Interview met videograaf Robin de Bruin

Robin de Bruin

Robin de Bruin is een Nederlandse videograaf die zich focust op het maken van videoclips voor verschillende artiesten. Met zijn productiebedrijf ‘Chef Visuals’ heeft hij de afgelopen jaren al meer dan honderd videoclips mogen maken en hij werkte onder meer samen met Snelle, Kevin en Camille. Wanneer Robin een videoclip maakt, draagt hij verschillende petten: hij bedenkt concepten, produceert én filmt de clip, houdt de regie in handen en edit de clip.

Robin vertelt ons graag meer over zijn werk als videograaf en wat zijn favoriete onderdeel van een productie is. Natuurlijk heeft Robin ook nog een aantal tips voor wanneer je zelf aan de slag wilt met het maken van videoclips.

Interview | Tips | Apparatuur | Video's

Ooit wilde Robin zelf muziek maken…

Voordat Robin begon met zijn productiebedrijf, had hij de droom om zelf muziek te maken. “Ik had wat vrienden die rapten en het leek mij ook wat. Ik begon zelf ook een beetje te rappen.” Na een tijdje bedacht hij zich dat een echte rapper natuurlijk ook videoclips nodig heeft. “Ik ging daarom videoclips maken. Na een paar video’s bedacht ik mij dat ik dit wel beter kon dan rappen”, blikt Robin lachend terug.

 

Hij vertelt dat hij in het begin dacht dat videoclips zo gemaakt waren. “Maar op een gegeven moment kwam ik erachter dat het niet zo makkelijk is als het lijkt.” Hij keek een aantal tutorials op YouTube en begon te experimenteren. “Ik begon meer te filmen en schreef mijn productiebedrijf in bij de Kamer van Koophandel.” Inmiddels is het al een paar jaar geleden dat Robin de stap maakte van ‘een paar video’s per jaar schieten’ naar zijn fulltime productiebedrijf ‘Chef Visuals’.

Betrokken bij het hele videoproces

Wanneer Robin een video maakt, heeft hij verschillende petten op. “Ik ben betrokken bij het hele proces van het maken van een video.” Hij bedenkt concepten, produceert de video, filmt en edit de video en houdt de regie in handen. Vaak zijn de producties te groot voor Robin om in z’n eentje aan te pakken en huurt hij freelancers in om bepaalde rollen zoals producer, camera-assistent of gaffer op zich te nemen

“Zelf vind ik het leukst om te regisseren en te belichten.” Robin legt uit dat je een tijd lang toeleeft naar die ene dag dat je gaat filmen. “Je hebt de mensen verzameld, de locatie geregeld en het complete plaatje zit in je hoofd. Tijdens het regisseren zie je het plaatje voor je ogen samenkomen. Je hebt een heel team op de set met alle neuzen in dezelfde richting die vertrouwen op jouw visie. Dat is echt heel gaaf.” Ook vindt hij het leuk om de set goed te belichten. “Als je een kale set hebt, kun je dat echt mooier maken met de belichting. Door bepaalde onderdelen wel of niet uit te lichten, bepaal je wat een kijker ziet. Maar als ik moest kiezen, vind ik regisseren het leukste om te doen binnen een productie.”

Snelle, Pjotr, Camille, Marc Floor en meer…

Robin was al een paar jaar bezig toen zijn carrière een vlucht nam. Hij begon met het maken van video’s voor Lars Bos, beter bekend als Snelle. “Voordat ik videoclips voor hem maakte, ben ik hem twee keer tegengekomen. Toen ik hem die tweede keer tegenkwam, maakte ik al kleine video’s. Dat weekend had ik een mooie camera gehuurd, dus ik zei tegen hem: ‘Ik kan dit weekend voor 100 euro een videoclip voor je maken’. Hij zei dat het goed was en we schoten dat weekend een clip. Dat was het begin van een leuke samenwerking.” Sindsdien heeft Robin meerdere video’s gemaakt voor Snelle. “Toen zijn carrière opblies, was dat voor mij ook een boost.”

