Foto: Jessica Blokland van Diën  

Gebruik jij al filters bij landschapsfotografie?

Wij leggen graag uit wat de populairste filters met jouw foto's kunnen doen

Wanneer je landschappen fotografeert, is een filter misschien wel jouw meest gebruikte accessoire. Of je nou een prachtige plaat schiet in je achtertuin of op pad bent in een natuurgebied, per situatie kun je verschillende filters gebruiken. Wij leggen graag uit wat de populairste filters met jouw landschapsfoto’s kunnen doen.

Polarisatiefilter | ND-filterGradual ND-filterKleurenfilter

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is onmisbaar in jouw cameratas. Dit filter werkt namelijk contrast verhogend en helpt je bij het wegfilteren van reflecties en schitteringen. Ideaal voor landschapsfotografie! De natuur biedt ons ontzettend veel kleuren, maar met een camera is dit soms lastig vast te leggen. Een polarisatiefilter helpt ons daar een beetje bij. De lucht wordt blauwer, het gras groener en je lievelingsbloem krijgt extra kleur. 

Natuurlijk zijn dit niet de enige eigenschappen van een polarisatiefilter. Een belangrijke eigenschap van dit filter is dat het alleen licht doorlaat vanuit een specifieke hoek. Hierdoor kan het filter je meer controle geven met reflecties fotograferen. Zo kun je spelen met alle reflecties die je tegenkomt in het water of glimmende objecten. Soms zijn reflecties natuurlijk mooi, maar op andere momenten laat je liever zien wat zich onder water of achter het glas afspeelt. 

Al onze polarisatiefilters

Hier lees je meer over polarisatiefilters

De linkerfoto is gemaakt zonder polarisatiefilter en de rechterfoto is gemaakt met filter.


ND-filter

Een ND-filter, ook wel grijsfilter genoemd, is eigenlijk een zonnebril voor je lens. Dit filter zorgt ervoor dat de belichting van een foto verzwakt. Hierdoor kun je fotograferen met langere sluitertijden en een groter diafragma. Wanneer je bijvoorbeeld een foto wilt maken van een waterval met een lange sluitertijd, verandert het water in een vloeiende lijn. Er is wel één nadeel: wanneer je op klaarlichte dag fotografeert met een lange sluitertijd, raakt je foto al snel overbelicht. Het ND-filter is hier een goede oplossing voor. 

Het ND-filter houdt het licht tegen, waardoor je allerlei creatieve effecten kunt creëren, zoals beweging in wolken, een vloeiende waterval of zacht water met een mistig effect. Met een ND-filter kun je je foto's een magisch effect geven.

Al onze ND-filters

Hier lees je meer over ND-filters

Deze foto is gemaakt met een ND-filter.


 

Gradual ND-filter

Een gradual ND-filter, ofwel een grijsverloopfilter, werkt eigenlijk hetzelfde als een ND-filter, maar houdt slechts een gedeelte van het licht tegen. Het grijsverloopfilter is gedeeltelijk donker, maar loopt over in een doorzichtig filter.

Dit is bijvoorbeeld ideaal als je een zonsopkomst of -ondergang fotografeert. Wanneer de lucht oranje kleurt, is de grond nog donker. Met een gradual ND-filter kun je dit contrast verkleinen door het donkere gedeelte van het filter te gebruiken, zodat deze helft van de foto niet overbelicht raakt. Met behulp van het filter behoud je alle details in je foto. 

Al onze gradual ND-filters

De linkerfoto is gemaakt zonder grijsverloopfilter en de rechterfoto is gemaakt met filter.


Kleurenfilter

Kleurenfilters worden vaak gebruikt om een bepaalde sfeer toe te voegen aan een foto. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende kleurenfilters waarmee de warme kleuren van een zonsondergang versterkt worden. Op deze manier creëer je eigenlijk een extra zomerse zonsondergang.

Ook bij zwart-witfotografie worden vaak kleurenfilters gebruikt. Door een rood en geel filter te gebruiken, worden de contrasten versterkt. Dit kan een dramatisch effect geven aan je foto. Bij een rood filter wordt dit extra versterkt ten opzichte van een geel filter. Zo kun je zelf bepalen in hoeverre je het contrast wilt versterken.

Al onze kleurenfilters

< Terug naar het overzicht