Lente

Fotowedstrijd macrofotografie

Om het macroseizoen in te luiden organiseert Kamera Express in samenwerking met Canon binnen het lentethema een fotowedstrijd macrofotografie. Heeft u zelf een mooie macrofoto gemaakt? Twijfel dan niet langer en stuur 'm in. Om u wat extra inspiratie te bieden, hebben we een aantal foto's van natuur- en macrofotograaf Leon Baas toegevoegd. Als u de fotowedstrijd wint, maakt u namelijk kans op een workshop met Leon Baas.

Win: workshop creatieve macrofotografie | Wie is Leon Baas | De verhalen achter de foto's van Leon BaasDoe mee

Win een workshop creatieve macrofotografie van Leon Baas!

De beste foto's winnen een workshop macrofotografie met Leon Baas. Deze zal plaatsvinden in een klein, maar prachtig natuurgebied vlakbij het plaatsje Buren in de Betuwe. Dit gebied staat bekend om de grote diversiteit aan insecten en planten. Tijdens de workshop leert u in korte tijd meer over belichtingstechnieken, compositie, flitstechnieken en nog veel meer. Er wordt net zo lang gewerkt aan beeldopbouw totdat het perfecte plaatje bereikt is. We maken gebruik van natuurlijk licht, maar zullen ook aan de slag gaan met flitslicht. Voor deze workshop moet u vroeg uit de veren: hij begint namelijk al om 6:00 uur en zal eindigen om 12:30 uur.

 Wie is Leon Baas?

Leon Baas is een Nederlandse natuurfotograaf die een grote passie heeft voor insecten en andere kleine dieren. Leon is altijd op zoek naar nieuwe manieren om insecten in hun leefwereld te fotograferen. In de loop der jaren heeft hij een unieke stijl van macrofotografie ontwikkeld. Deze wordt vaak onmiddelijk herkend. De foto's van Leon zijn gepubliceerd in tijdschriften als BBC wildlifemagazine en National Geograpic en werden bovendien gebruikt voor reclamecampagnes van Canon Nederland en het insecten themapark Micropolis in Frankrijk. 

 

De verhalen achter de foto's van Leon Baas

Bijzonder leuk om te doen is het fotograferen van insecten die op het punt staan om op te stijgen. Dit lijkt vaak moeilijker dan het daadwerkelijk is. Ik maakte deze foto enkele jaren geleden, maar ik kan er nog steeds van genieten. Fijne kleuren en bovendien een grappig beestje om te zien. Mijn of meer bij toeval ontdekte ik een struik waar deze snuitkevers in grote aantallen aanwezig waren. Dit gaf mogelijkheden om ze op deze manier te kunnen fotograferen. 

Er is een aantal punten waar u op moet letten bij deze vorm van fotografie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat u uw camera vooraf hebt ingesteld. Als u ervoor zorgt dat de instellingen goed zijn, verhoogt u de kans van slagen omdat een insect over het algemeen niet in herhaling valt om u het perfecte plaatje te bezorgen. Verdiep u ook in het insect zelf. Kijk en leer! Deze snuitkever begint voordat hij opstijgt eerst met zijn voorpootjes te trappelen. Vervolgens klapt hij zijn dekschilden omhoog, vouwt zijn vleugels open en vliegt weg. Zo heeft ieder insect zijn eigen manier van opstijgen. Een lieveheersbeestje trappelt bijvoorbeeld niet met zijn pootjes, maar draait eerst een paar rondjes voordat hij wegvliegt. Als u dit allemaal weet, wordt het nóg een stukje eenvoudiger om een actiefoto te maken. Dit leest u over het algemeen niet in boeken, maar zult u zelf moeten ontdekken. 

Ik heb voor deze foto een kunstmatige achtergrond gebruikt. Op deze achtergrond heb ik een externe flitser gericht. Door het weerkaatsende flitslicht krijgt u een subtiele tegenlicht opname, waardoor de vleugeltjes en dekschilden mooi transparant oplichten.

Exif-gegevens

 • Camera: Canon 40D
 • Objectief Canon 100mm macro f/2.8
 • Belichtingstijd: 1/250sec
 • ISO: 100
 • Diafragma: f/8
 • Externe flitser f/1.8

Het vergt wat moed om rode bosmieren te fotograferen. Dit zijn namelijk bijtgrage beestjes die hun mierenzuur graag in uw lichaam willen injecteren als u u niet aan hun gedragsregels houd. Vergeet niet dat u gezien wordt als indringer als u ze stoort in hun bezigheden. Ook hier geldt dus dat vooraf bestuderen het fotograferen een stukje makkelijker (en minder pijnlijk!) maakt. 

