Lente

Creatieve lentefoto's met Lensbaby

Lensbaby staat bekend om haar creatieve objectieven voor zowel spiegelreflex- als systeemcamera's, full frame en APS-C. Eén van de kenmerkende eigenschappen van fotograferen met Lensbaby is het creëren van een “sweetspot" van scherpte met een zeer fraai of bijzonder bokeh. Naar gelang uw fotografische visie of inspiratie kiest u voor uw shoot het Lensbaby objectief dat het juiste effect geeft. Zo geeft de Lensbaby Burnside 35 en Twist 60 een cirkelvormige achtergrondonscherpte, terwijl een Sweet een extra zachte achtergrondonscherpte geeft. De Lensbaby Velvet 56 en 85 objectieven bieden de mogelijkheid van een dromerige soft-focus onscherpte tot een haarscherpe macro-opname in één objectief. Tenslotte biedt de Lensbaby Trio 28 maar liefst drie verschillende effecten in een roterend objectiefsysteem: Twist, Velvet en Sweet. Zoals u ziet, is er dus aardig wat keuze om creatief te fotograferen, afhankelijk van uw onderwerp.

Mocht dit nog niet genoeg zijn of wenst u als fotograaf nóg meer controle over het effect? Dan kunt u gebruik maken van het Lensbaby 'Optic Swap Systeem'. Daarbij bevestigt u de Lensbaby Composer Pro II op uw camera. Vervolgens kunt u daar één van de vele losse Lensbaby Optics in zetten. Hierbij heeft u de keuze uit een Lensbaby Sweet 35, Sweet 50, Sweet 80Edge 50Edge 80 en Twist 60. Met een eenvoudige handeling zijn de optics snel te verwisselen. Het bijzondere aan de Lensbaby Composer Pro II is dat u niet alleen de 'look' van uw opname kunt kiezen met behulp van een Optic, maar ook het scherptevlak kunt verleggen. Dit doet u door het objectief te shiften/verschuiven in de optische as. 

Macroconverters

Lensbaby heeft ook macroconverters voor het 'Optic Swap Systeem'. Deze zijn te gebruiken in combinatie met alle hierboven vermelde Lensbaby Optics en komen in een setje van twee diktes: een 8 en een 16mm converter. U kunt één van de twee (tussen)ringen plaatsen, maar ook beide combineren zodat u nóg dichterbij kunt komen. Omdat Jeanet veel macro-opnames maakt, gebruikt ze vrijwel altijd één van de macro converters bij het gebruik van de Composer Pro II en een Optic. In combinatie met de Sweet 35 is dit meestal de 16mm en bij de Sweet 50 kiest ze voor de 8mm converter. Maakt ze echter foto's met de Lensbaby Velvet of Burnside, is dit allemaal niet nodig. Met deze objectieven kunt u namelijk al van dichtbij scherpstellen en fraaie macro-opnames creëren.

We vroegen Jeanet Groenewoud van Colors of Nature naar haar ervaringen met de Lensbaby objectieven. Hieronder vertelt zij over één van haar favorieten: de Lensbaby Velvet 85.

Lensbaby Velvet 85 objectief

De Lensbaby Velvet 85 wordt omschreven als een moderne klassieker waarmee u alles op een nieuwe manier kunt vastleggen. Het hoogwaardige objectief heeft de de solide bouw van een ouderwetse lens en is uitgerust met een volledig metalen behuizing. De brede, handmatig te bedienen scherpstelring draait soepel en heeft een prettige grip. Met de ring aan de achterkant van het objectief kunt u het diafragma (dat bestaat uit 12 diafragmabladen) gemakkelijk instellen. 

De look en feel van de Lensbaby Velvet 85 is bijna filmisch te noemen. Met dank aan het optische ontwerp zijn foto's zacht en voorzien van een mooie dromerige gloed, maar met een opvallende scherpte. Dit resulteert in expressieve beelden. Bij een opname die is gemaakt met een wijd open diafragma is het beeld bijna alsof je met een analoge camera hebt gefotografeerd. Naarmate het diafragma meer dichtgeknepen wordt, kunt u genieten van een subliem verloop van de scherptediepte. De vaste brandpuntsafstand van 85mm en de korte minimale scherpstelafstand van 24.1 centimeter voor macrofotografie maken de Velvet 85 bovendien enorm veelzijdig. Bij het maken van een macrofoto legt u de nadruk op kleine details met een 1:2 vergrotingsfactor.

Jeanet over de Lensbaby Velvet 85

Werken met het Lensbaby Velvet 85 objectief is voor mij even wennen, omdat deze wat zwaarder is dan de andere Lensbaby objectieven die heerlijk licht in de hand zijn. Zoals op onderstaande foto's te zien is, geeft dit objectief een dromerig effect bij lage diafragmawaarden als f/1.8 en f/2.8. Bij hogere diafragmawaarden, geeft de lens een mooie zachtheid in de achtergrond en een mooi bokeh. Hier moet u wel een liefhebber van zijn, want er wordt al gauw gezegd dat de opname niet scherp is. Echter is mijn ervaring dat de lens een fluweelzachte opname geeft. Omdat ik daarvan houd, is de Velvet 85 een geliefd bezit geworden. 

Chinese Roos

Deze foto is gemaakt met een Canon EOS 80D en Lensbaby Velvet 85. Het gebruik van een grote diafragma-opening zorgt ervoor dat het dromerige effect van de Velvet 85 goed zichtbaar is. 

Exif gegevens: 

  • Diafragma: f/1.8
  • Sluitertijd: 1/250 seconden
  • ISO: 640

Chinese Roos

Deze foto is gemaakt met een Canon EOS 80D en Lensbaby Velvet 85. Hier is gebruik gemaakt van een diafragma van f/4, waardoor er meer scherpte te zien is in de foto. 

Exif gegevens: 

  • Diafragma: f/4
  • Sluitertijd: 1/250 seconden
  • ISO: 640

Camelia (hart)

Deze foto is gemaakt met een Canon EOS 80D en Lensbaby Velvet 85. Hier is gebruik gemaakt van de macrostand op 24cm afstand. 

Camelia

Deze foto is gemaakt met een Canon EOS 80D en Lensbaby Velvet 85 objectief. Er is hier gebruik gemaakt van de maximale brandpuntsafstand van 85mm.  

Nieuw: Lensbaby Burnside 35

De laatste toevoeging aan het Lensbaby assortiment is de Lensbaby Burnside 35, waarmee u foto’s met een helder en scherp middengedeelte en een wervelende of ‘swirly’ achtergrond creëert. Met de diafragmaring kunt u de grootte van het scherpe gebied en de mate van werveling in de achtergrond bepalen. Een groot diafragma geeft de meeste werveling in de achtergrond en een kleiner scherp gebied, terwijl een kleiner diafragma meer scherpte geeft en minder werveling. De Lensbaby Burnside 35 heeft bovendien een tweede ring diafragmabladen ingebouwd om de mate van vignetering te regelen. Door de bronzen knop te verschuiven, zorgt u voor een meer of mindere mate van afdonkering van de hoeken van de foto. U kiest dus zelf 'live' de perfecte balans tussen scherpte, bokeh en vignetering. Daar kunt u net zo lang mee spelen totdat u het gewenste resultaat behaalt. Creatieve foto’s gegarandeerd!

Bekijk de Lensbaby Burnside 35

 

Terug naar de overzichtspagina