 

De afgelopen jaren werkte Robin met veel verschillende artiesten samen. “Mijn gouden regel is in principe dat ik alleen maar met leuke mensen samenwerk. In het begin ging dit niet altijd op, omdat ik mijn voet tussen de deur wilde krijgen. Maar na verloop van tijd ben ik in de luxe positie gekomen dat ik niet tegen iedereen ja hoef te zeggen. Ik werk nu met mensen samen met wie ik het tof vind om te werken, van wie ik de muziek en het lied tof vind en ik moet het idee achter de videoclip ook tof vinden. Als je het idee niet voelt, is het lastig om een video tot leven te brengen.” Robin werkte tot nu toe onder meer samen met Snelle, Pjotr, Camille en Marc Floor. Hij vindt het moeilijk om te zeggen welke muziekvideo zijn favoriet is. “Ik ben zo betrokken bij het proces van elke video dat ik met alle videoclips een bepaalde band heb. Iedere video is speciaal op z’n eigen manier. Iedere video brengt elke keer weer een nieuwe uitdaging mee en het is toch fantastisch als het dan toch lukt om een toffe video neer te zetten waar de artiest en ik blij mee ben zijn.” Hij vertelt dat hij streeft naar het maken van filmische videoclips. “Ik wil graag dat de kijker het gevoel heeft dat die naar een film kijkt en wordt meegenomen in een dynamisch verhaal. Als dat lukt, is voor mij een video geslaagd.”

Robin vertelt dat als het kan, hij van elke video wat wil leren. “Ik wil mezelf blijven ontwikkelen. Het motiveert mij om altijd wat mooiers te kunnen maken en constant te blijven leren.” Zijn grootste leermoment tot nu toe is het besef krijgen dat hij met dit werk zijn brood kan verdienen. “Hiervoor moest ik echt eerst mijn waarde inzien en beseffen dat ik hier geld mee mag verdienen. Het gaat me tegenwoordig steeds beter af om mijn passie voor videografie ook zakelijk te benaderen. Dat heb ik in het begin wel lastig gevonden en het is nog steeds een leerproces, maar daar kan ik als persoon én bedrijf nog in groeien.”

Internationale ambities

De komende jaren wil Robin natuurlijk doorgaan met het maken van videoclips. Als het aan hem ligt, zou hij zelfs internationaal gaan werken. “Het lijkt me heel gaaf om op een dag gebeld te worden door een muzikant uit de Verenigde Staten om daar een videoclip te regisseren. Dat zou een heleboel nieuwe deuren openen.”

Tips

Ben je geïnteresseerd geraakt in videografie en wil je zelf toffe videoclips maken? Lees dan vooral eens deze tips van Robin:

1. Ga filmen.
“Mijn eerste tip is dat je als beginnende filmmaker vooral dingen moet gaan maken. Het is echt een kwestie van gewoon beginnen.”

2. Bouw een portfolio op.
“Hoe meer je gaat filmen, des te groter je portfolio wordt. Dit is belangrijk. Je moet je portfolio opbouwen, zodat je je werk kunt laten zien en zodat mensen je kunnen vinden. Als je na een tijdje meerdere video’s hebt uitgebracht, zullen meer mensen naar je toekomen.”

3. Benader artiesten.
“Je moet durven om artiesten te benaderen. Het zal je meevallen hoe vaak artiesten reageren met ‘maak maar een clip voor me’, zeker als het gaat om beginnende artiesten. Als jij gratis of voor weinig geld een clip aanbiedt, kun jij je portfolio opbouwen en ervaring opdoen en heeft de artiest een toffe clip.”

4. Neem altijd een variabele ND-filter mee.
“Voor een beginnende filmmaker mag een variabele ND-filter niet ontbreken. Je wil namelijk de volledige controle hebben over je sluitertijd, zodat je niet hoeft te knijpen om een shot donkerder te maken.”

5. Gebruik een mistfilter.
“Wanneer je een mistfilter voor je lens zet, kun je een subtiele glow en een meer filmische look creëren. Het kan heel leuk zijn om hier mee te experimenteren.”

Apparatuur

Voor zijn video’s gebruikt Robin apparatuur die past bij zijn videostijl en die praktisch is voor opnames. Hij gebruikt sinds kort een Kinefinity Mavo Edge 6K met Sirui 1.6 Anamorphic lenzen. Daarnaast mogen zijn Ronin RS2 gimbal, een variabele ND-filter (als die niet zit ingebouwd in de camera) en een mistfilter niet ontbreken als hij gaat filmen.

professionele camera

Professionele videocamera

sirui anamorphic

Anamorphic lenzen

dji rs2

DJI RS2

nd filter

ND Filters

Robins video’s

Benieuwd naar meer werk van Robin? Een greep uit zijn portfolio: