heeft per maand wel andere openingstijden. Een dagkaart kost € 11,10.

De Hortus - Amsterdam

Een botanische tuin leent zich uitstekend om te oefenen met macrofotografie. De Hortus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en de verschillende kassen groeien wel 4.000 soorten planten uit alle hoeken van de wereld. Je waant je even op een andere plek en hebt totaal niet door dat je eigenlijk in hartje Amsterdam bent! Hortus Botanicus Amsterdam is het hele jaar open tussen 10:00 en 17:00 en een toegangsticket kost € 11,50.

't Roegwold - Groningen

't Roegwold is een populaire plek voor vogelspotters. Wat minder mensen weten is dat in dit gebied ten oosten van Groningen ook de zeldzame bloem goudknopje en de prachtige rietorchis bloeien. Het natuurgebied bestaat gedeeltelijk uit 'oude' natuur maar ook steeds meer uit nieuwe natuur. De komende jaren zal het gebied verder uitgebreid worden met bossen, open water en graslanden vol kruiden. Dit gebied is vrij toegankelijk.

België

Hallerbos - Halle

Het Hallerbos wordt ook wel "The Blue Forest" genoemd. Dit omdat er iedere lente opnieuw enorm veel hyacinten bloeien. Dit levert prachtige taferelen op. De bloei van de hyacinten wijkt ieder jaar een beetje af, maar meestal bloeien ze rond eind april tot half mei. Lees alles over de bloeitijden op de website van het Hallerbos om jouw bezoek in de juiste periode te plannen om de hyacinten te fotograferen.

Viroinval - Namen

Viroinval, ook wel Voroinvallei, staat bekend om zijn prachtige natuur met orchideeën, vlinders en zeldzame insecten en reptielen. Een ideale combinatie voor de macrofotograaf dus! Een van de populairste locaties in dit gebied is La Roche à Lomme, een rotspartij ten noorden van de vallei. Aan de zuidkant van de heuvel groeien allerlei mediterraanse flora die zich perfect lenen voor macrofotografie.

Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout is een tuin van maar liefst 12,5 hectare met een unieke collectie bomen en planten. Verschillende exemplaren die je in de tuin kunt vinden zijn in de vrije natuur bijna verdwenen of zelfs al uitgestorven. Enkele plantensoorten zijn zelfs ontstaan in de eigen tuin en kwekerij! Het Arboretum Kalmthout is dagelijks geopend tussen 10:00 en 17:00 en een toegangsticket kost € 7,-.

La Grange Aux Papillons - Chimay

La Grange aux Papillons is een vlindertuin vol met bontgekleurde vlinders, bloemen en planten in Chimay. Door de combinatie van kleurrijke vlinders en prachtige bloemen kun je hier naar hartenlust oefenen met macrofotografie in creatieve composities. De vlindertuin is geopend van eind april tot eind september en is gesloten op maandag in de maanden mei, juni en september. Een toegangsticket kost € 7,-.

< Terug naar het overzicht