Het fotograferen van mieren heeft bij mij altijd de boventoon gevoerd. Nog nooit was het mij gelukt om rode bosmieren die mierzuur spuiten te fotograferen. Totdat ik vorig jaar bij een mierennest vrij dicht bij een klein ven in het bos terecht kwam. Het bijzondere van dit nest was dat het aangevallen werd door juffers die probeerden om met kleine duikvluchten mieren te vangen. Ik had dit nog nooit eerder gezien en was altijd in de veronderstelling dat ze alleen insecten in de lucht vingen. Mooi om te zien was dat ze voordat ze aanvielen zichzelf eerst neerzetten vlakbij het nest. Ik vermoed om de nestgeur aan te nemen, zodat ze niet direct als indringer gezien werden. Toch waren er juffers die veelvuldig besproeid werden met mierenzuur. Vleugels werden in rap tempo afgebeten en opvallend om te zien was dat de ogen als eerste werden opengebeten. Zo'n juffer maakt dan geen schijn van kans om nog te ontsnappen.

Voor deze foto heb ik de flitser een eindje achter de mierenhoop geplaatst om de druppeltjes op te lichten. Met het blote oog is het haast niet waar te nemen, dus u kunt begrijpen dat wanneer u uiteindelijk zo'n opname kunt maken, de vreugde groot is. 

Exif-gegevens

 • Camera: Canon 5D mark III
 • Objectief: Canon 100mm macro f/2.8
 • Belichtingstijd: 1/125sec
 • ISO: 160
 • Diafragma: f/8
 • Externe flitser f/1.4

Jonge insecten of insecten die net uit hun vervelling zijn gekomen, zijn erg geschikt voor tegenlicht opnames. Soms zijn ze bijna transparant, waardoor werken met tegenlicht een meerwaarde kan zijn voor het beeld. De sprinkhaan op de foto is een nimf van een struiksprinkhaan van ongeveer 5mm groot. Voor dit beeld heb ik een flitser schuin achter mijn onderwerp geplaatst. Om het licht niet direct in de lens te laten vallen, heb ik een soort tubus op de flitser geplaatst. Deze zorgt ervoor dat het licht gebundeld wordt en dus niet zo snel in de lens valt.

Het lijkt er niet op dat deze sprinkhaan op een blad zit, maar toch is het zo. Om de blauwe kleur te verkrijgen heb ik de witbalans op gloeilamp gezet. Groen en blauw is een kleurcombinatie die ik persoonlijk erg mooi vind. Het lichte bokeh dat je ziet komt van druppeltjes water op het blad. Als er verder niet veel gebeurt in een foto probeer ik altijd een horizontale lijn te krijgen op 1/3e van het beeld. Dit kijkt nét even wat prettiger dan wanneer deze niet aanwezig zou zijn. 

Exif-gegevens:

 • Camera: Canon 7D
 • Objectief: Canon 100mm macro f/2.8 
 • Belichtingstijd: 1/400sec
 • ISO: 320
 • Diafragma: f/6.3
 • Externe flitser f/1.8

Ik heb bij veel verschillende nesten gefotografeerd, maar opvallend was dat juist bij dit mierennest redelijk veel mieren als gastheer voor de kleine leverbot gebruikt worden. Dit is een parasiet die in staat is te migreren naar een zenuwknoop in de mier en de mier te dwingen zich in de avond af te zonderen van haar kolonie en in een grasspriet te klimmen. Met als bedoeling dat de grasspriet met mier en daarmee de parasiet (larve) wordt opgegeten door kleine grazers. Op deze manier kan de larve uiteindelijk in de lever van zo'n grazer uitgroeien tot een volwassen leverbot

Als de grasspriet met de mier (die zichzelf vastbijt) niet wordt opgegeten, keert de mier in de vroege ochtend weer terug naar het nest om zijn taak te hervatten totdat de avond weer valt en alles weer van voor af aan begint. De mier op de foto is op het moment gemaakt dat hij weer probeert naar het nest terug te keren. Om de mier goed uit te lichten heb ik gebruik gemaakt van tegenlicht met een externe flitser. De dauwdruppeltjes hebben een mooie toegevoegde waarde vind ik zelf. 

Exif-gegevens: 

 • Camera: Canon 5D mark III
 • Objectief: Canon 100mm macro f/2.8
 • Belichtingstijd: 1/640sec
 • ISO: 640
 • Diafragma: f/3.2
 • Externe flitser f/1.8


Doe mee!

Let op: dit betreft een fotowedstrijd met een juryprijs. Er kan niet gestemd worden. U kunt uw foto's inzenden t/m zondag 29 april. Begin mei maken wij de winnaar bekend via Facebook.

 

 

Terug naar de overzichtspagina