Landschap

Overzichtspagina

De mooiste locaties voor landschapsfotografie

Nederland heeft veel te bieden als het gaat om natuur. Wat dacht u van de Drentsche AA, de Biesbosch of het Landgoed de Utrecht? Ideale locaties voor landschaps- en natuurfotografie. Hieronder hebben wij voor u een overzicht gemaakt van 12 natuurgebieden. Mocht u inspiratie op willen doen voor een locatie voor uw volgende landschapsfoto, zit u op deze pagina helemaal goed!

Drentsche Aa

In Drenthe stroomt de Drentsche Aa. Deze beek gaat kronkelend door ruim 34.000 hectare aan landschap. In dit gebied vindt u maar liefst 21 dorpen met oude Saksische boerderijen. In het voorjaar vindt u er allerlei verschillende soorten orchideeën zoals de Brede Orchis en de Rietorchis. Met talloze wandel- en fietsroutes kunt u van dit prachtige natuurgebied genieten en voldoende inspiratie opdoen. In Drenthe wordt een beek overigens nooit een beek genoemd, maar een loopje, diepje, stroom, laak of in dit geval een Aa.

Friese waddenkust

De Waddenkust staat sinds juni 2009 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat ons betreft helemaal terecht: er is hier veel moois te zien en te beleven. Wat dacht u van de Terpenroute, waar u verscheidenen dorpjes op terpen (hoge heuveltjes) tegenkomt. U kunt hier ook een van de lokale ondernemers bezoeken die u een kijkje in hun ambacht geven zoals het maken van kaarsen of aardewerk. De mensen die van stevig wandelen houden, kunnen ervoor kiezen om een wadlooptocht te maken naar Ameland of Schiermonnikoog.

Kust Burgh Haamstede

In de provincie Zeeland vindt u de mooie stranden van Burgh- Haamstede, ten westen van het eiland Schouwen-Duivenland. Wat dacht u bijvoorbeeld van het 17 kilometer lange strand dat maar liefst honderden meters breed kan worden. Op het Verklikkerstrand groeit bovendien nog volop helmgras en kunt u zeehonden spotten op nog geen 300 meter afstand. Verder is het mogelijk om een bezoekje te brengen aan het Kasteel van Haamstede (zoals op de foto te zien is) of langs de vuurtoren van Haamstede te fietsen.

Landgoed de Utrecht

In de Brabantse Kempen vindt u het landgoed “De Utrecht” dat zich uitstrekt over de gemeente Hilvarenbeek en Reusel de Mierden. Dit landgoed dankt zijn naam aan de voormalige Levensverzekeringsmaatschappij ‘De Utrecht’. Het gebied bestaat uit 2.485 hectare grond met onder andere vennen en bossen. Met de aanwezigheid van verschillende uitkijktorens als de Brandtoren en de Flaes, kunt u het gebied ook van bovenaf bezichtigen. In dit gebied kunt u planten tegenkomen als Struikhei en Zandblauwtje, maar het is ook een waar vogelparadijs met 130 verschillende vogelsoorten. U kunt hier o.a. de ijsvogel, nachtzwaluw en de bonte en zwarte specht tegenkomen.

Loonse en Drunense duinen

In Noord-Brabant vindt u de Loonse en Drunense duinen. Dit gebied is ruim 35 km2 groot en het grootste deel bestaat uit enkel stuifzand. Daardoor wordt dit gebied ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd. Het is tevens een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Doordat de wind ongestoord zijn gang kan gaan, is het landschap elke keer weer anders. Ook het verschil in temperatuur kan extreem zijn. De temperatuur kan oplopen tot wel 50 graden Celsius. U vindt in de Loonse en Drunense duinen verschillende diersoorten die zich aangepast hebben aan deze leefomgeving. Denk hierbij aan de hagedis, maar ook zandloopkevers.

