Foto: Henk Meeuws 

Locaties voor macrofotografie

Unieke en inspirerende locaties voor macrofotografie

In principe kun je overal macrofoto’s maken, maar een mooi onderwerp bepaalt uiteraard een groot gedeelte van het uiteindelijke resultaat. Maar waar vind je de mooiste onderwerpen voor macrofotografie? Wij hebben een aantal locaties in Nederland en België voor je op een rijtje gezet.

Snel naar: Nederland | België

Nederland

Amazonica Diergaarde Blijdorp

De vlindertuin in Diergaarde Blijdorp is een ideale locatie om macrofoto's te maken! Het koepelvormige gebouw heeft een oppervlakte van zo'n 2.500m2 en is het thuis van duizenden kleurrijke Zuid-Amerikaanse vlinders. Naast alle vlinders vind je in de vlindertuin Amazonica ook prachtige bloemen, zoetwaterroggen en arrauschildpadden. Omdat het gaat om een overdekte vlindertuin kun je hier het hele jaar door de mooiste macrofoto's maken. Diergaarde Blijdorp is het hele jaar door geopend en een toegangsticket kost € 25,-. 

Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Veluwe is één van de mooiste natuurgebieden in Nederland! De afwisseling tussen heide, bossen en vennen maakt het een populaire locatie onder natuurfotografen. Misschien denk je bij de Veluwe in eerste instantie vooral aan landschapsfotografie, maar met een oog voor detail zul je al snel de macrowereld in dit natuurgebied ontdekken. Paddenstoelen, insecten en flora, het is hier allemaal te vinden! Nationaal Park de Hoge Veluwe is het hele jaar door geopend, maar heeft per maand wel andere openingstijden. Een dagkaart kost €12,30.

De Hortus - Amsterdam

Een botanische tuin leent zich uitstekend om te oefenen met macrofotografie. De Hortus Amsterdam is één van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en de verschillende kassen groeien duizenden verschillende planten van over de hele wereld. Je waant je even op een andere plek en hebt totaal niet door dat je eigenlijk in hartje Amsterdam bent! Hortus Botanicus Amsterdam is het hele jaar open tussen 10:00 en 17:00 en een toegangsticket kost € 12,50.

't Roegwold - Groningen

't Roegwold is een populaire plek voor vogelspotters. Wat minder mensen weten is dat in dit gebied ten oosten van Groningen ook de zeldzame bloem goudknopje en de prachtige rietorchis bloeien. Het natuurgebied bestaat gedeeltelijk uit 'oude' natuur, maar ook steeds meer uit nieuwe natuur. De komende jaren zal het gebied verder uitgebreid worden met bossen, open water en graslanden vol kruiden. Dit gebied is vrij toegankelijk en echt een aanrader voor macrofotografie!

België

Hallerbos - Halle

Het Hallerbos wordt ook wel "The Blue Forest" genoemd. Elk voorjaar zorgen duizenden wilde hyacinten voor een fantastisch kleurenspektakel voor je lens. Dit prachtige paarse tapijt van bloemen is een aanrader om te fotograferen. Je kunt kiezen voor een landschapsfoto om het paarse tapijt te laten zien, maar de bloemen lenen zich ook uitstekend voor macrofotografie.

Viroinval - Namen

Viroinval, ook wel Voroinvallei, staat bekend om zijn prachtige natuur met orchideeën, vlinders, zeldzame insecten en reptielen. Een ideale combinatie voor macrofotografie dus! Eén van de populairste locaties in dit gebied is La Roche à Lomme. Dit is een rotspartij ten noorden van de vallei. Aan de zuidkant van de heuvel groeien allerlei mediterraanse flora die zich perfect lenen voor macrofotografie.

Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout is een tuin van maar liefst 12,5 hectare met een unieke collectie bomen en planten. Een aantal van deze bomen en planten is in de vrije natuur bijna verdwenen of zelfs al uitgestorven. Enkele plantensoorten zijn zelfs ontstaan in de eigen tuin en kwekerij! Deze bomen en planten lenen zich uitstekend voor macrofotografie. Het Arboretum Kalmthout is dagelijks geopend tussen 10:00 en 17:00 en een toegangsticket kost €9,-.

< Terug naar het overzicht