Het gebeurt niet vaak dat een komeet dicht genoeg bij de aarde komt om met het blote oog zichtbaar te zijn, maar voor de zogeheten 'C/2022 E3'-komeet is dat deze week wel het geval. Het is de eerste keer in 50.000 jaar dat deze bijzondere, groene komeet met het blote oog te zien is.
Een komeet is een hemellichaam met een doorsnede van tussen de 1 en 50 kilometer. Daarnaast heeft een komeet vaak een welbekende 'staart'. Het opvallende aan deze komeet is de groene staart. Deze kleur ontstaat door de reactie tussen de stoffen van de staart en de straling van de zon.
De 'C/2022 E3'-komeet is nu al met het blote oog te zien, maar dan moet je wel op een plek staan met weinig tot geen lichtvervuiling. De groene komeet is te zien vanaf het noordelijk halfrond, vlakbij de Kleine Beer, het steelpannetje. In de nacht van 1 op 2 februari staat de komeet het dichtst bij de aarde en zal die het beste te zien zijn. Nu maar hopen dat het niet bewolkt is!
Zo'n bijzondere komeet komt natuurlijk niet zo vaak langs, maar áls die langskomt, wil je het natuurlijk zo goed mogelijk kunnen vastleggen. Wij helpen je graag op weg. Deel jij jouw resultaat met ons?
Wat heb je nodig? Je kunt de komeet ongetwijfeld met de meeste camera’s goed vastleggen. Maar wil je de komeet echt op een indrukwekkende manier in beeld krijgen? Kies dan voor een systeem- of spiegelreflexcamera. Hierop kan je namelijk werken met lange sluitertijden en een hoge ISO-instelling. Combineer deze met een lichtsterke groothoeklens waarmee je zoveel mogelijk van de hemel op de foto krijgt of met een telelens waarmee je één specifieke ster vastlegt en je krijgt indrukwekkende foto’s!
Hieronder een kort overzicht van wat je nodig kunt hebben:
Dit is de komeet C/2022 E3, gefotografeerd op 25 januari 2023.
Naast de juiste apparatuur, spelen nog een aantal factoren mee die je foto net naar een hoger niveau zullen tillen. Denk bijvoorbeeld eerst aan de locatie. In Nederland is er namelijk veel lichtvervuiling. Zoek een plek op waar het rustig en zo donker mogelijk is, zodat de sterren er het beste uitkomen. Denk hierbij aan de Waddeneilanden, de Veluwe, de Flevopolder, de Achterhoek of in de duinen. Zet op de locatie al je spullen klaar en zorg dat je je van te voren al hebt verdiept in de instellingen. Zo kan je het beste gebruik maken van lange sluitertijden, een groot diafragma en een hoog ISO. Met deze instellingen valt er meer licht op de sensor en kun je ook de staart van de komeet goed vastleggen.
Weet je niet helemaal waar je moet beginnen? Dan helpen we je graag op weg. Zet je camera in M (manuele stand) en test eens met de onderstaande instellingen als startpunt:
Ga je met een telelens fotograferen? Kijk uit voor te lange sluitertijden, de kans op bewegingsonscherpte is met een telelens een stuk groter. Maak van tevoren een aantal testfoto’s om te controleren of je niet teveel ruis of onscherpte hebt.
Daarnaast kan je ook denken aan de compositie en creativiteit in je foto. Wil je dat de staart van de komeet goed zichtbaar is of ga je voor een subtiele foto? Wil je gebruik maken van objecten op de voorgrond, of kies je voor alleen de komeet in beeld? Er zijn genoeg opties, dus wees creatief en probeer zoveel mogelijk uit. Als je slim bent, denk je hier van tevoren alvast een beetje over na. Dan kun je op locatie de instellingen snel aanpassen.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Vergeet geen extra batterijen en check je opslag, zodat je niks hoeft te missen. Zoek van tevoren uit wat er gaat gebeuren en wanneer dit plaatsvindt. Dit scheelt enorm veel stress tijdens de shoot.
Tot slot nog een laatste tip: je ogen hebben zeker 15 minuten nodig om te wennen aan het donker, kijk daarom niet op een smartphone met fel licht. Ook is het belangrijk om regelmatig pauze te nemen, want door het turen vermoeien ogen vrij snel.
Ben je benieuwd hoe je het best de Melkweg kan fotograferen of wil je meer informatie over astrofotografie? Lees dan onze tips voor astrofotografie of bekijk alle musthaves.
Heb je genoeg gelezen en wil je nu wel wat zien? Kijk dan eens dit filmpje met Albert Dros.