De gouden momenten van natuurfotograaf Edwin Giesbers

Al voor dag en dauw staan ze op om getuige te zijn van de wonderen der natuur: de natuurfotografen. De kleinste details komen tot leven in hun beelden. Hoe pakken zij dit aan? Wat is hun motivatie? Wij spraken internationaal en nationaal natuurfotograaf en Nikon-fotograaf Edwin Giesbers en zoomen in op zijn (macro)natuurfoto's. Lees onderstaand interview en verwonder je over de spanning, sensatie en vlinderachtige vluchten die Edwin aantreft in de natuur.

Wie is Edwin Giesbers | Interview | Tips | Apparatuur | Voorbeeldfoto's

Wie is Edwin Giesbers

Edwin Giesbers (1967) groeide op in het groene, heuvelachtige Arnhem. Als kind was hij altijd buiten. Hij was vooral niet weg te slaan bij de sloot om de hoek. Daar ging hij op zoek naar kevers, insecten en ‘andere wonderlijke waterwezens’. Deze wezens bestudeerde hij thuis, in zijn aquarium.

Hij begon met fotograferen toen hij een Zorki-camera van zijn vader cadeau kreeg. Na veel ‘trial and error’ en zelfstudie verfijnde hij zijn fototechnieken tijdens zijn opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn. "Die technische basis is fijn, maar uiteindelijk fotografeer ik vooral vanuit mijn hart."

Vanaf 2005 combineert Edwin Giesbers zijn passie voor de natuur en fotografie fulltime. De fotograaf brengt zijn enthousiasme voor de natuur niet alleen via beeld over op anderen. Dit doet hij ook via tekst: hij schrijft regelmatig verhalen bij zijn foto’s.


"Het is fijn een technische basis te hebben maar ik fotografeer vooral vanuit mijn hart"

Fotograferen in Nederland

De fotograaf is circa 4 à 5 keer per jaar in het buitenland te vinden. "Ik merk dat ik het steeds fijner vind om weer in Nederland te zijn. Er is zoveel moois in dit land!" Hij denkt aan de Ooij, Millingerwaard en de Hatertse Vennen. "Laatst sneeuwde het. Voor mij een uitgelezen moment voor natuurfoto’s. Ik trok de Ooijpolder in en richtte me op een grote zilverreiger en ganzen. Ineens dook er, vlak voor mijn neus, een havik op een vliegende eend. De eend probeerde het riet in te vluchten, maar was niet snel genoeg. De havik dook op zijn prooi en verslond hem direct. Zo veel actie en contrasten in korte tijd. Van dat soort momenten geniet ik."


Thuiswerk versus veldwerk

Per week besteedt de natuurfotograaf 70 procent aan thuiswerk en 30 procent aan fotograferen. Wanneer hij thuiswerkt, houdt hij zich bezig met schrijven, voorstellen doen, onderzoek doen, contacten leggen en lezen (over de natuur).

"Het voordeel van werken in eigen land is dat je langer en daardoor beter en met meer diepgang een onderwerp kunt belichten."

Als buitenmens is Edwin het liefst in de natuur, maar dan wel met de juiste mindset. "Als ik gehaast ben en weet dat er nog veel werk wacht, zie ik minder onderwerpen en zijn de uiteindelijke resultaten niet naar wens." De natuurfotograaf heeft een bepaalde rust nodig om in de juiste flow te komen.


"Ik merk dat ik het steeds fijner vind om weer in Nederland te zijn. Er is zoveel moois in dit land"

Alleen op pad

Wanneer de Nijmeegse fotograaf buiten aan het werk is, is hij het liefst alleen. Hij lacht: "Dan komt mijn ietwat autistische kant naar boven en wil ik het liefst zonder andere mensen in een natuurgebied zijn. Soms is dat lastig in overbevolkt Nederland!"

Af en toe vindt de fotograaf gezelschap toch wel prettig. Bijvoorbeeld wanneer hij moet samenwerken met wetenschappers voor bepaalde opdrachten, dan zijn zij ook onderwerp van de foto. Of wanneer zijn vriendin Misja Smits met hem mee op pad gaat. "Misja is een getalenteerde, creatieve macrofotograaf, waar ik al 15 jaar lang fototrips mee maak. Dat is elke keer weer prettig. We komen geïnspireerd terug van zo’n trip."


National Geographic

Voor National Geographic maakte Giesbers twee Natuurfotografie-boeken, met daarin ook veel macrofoto’s: ‘Handboek natuurfotografie Nederland en België’ en ‘Handboek natuurfotografie op reis’.

