Ik ga de natuur in en ik neem mee

De natuur is ontzettend fotogeniek. Welk seizoen u ook gaat. Maar wat neemt u precies mee aan foto apparatuur? Wij vroegen drie klanten wat zij precies meenemen als ze de natuur in gaan. Hieronder ziet u het resultaat.

Persoon 1: de enthousiaste beginner

Jasper, 44 jaar, administratief medewerker

Op vrije dagen ga ik ontzettend graag de natuur in. Ik woon in een bosrijk gebied en ook de duinen en het strand zijn om de hoek. Als ik de natuur in ga maak ik graag goede kwalitatieve foto’s, ik hou er echter niet van om met heel veel tassen te sjouwen. Daarom neem ik eigenlijk altijd mijn Lowepro Nova 160 AW tas mee. Dit is een zwarte, ruime tas waar ik zowel mijn camera, een objectief en diverse accessoires in kwijt kan. De tas ziet er uit als een normale schoudertas, waardoor hij niet opvalt als cameratas. Toch biedt hij voldoende bescherming. Hij beschikt namelijk over gevoerde verdelers en diverse vakjes waar u uw accessoires in kwijt kunt. Ideaal! Zo hoef ik namelijk geen extra tas mee te nemen voor mijn sleutels, portemonnee en telefoon.

De camera die ik meeneem is de  Panasonic Lumix DMC-Gx80. Een compacte camera met verwisselbare lenzen waar ik gemakkelijk hele mooie foto’s mee kan maken. Een groot voordeel van deze camera vind ik dat hij klein is, maar toch alles heeft waar een goede camera voor mij aan moet voldoen. De camera heeft 16 megapixels en beschikt over een 4K photo functie. Deze functie maakt het mogelijk om in 4K resolutie tot wel 25 foto’s per seconde te schieten. Hierdoor hoef ik niet bang te zijn dat ik mooie plaatjes, zoals een zonsondergang of dauw op een veld, mis. Ik heb meerdere lenzen, maar gebruik als ik op pad ga vooral het Panasonic MFT 12-32mm F/3.5-5.6 objectief.

Dit is een compacte lens die voor verschillende doeleinden te gebruiken is. Zo kan ik met weinig omgevingslicht toch goede opnames maken en is de lens goed te gebruiken voor uitgestrekte landschappen. Om te zorgen dat mijn foto’s mooier worden en ik minder hoef na te bewerken, gebruik ik sinds kort een grijsfilter. Ik wist niet zeker of dit zou bevallen, dus ik heb om te beginnen voor de B+W 12418 102 MRC ND grijs 37 gekozen. Ik fotografeer graag met lange sluitertijden, dit heb ik een poos vanuit de hand geprobeerd maar dit zorgde toch voor behoorlijk wat ruis en onscherpe delen in mijn foto. Ik heb daarom het Rollei C5i Titanium Statief aangeschaft. Dit statief zorgt er samen met de Hahnel Captur Timer Kit Oly/ Pana voor dat mijn camera stabiel blijft en ik ook met een lange sluitertijd scherpe foto’s kan maken.

 

Panasonic Lumix DMC Gx80

Klik hier!

 

Panasonic MFT 12-32mm

Klik hier!

 

Rollei C5I Titanium

Klik hier!

 

Lowepro Nova 160 AW

Klik hier!

 

B+W 12418, 102 MRC ND grijs 37

Klik hier!

 

Hahnel Captur Timer Kit Oly/Pana

Klik hier!

 

 

Sony A6500

Klik hier!

 

Case Logic SLRC206

Klik hier!

 

Sony Sel 18-105mm

Klik hier!

 

Samyang 100MM

Klik hier!

 

Benro Mach3

Klik hier!

 

Hahnel Captur Timer Kit OlyPana

Klik hier!

 

Bas Meelker filterkit

Klik hier!

Persoon 2: de ambitieuze avonturier

Lisanne, 25 jaar, pedagogisch medewerker

Als ik de natuur in ga, ga ik eigenlijk maar met één doel: het maken van een mooie foto. Ik ga vaak samen met een vriendin en doe vooraf eerst onderzoek naar het natuurgebied. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid op pad gaan en naar huis gaan met een mooie foto. Vaak weten we van tevoren al wat voor foto’s willen maken en hebben we genoeg bij ons om in elke situatie een mooie foto te kunnen 

Tijdens wandelingen door natuurgebieden gebruik ik de A6500 van Sony. Dit is een compacte systeemcamera en heeft met 24,2 megapixels een enorm hoge resolutie. Ik heb voor deze camera gekozen omdat hij licht is, maar ik indien nodig toch van lens kan wisselen. Zo kan ik snel schakelen en op verschillende situaties inspelen. Ik heb altijd mijn Case Logic SLRC206 tas bij me en heb hier standaard de Sony SEL 18-105mm F/4.0 en de Samyang 100mm f/2.8 objectieven in zitten. Mijn 18-105 lens gebruik ik vooral in situaties waar ik weinig licht tot mijn beschikking heb of wanneer ik geruisloos op een onderwerp in wil zoomen. Ook mijn 100mm objectief is ontzettend veelzijdig. Ik kan hem als macro-objectief gebruiken voor o.a. close-ups of als teleobjectief voor portretten en landschappen.

