Tips van échte professionals

Deze professionele landschapsfotografen vertellen meer over landschapsfotografie

Wil je je landschapsfotografie naar een hoger niveau tillen? Of ben je benieuwd hoe een professionele landschapsfotograaf te werk gaat? Op deze pagina krijg je de beste tips van landschapsfotografen Bas Meelker en Joel Santos. Deze fotografen hebben beiden jarenlange ervaring en hebben onder de meest uiteenlopende omstandigheden schitterende foto's gemaakt. Ben je benieuwd naar wat hen drijft, wat het mooiste is van hun vak en wat hun ultieme tips zijn voor landschapsfotografie? Lees dan zeker verder.

Bas Meelker

Bas Meelker (1972) is geboren in Groningen en bracht het grootste deel van zijn leven door in het noorden van Nederland. Wonen in dit vlakke, open landschap, omringd door enkele van de mooiste natuurgebieden van Nederland, legde de basis voor zijn passie voor natuur en landschappen. In 2002 pakte hij zijn eerste camera en ontdekte hij de wereld van fotografie. Bas begon als allround natuurfotograaf en specialiseerde zich daarna in landschapsfotografie. “Landschapsfotografie is heel breed: natuurlijke landschappen, culturele landschappen, stedelijke landschappen. Ik vind ze eigenlijk allemaal even uitdagend. Ik ben vaak op zoek naar de eenvoud en rust in een landschap, of dit nu een natuurlijk landschap is of een druk stedelijk landschap.” Bas voelt zich aangetrokken tot kleur en licht. “Ik houd van weidse landschappen waar het licht het landschap even écht indrukwekkend maakt.” De foto’s van Bas Meelker zijn bovendien te herkennen aan de compositie: "Mijn foto's hebben over het algemeen hele krachtige composities, daar kies ik mijn locaties ook echt op uit."

Bas Meelker


Voorbeeldfoto's van Bas Meelker

Foto Bas Meelker

Foto Bas Meelker


De tips van Bas Meelker

1

Voorbereiding is het halve werk

Bij landschapsfotografie is een goede voorbereiding cruciaal. Bedenk van tevoren je locatie en bekijk foto's van andere fotografen. Is de locatie interessant tijdens zonsopkomst of zonsondergang? Of juist bij strijklicht? Zijn er geen storende elementen aanwezig? Kortom: weet waar je welke foto wilt maken, wanneer je er moet zijn en welke omstandigheden je nodig hebt.

2

Gebruik de juiste techniek

Kies de juiste instellingen. Werk met kleine diafragma’s en een zo laag mogelijke ISO voor zo gedetailleerd mogelijke foto’s. Gebruik nooit de autofocus, maar stel handmatig scherp. Niet je camera maar jij zelf wilt bepalen waar je scherptediepte begint.

3

Kies ook eens voor een telelens

Veel landschapsfoto's worden gemaakt met groothoeklenzen. Dat ligt voor de hand. Vraag jezelf echter af of dit altijd de beste keuze is. Kijk naar het gehele plaatje en bepaal welk gedeelte voor je foto het meest fascinerend is. Is dat een klein gedeelte aan de horizon? Pak dan eens een telelens. Ik maak regelmatig landschapsfoto's met mijn 500mm lens.

4

Visualiseer

Ik zeg wel eens dat dromers de mooie foto’s zien en doeners ze ook maken. Dromers zijn voor mij mensen die in staat zijn om de foto te visualiseren voordat ze hem gemaakt hebben. Kijk niet naar het landschap zoals je het op dat moment ziet, maar probeer te visualiseren hoe het landschap eruit zou zien onder de beste omstandigheden en hoe je dat vast gaat leggen.

5

Wees daar

Je kunt nog net zo goed je materiaal en de techniek beheersen en je hoofd vol hebben met mooie landschapsfoto’s die je nog wilt maken, maar als je niet bereid bent om te zorgen dat je een uur voor zonsopkomst op je locatie bent of laat in de avond nog achter je statief te staan, zal je nooit de foto maken.


Joel Santos

Joel Santos (1978) werd geboren in Lissabon, Portugal. Hij heeft een economische achtergrond, maar toen hij bezig was met zijn Master had hij even een break nodig. Vervolgens besloot hij de natuur in te gaan met zijn camera. Hoe meer hij fotografeerde, hoe leuker hij het begon te vinden. "Ik voelde dat ik het privilege had om iets te moois creëren en momenten vast te leggen die zich nooit meer zouden voordoen. Daar vond ik mijn doel. En dat gevoel wordt elke keer als ik erop uit ga om de wereld te ontdekken sterker." Het hoogtepunt uit zijn carrière is niet de awards die hij heeft gewonnen, de boeken die hij heeft gepubliceerd of de publicaties in magazines of op TV. Nee, Joel noemt de ontmoetingen met bijzondere mensen en het voorrecht om hun verhalen vast te leggen als het meest waardevol. Daarbij noemt hij recente voorbeelden als de migrerende Kazakhs in Mongolië, de vissers in Ghana of de mijnwerkers in Ethiopië. "Deze mensen hebben me het inzicht gegeven dat er meerdere manieren mogelijk zijn om gelukkig te worden en te blijven."

Joel Santos


Voorbeeldfoto's van Joel Santos

Foto Joel Santos

Foto Joel Santos


De tips van Joel Santos

1

Focus je altijd op het licht

Licht is het belangrijkste onderdeel van elke foto. Besteed dus altijd tijd aan het zoeken naar het beste licht, zowel qua kleur als qua richting, intensiteit en contrast. Bij landschapsfotografie betekent dit voor mij dat ik altijd op zoek ga naar de beste weersomstandigheden. En in de meeste gevallen geldt: slecht weer is hét ideale moment om foto's te maken.

2

Kies je compositie nauwkeurig

Naast licht is compositie ontzettend belangrijk in elke landschapsfoto. Denk hier dus goed over na. Bepaal wat je wilt gaan fotograferen - een boom, een pad of een vulkaan - en waar dit onderwerp moet staan ten opzichte van andere elementen in de foto.

3

Wijk af van de tradities

Probeer vooral niet om je aan alle tradities te houden die bestaan rondom landschapsfotografie. Voor mij houdt dat in dat ik regelmatig een menselijk element in mijn foto's probeer te verwerken. Door een persoon in mijn foto te betrekken, zorg ik voor een sterke emotionele connectie en kan ik ervoor zorgen dat mensen de foto beter kunnen plaatsen.

4

Kijk kritisch naar de kleuren in je foto

Fotografeer je in kleur? Denk er dan goed over na of en hoe de dominante kleuren in je foto samenwerken. Door bij voorkeur te kiezen voor kleuren die zich tegenover elkaar bevinden op de kleurencirkel, kun je een extra dramatisch contrast creëren. De kleurencombinatie oranje en blauw werkt bijvoorbeeld erg goed om een extra effect te geven aan je foto.

5

Oefenen, oefenen, oefenen

Misschien wel de belangrijkste tip: blijf oefenen met fotograferen zolang je dagelijks leven het toelaat. Door continu bezig te zijn met fotografie, ook wanneer je thuis of op het werk bent, zorgt je ervoor dat je in perfecte vorm bent wanneer dat ene unieke fotografiemoment in je leven zich voordoet.


< Terug naar het overzicht