Het eerste boek bestaat uit 12 hoofdstukken, waarin elk hoofdstuk een maand van het jaar weergeeft en diverse gefotografeerde onderwerpen toont. Het tweede boek laat onderwerpen zien die je op buitenlandse toplocaties kunt fotograferen. Van de Big Five in Tanzania, mensapen in Oeganda, gifkikkers op Costa Rica, reptielen in Griekenland, gekleurde kameleons, dansende lemuren in Madagaskar tot ijzige beelden van blauwe ijsbergen en pinguïns op Antartica.

Werkwijze

Edwin geeft aan dat hij bij elk onderwerp een andere aanpak heeft. Bij het fotograferen van planten en kleine dieren probeert hij vooral op ooghoogte te werken en daarbij is zijn hoekzoeker een ideaal accessoire. Bij de kleinste onderwerpen werkt hij dan heel laag boven de grond.

Hij zorgt telkens voor een mooie onscherpe voor- en achtergrond. "Dit in combinatie met een groot diafragma als f/4.0 is wel een veel voorkomende werkwijze en komt tot uiting in de foto’s die je ziet bij dit interview. Het mooie van deze aanpak is dat het hoofdonderwerp zeer scherp is, de omgeving onscherp en daardoor niet storend. Hierdoor krijgt het onderwerp alle aandacht."

“Bij thuiskomst na een dag veldwerk voelt Edwin zich goed. Terwijl anderen nog aan de dag moeten beginnen, heeft hij er al uren op zitten”

De ideale fotodag

Een ideale fotodag begint voor Giesbers vroeg. "Ik sta op zomerdagen al voor zonsopkomst naast mijn bed, om langs een kabbelend beekje de weidebeekjuffers te zien ontwaken. Als ze opgewarmd zijn, zie ik ze een vlinderachtige vlucht maken. De mannetjes hebben allemaal hun eigen territorium, waar ze, zittend op een stengel of takje, de omgeving in de gaten houden. Zodra een vrouwtje komt aangevlogen, tonen ze hun baltsvlucht. Geweldig!"

Bij thuiskomst voelt Edwin zich goed. Terwijl de meeste mensen nog aan de dag moeten beginnen, heeft Edwin er al uren op zitten. Hij scrollt door het display van zijn camera met het gezang van de vogels in zijn hoofd. Van het eerste zonlicht heeft hij een mentale foto gemaakt. Dit zijn de gouden momenten uit het natuurfotograafbestaan…

 

Tips

Wilt u zelf aan de slag met macronatuurfotografie? Edwin helpt je graag op weg middels onderstaande tips:

 • Zoek een geschikte plek in je eigen omgeving, zelfs in een beetje groene tuin is er van alles te ontdekken. Je zult zien dat je bij ieder bezoek steeds meer ontdekt!
 • Ga op ooghoogte tussen de planten zitten en neem de tijd om rond te kijken en de omgeving te observeren. Je zult zien dat je veel meer onderwerpen zult ontdekken dan wanneer je rondloopt. De natuur biedt een waaier van boeiende kleine insecten.
 • Volg je eigen weg en laat je niet te veel beïnvloeden door commentaren, door onderwerpen van concullega’s of door trends op Social Media. Er is nog zo veel te ontdekken! Als je blij wordt van je foto’s dan is je doel bereikt.

Apparatuur

Edwin Giesbers fotografeert uitsluitend met Nikon-camera’s. Meestal gebruikt hij zijn favoriet voor macrofografie, de D750. Telefotografiefoto’s (van vogels en zoogdieren) maakt hij veelal met de Nikon D500.

Nikkor-z-105mm

Nikon Z MC 105mm F/2.8 VR S
 • Brandpuntsafstand: 105 mm
 • Intern scherpstelsysteem
 • 9 diafragmabladen voor bokeh
 • Gewicht: 630 gram
Bekijk hier

Nikon Z6 II

Nikon Z6 II
 • 24.5 megapixel
 • 4K UHD video met 60fps
 • Twee krachtige EXPEED 6-processors
 • Hybride AF-systeem met 273 scherpstelpunten
Bekijk hier

Voorbeeldfoto’s

Benieuwd naar het werk van Edwin Giesbers? Je ziet hieronder foto's die Edwin gemaakt heeft met zijn Nikon-apparatuur.p>

 

< Terug naar het overzicht