Wat ik enorm fijn vind is dat ik deze objectieven standaard in mijn tas heb zitten, maar ik toch enorm veel ruimte over blijf houden. In mijn Case Logic tas kan ik namelijk gemakkelijk mijn body, vier objectieven, een flitser en een statief kwijt. Daarnaast zou ik als ik op vakantie ga ook een kleine laptop en drone mee kunnen nemen. De tas is enorm stevig en beschermt mijn apparatuur goed tegen stoten en schokken. Juist omdat ik zoveel ruimte in mijn tas heb, neem ik ook mijn Benro Mach3 statief en Hahnel Captur Timer kit mee. Zo kan ik ook foto’s met lange sluitertijden maken en zijn mijn foto’s altijd super scherp.

Doordat ik veel foto’s maak, ben ik behoorlijk actief op sociale media zoals Instagram. Hier volg ik dan ook verschillende landschapsfotografen. Bas Meelker is hier een van. Zo kwam ik in aanraking met de Bas Meelker Filter Kit van Benro. In deze kit zit een grijsfilter, twee grijsverloopfilters, een filterhouder, lensring en filterpouch. Enorm handig, want zo hoef ik niet elke filter los aan te schaffen.

 

Persoon 3: De ultieme landschapsfotograaf

Dominique, 39 jaar, voorlichter bij een grote overheidsorganisatie

Voor mijn werk bij een grote overheidsorganisatie ben ik bijna heel de dag in de natuur te vinden. Ik controleer grote natuurgebieden en maak daarnaast foto’s voor de website en social media kanalen. Ik heb inmiddels verschillende cursussen gevolgd en waar ik ook naar toe ga, ik heb altijd een grote tas vol apparatuur bij me. Zo maakt het niet uit of ik onderweg een kudde Hooglanders tegenkom of een bloem wil fotograferen. Ik ben overal op voorbereid en mijn Canon EOS 5Ds R hangt altijd om mijn nek. Deze camera heeft een 50.6 megapixel full- frame en CMOS-sensor. Hierdoor zijn mijn foto’s helder én het delen waard. Ik neem behalve mijn camera ook verschillende lenzen mee. Zo pak ik voor de wat creatievere foto’s mijn Canon EF 16-35mm f/2.8. Deze groothoeklens is stof en spatwaterdicht, waardoor ik op ruig terrein of in een regenbui gewoon door kan fotograferen.

Mijn Canon EF 100-400mm objectief gebruik ik echt voor natuurfotografie, als ik van ver op iets wil inzoomen of voor het fotograferen van vogels en andere kleine dieren. Het objectief stelt enorm snel scherp, waardoor ik snel een foto kan maken. Om de kleuren in mijn foto’s beter tot hun recht te laten komen, gebruik ik de volgende kit: NiSi Pro Filterhouder Kit + Landscape CPL. Deze kit bestaat uit een filterhouder kit voor een 100mm filtersysteem, vier adapterringen en een polarisatiefilter. Alhoewel het objectief goed in de hand ligt, vind ik hem toch iets te zwaar om langere tijd mee te fotograferen. Ik gebruik daarom graag mijn Gitzo GT5543XLS eXact carbon systematic X long series 5 statief en bijpassende statiefkop (Gitzo GH3382QD). Om niet constant achter het statief te hoeven staan, maak ik gebruik van een draadontspanner. Deze Hähnel Captur Module Timer (time lapse)zorgt ervoor dat ik mijn camera ook op afstand kan bedienen.

Er zijn ook momenten dat ik een natuurgebied van bovenaf wil vastleggen. Deze beelden gebruiken we om de staat van het bos te monitoren en om films en foto’s van bovenaf te maken. Hier gebruik ik een DJI Mavic Air drone voor. Deze lichte drone is makkelijk op te vouwen waardoor hij weinig ruimte in mijn tas inneemt. Ik ben lang op zoek geweest naar een geschikte tas. Uiteindelijk ben ik voor de Mindshift Blacklight 26L Photo Daypack Charcoal gegaan. Deze tas is enorm ruim en zowel op de rug als met tailleband te dragen.

 

Canon EOS 5D SR

Klik hier!

 

Canon EF 16-35mm f/4.0 L IS USM

Klik hier!

 

Canon EF 100-400mm

Klik hier!

 

Nisi v5 pro

Klik hier!

 

Gitzo GT5543XLS

Klik hier!

 

Hähnel Captur module timer

Klik hier!

 

DJI Mavic Air

Klik hier!

 

Mindshift Backlight

Klik hier!

 

Terug naar de overzichtspagina