Compact camera kopen: hier moet je op letten

Wil je een compact camera kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben de 7 belangrijkste vragen die je jezelf voor je aankoop moet stellen op een rijtje gezet. Zo kies je straks de perfecte compact camera voor jou.


Snel naar: Compact camera's | Voor- en nadelen | Keuzehulp | Top 10 

Wat is een compact camera?

Een compact camera is een digitale camera met een vast objectief in een compacte behuizing. Je maakt hiermee snel en eenvoudig mooie foto's en video's. De relatief kleine sensor zorgt voor een enorme scherptediepte waardoor jouw opnamen vaak scherp zijn. Verder werken de meeste compact camera's met tal van geautomatiseerde standen. Naast deze instapmodellen zijn er ook varianten met meer instelmogelijkheden. Zo is er voor elke beeldmaker wel een geschikte camera!

Alle compact camera's

 

Voor- en nadelen op een rij

Voordelen compact camera's

 Compact en gebruiksvriendelijk

 Gemakkelijk mee te nemen

 Tal van geautomatiseerde standen

 Een optische zoom (3x en soms tot wel 60x)

 Enorme scherptediepte

 Beschikken over foto- en video-functies

Nadelen compact camera's

 Heeft een vast objectief

 Meestal voorzien van een kleine sensor

 Beschikt vaak over minder instelmogelijkheden

 Snel achter elkaar flitsen is niet mogelijk

 

 

 

Compact camera keuzegids

7 vragen die jij jezelf moet stellen wanneer je op zoek bent naar een compact camera:

1. Wil ik alleen foto's maken of ook filmen?

Met de meeste compact camera's kun je naast fotograferen ook filmen. Voor het filmen zijn bijna alle modellen voorzien van een automatische stand waarbij de camera alles regelt en scherpstelt. Daarnaast kun je zelf vaak nog in- en uitzoomen. Wil je naast ‘first person view’ (FPV) ook jezelf filmen? Dan bieden compact camera’s met een kantelbaar scherm uitkomst. Ook bij fotograferen biedt een kantelbaar scherm uitkomst. Zo hoef je niet op de grond te liggen als je jouw onderwerp laag bij de vloer wilt fotograferen..

2. In welke situatie ga ik de compact camera gebruiken?

Ben je vooral binnen? Dan is een lichtsterke compact camera het beste. Maak je het liefst familiefoto's en -video's? Dan is een instapmodel met een slimme automatische modus perfect. Ga je graag op reis? Dan is een compact formaat en een flink zoombereik juist extra belangrijk. Ga je graag op pad en hou je van een beetje avontuur? Dan is een robuuste weersbestendige en/of waterbestendige compact camera de ideale keuze voor jou.

3. Welk aantal megapixels heb ik nodig?

Als je kijkt naar megapixels is het verstandig te bedenken wat je gaat doen met jouw foto's. Het verschil in pixels is vooral te zien als je jouw foto's wilt bewerken of afdrukken. Hecht je weinig waarde aan nabewerking en hoef je geen afgedrukte foto's dan is een compact camera met weinig megapixels voldoende. Ga je juist jouw foto's bewerken? Dan zijn hoge resolutie compact camera's uitstekend. Voor afdrukken op A4-formaat heb je ongeveer 10 megapixels nodig en voor afdrukken in een groter formaat heb je al snel 17 megapixels nodig.

4. Welke instellingen wil ik gebruiken?

Je weet waar je de compact camera voor gaat gebruiken. Nu wil je weten hoeveel camera-instellingen je echt nodig hebt. Dit hangt allemaal af van wat voor type beeldmaker je bent.

Als je eenvoudige 'point and shoot'-foto's gaat maken, hoef je niet veel camera-instellingen te hebben. Een camera met een slimme automatische modus is voldoende. Hiermee maak je snel en makkelijk mooie foto's. Vind je het juist leuk zelf de instellingen te wijzigen? Dan is een geavanceerdere compact camera het beste. Je stelt dan zelf het diafragma en de sluitertijd in. Als je ook je beelden wilt nabewerken, biedt een compact camera met RAW-functie uitkomst.

5. Welk type zoom heb ik nodig?

De meeste compact camera's beschikken over twee soorten zoom: optische zoom en digitale zoom. Bij de optische zoom verschuift het lenzenstelsel en haalt zo het onderwerp dichterbij. Dit in tegenstelling tot digitale zoom waarbij het zoombereik softwarematig wordt vergroot. Als je digitaal inzoomt, kan er wel kwaliteitsverlies plaatsvinden. Dit is weer afhankelijk van de resolutie van de compact camera. Dus als je jouw onderwerp dichtbij wilt halen, zonder kwaliteitsverlies, dan heb je een compact camera met optische zoom nodig.

6. Hoeveel optische zoom is het beste voor mij?

De zoom-mogelijkheden die je nodig hebt, moet passen bij wat je wilt vastleggen. Voor dagelijks gebruik heb je vaak al genoeg aan 10x optische zoom. Tijdens een stedentrip of vakantie is een compact camera met een optische zoom van 10-30x nodig. Ben je op safari en wil je onderwerpen op een grote afstand vastleggen? Ga dan voor een zoombereik hoger dan 30x.

7. Heb ik nog accessoires nodig?

Heel simpel: ja. Er zijn een aantal onmisbare accessoires die iedere beeldmaker nodig heeft tijdens het fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan een geheugenkaart, extra accu, camerahoesje en statief.

Het interne geheugen van compact camera's is erg beperkt. Je hebt dus altijd een geheugenkaart nodig. Een extra accu is ook geen overbodige luxe. Als je heel de dag op stap bent, wil je een lege accu voorkomen.

Denk ook aan een camerahoesje. Ondanks dat de meeste compact camera's in je broekzak passen, voorkom je met een camerahoesje beschadigingen. Daarnaast bieden camerahoesjes vaak extra ruimte voor kleine accessoires. Een statief is een echte bonus bij een compact camera met een groot zoombereik. Je wilt natuurlijk geen bewogen foto's.

Extra keuzehulp: compact camera's

Ben je er nog niet uit welke compact camera de beste keuze is voor jou? Geen enkel probleem. We helpen je graag verder op weg. Bekijk onze top 10 compact camera's die we op een rijtje hebben gezet.

Twijfel je ook nog tussen andere camera's, lenzen, accessoires en meer? Bekijk dan snel alle keuzehulpen.

Meer lezen

compact of systeem

SYSTEEM OF COMPACT?

Een systeem- of compactcamera? Ontdek hier de verschillen.

> Lees artikel

welke-camera

WELKE CAMERA PAST BIJ MIJ?

Twijfel je nog? Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt.

> Lees artikel

welke-dslr

SPIEGELREFLEX CAMERA'S

Weet je nog niet welke spiegelreflexcamera's je wilt? Wij helpen je.

> Lees artikel