Speulder en Sprielderbos

Als u in de buurt van de Veluwe bent, breng dan vooral eens een bezoekje aan het Speulder en Sprielderbos. Het gebied is opgedeeld in drie soorten bossen. In het “boombos” staan kromme bomen die in elkaar gegroeid zijn, waardoor ze lijken te dansen. In het “donkere bos” groeien dichte kronentakken en het "lichte bos" met grove dennen, beuken en berken. Daarnaast zijn ook grafheuvels te vinden. Doordat het bos een verscheidenheid aan boom- en bodemsoorten kent, kunt u talloze dieren vinden. Denk aan het edelhert, de das of (roof)vogels. Niet alleen inspiratie voor rijke volksverhalen, maar ook voor mooie natuur- en landschapsfoto’s. 

Tiengemeten

Het gebied Tiengemeten is een eiland in het Haringvliet. In het oosten vindt u het gebied Weemoud, waar u het leven van de boer in de 19e eeuw kunt meemaken met boomgaarden en akkers. In het midden bevindt het gebied Weelde, dat vooral grasland en een open moeras beslaat en waar vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen met de vele vogelsoorten die hier in de zomer en wintermaanden vertoeven. In het westen vindt u de Wildernis, dat vooral bestaat uit slikken en moerassen. Op een steenworp afstand van Rotterdam kunt u hier tot rust komen en genieten van alles wat de natuur te bieden heeft!

Oisterwijkse bossen/vennen

In de buurt van Oisterwijk (Brabant) vindt u de Oisterwijkse bossen en vennen. Een bosgebied dat afgewisseld wordt door vennen en heideveldjes. Veel van deze vennen zijn ontstaan door de laatste IJstijd, waarin poolwinden zand tot heuveltjes bliezen. Zo zijn er uitgewaaide kommen ontstaan die zich vulden met regenwater. Door de leemlaag in de bodem blijft het water liggen. Daarnaast zijn sommige vennen vernoemd naar de gebruikersfuncties of een bekende familie, zoals het Brouwkuipven en het Speijckven. Een gebied met kronkelpaadjes en doorkijkjes voor foto’s met een andere invalshoek. 

Kampina

Tussen de plaatsen Boxtel en Oisterwijk vindt u het natuurgebied Kampina. Dit gevarieerde natuurgebied was vroeger een naaldboomplantage, maar nu vindt u er dennenbossen, vennen en de beken Beerze en Rosep. Centraal ligt de Kampinase Heide, die gesierd wordt door talrijke vennen. Meer beschut zijn de Huisvennen en de Zandbergsvennen, waar u vele libellensoorten kunt vinden. Ook kunt u in dit gebied van ruim 1200 hectare grond veel fauna zoals de boomkikker, de ijsvogel en de das terugvinden. Voldoende inspiratie voor mooie natuur- en landschapsfoto’s dus! 

Hatertse Vennen

In de provincie Gelderland bevindt zich vlakbij Nijmegen het natuurgebied de Overasselte en Haterste Vennen. In de vennen kunt u een diversiteit aan flora en fauna vinden, zoals de zonnedauw, de snavelbies en maar liefst 80 soorten vogels die ieder jaar broeden. Daarnaast kunt u overblijfselen van de vijftiende-eeuwse Sint Walrickkapel met de Koortsboom van Overasselt vinden. Wat vooral interessant is voor de landschapsfotograaf, is de mist vastleggen die vroeg in de ochtend rond de vennen hangt.

Weerribben-Wieden

Het natuurgebied Weeribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Dit gebied wordt gekenmerkt door een landschap van smalle stroken land en water. Tevens is dit gebied een leefruimte geworden voor vele dier- en plantensoorten. U kunt onder andere de moeraswolfsmelk, de parnassia, de vuurvlinder en de otter tegenkomen. Bijzonder aan dit gebied is dat het gemaakt is door mensenhanden, door het ontginnen van turf en het oogsten van riet. 

Biesbosch

De Biesbosch is alom bekend in Nederland. Dit Nationaal Park met zijn ruim 9.000 hectare aan groen ligt gedeeltelijk in de provincie Zuid-Holland, waar u de Sliedrechtse en Dordtse Biesbosch kunt vinden. In Noord-Brabant vindt u de Brabantse Biesbosch. Dit gebied kunt u ontdekken met fluisterbootjes of te voet. Er is voldoende te ontdekken aan flora, zoals het zeldzame noords walstro of de spindotters, maar ook fauna als de bever en de boommarter. Genoeg te zien om mooie kiekjes te maken!

Terug naar de overzichtspagina