Interview met portret- en trouwfotograaf Sanne van Pinxten

De Nederlandse portret- en trouwfotograaf Sanne van Pinxten legt graag herinneringen vast. Ze begon in 2017 als fotograaf en mocht destijds een aantal bruiloften van vrienden fotograferen. Dat vond ze zo leuk, dat ze zich erin verdiepte en inmiddels draait ze alweer een paar seizoenen mee. In totaal heeft Sanne nu bijna 100 bruiloften mogen vastleggen. Ook heeft ze al meerdere prijzen gewonnen met haar trouwfoto’s. Daarnaast verdiepte ze zich meer in portretfotografie en sinds december 2022 heeft ze ook een eigen studio.

Sanne is sinds kort ambassadeur van Kamera Express. Ze vertelt ons graag meer over haar werk als trouw- en portretfotograaf én ze heeft nog een aantal handige tips achter de hand.

“Ik zoek echte emoties en mensen. Het is mijn doel dat mensen hun foto’s terugzien en dat ze het gevoel van de dag kunnen terughalen.”

Interview | Tips | Apparatuur | Foto's

trouwfotografie


trouw

De weg naar fulltime fotograaf

Sanne vertelt dat ze al heel lang interesse heeft in fotografie. Ze leerde de basis van het fotograferen toen ze als 21-jarige bij Belfoto werkte in de V&D. “Ook toen ik daar wegging, bleef de liefde voor fotografie.” Ze schreef in 2017 haar bedrijf in bij de Kamer van Koophandel onder het mom van ‘misschien kan ik hier iets mee’. “Ik heb destijds een aantal bruiloften van vrienden gefotografeerd. Dit was een vriendendienst, maar ik vond het zo leuk dat ik me er meer in ben gaan verdiepen.”

Het balletje ging rollen en ze liep met meerdere fotografen mee om ervaring op te doen. “Ik volgde ook een aantal workshops en kreeg na een tijdje betaalde opdrachten. 2020 zou mijn eerste volledige trouwseizoen zijn geweest, maar ja, toen kwam covid. Dat was heel zuur.” Ze ging niet bij de pakken neer zitten en begon met het fotograferen van portretten voor het raam. “Ook dit vond ik heel leuk en ik greep de tijd aan om hier meer over te leren.” Ze zegde in 2021 haar baan op. “Ik koos volledig voor mijn eigen bedrijf. Dat was mijn beste keuze ooit.”

Emoties vastleggen

Inmiddels heeft ze bijna honderd bruiloften en veel portretten gefotografeerd en Sanne is nog lang niet van plan om te stoppen. Wat ze zo leuk vindt aan fotograferen? Daar twijfelt ze niet over: “Ik vind het leuk om alle momenten en emoties vast te leggen.” Daarnaast geeft ze mensen graag meer zelfvertrouwen door de portretshoots. “Ik ben altijd zo dankbaar en blij als ze zichzelf mooi vinden op de foto en hierdoor meer zelfvertrouwen krijgen. Dan vind ik een shoot echt geslaagd.”

Ze vertelt dat ze als bruidsfotograaf altijd op zoek is naar de momenten tussendoor. “Ik zoek echte emoties en mensen. Het is mijn doel dat het bruidspaar hun foto’s ziet en dat ze het gevoel van de dag kunnen terughalen. Dat vind ik het allerbelangrijkste aan bruiloften fotograferen.”

Ze vertelt dat ze als trouwfotograaf bijzondere momenten mag vastleggen. “Zo mocht ik laatst een bruiloft fotograferen, terwijl de moeder op sterven lag. Zij werd met de wensambulance naar de bruiloft gebracht. Dat doet wat met je.” Van zo’n moment krijgt ze een brok in de keel en dat is ook het gevoel dat ze wilt overbrengen. “Het betekent zo veel voor het bruidspaar. Dat soort momenten zijn haast nog belangrijker dan de ceremonie. Ik ben dankbaar en vereerd dat ik het mag vastleggen.”


trouw


trouw

‘Werk geen lijstje af’

De belangrijkste les die ze dan ook leerde als trouwfotograaf, is dat je niet alleen door je camera moet kijken. “Je moet niet een standaard lijstje afwerken. Als trouwfotograaf moet je ook om je heen kijken, zodat je ook mooie, leuke en spontane beelden kunt maken van alles wat er gebeurt. Er is zo veel aan de hand op een bruiloft, dat kun je niet allemaal vastleggen als je alleen dat lijstje met standaard momenten afwerkt. De spontane momenten zijn juist vaak erg leuk om op terug te kijken.”

Afgelopen jaar heeft Sanne voor het eerst een bruiloft in het buitenland gefotografeerd. “Ik vond dat echt een geweldige ervaring. Ik vind het een eer dat ik als fotograaf wordt meegenomen.” Komend jaar mag ze mee naar Kroatië. “Ik wil geen destination fotograaf worden, maar één à twee bruiloften in het buitenland per jaar maken me heel blij. Als ik mag dromen, hoop ik dat ik een keer een bruiloft in Italië mag fotograferen. Dat lijkt me heel gaaf. Maar een bruiloft in hartje Amsterdam, met een fotoshoot op de grachten, staat ook op mijn bucketlist.”


Ruim 6000 foto’s per bruiloft

Bij de meeste bruiloften is een trouwfotograaf vaak de hele dag aanwezig, vertelt Sanne. Dit zijn tegenwoordig al snel dagen van 12 uur. “Ik maak dan gemiddeld zo’n 6000 à 7000 foto’s.” Deze foto’s moeten vervolgens worden uitgezocht én bewerkt. “Uiteindelijk blijven er een paar honderd foto’s over die naar het bruidspaar gaan.” Ze heeft een keer uitgerekend dat ze gemiddeld zo’n 60 uur bezig is met het vastleggen van een bruiloft. “Dit is van voorbereiding en kennismaking, tot fotograferen en nabewerken.”

Ze legt uit dat het belangrijk is dat een bruidspaar op zoek gaat naar een fotograaf die past bij hen en hun stijl. “Ga echt op zoek naar het soort foto’s dat een fotograaf maakt en maak kennis. Het is belangrijk dat je wel een klik hebt, je nodigt immers wel een vreemde uit op je bruiloft om het vast te leggen en blijvende herinneringen te maken.”

Tips

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je zelf ook aan de slag met portret- en trouwfotografie? Lees dan vooral eens deze tips van Sanne.

 1. Ontdek je eigen stijl. “Door te ontdekken wat je mooi vindt en fijn vindt werken, ontwikkel je je eigen stijl. Hierdoor boeken mensen je, omdat ze je stijl en foto’s mooi vinden. Ze weten wat ze kunnen krijgen.”

 2. Volg workshops. “Ik denk dat je als fotograaf echt beter wordt als je workshops volgt. Ik probeer zelf minstens één workshop per jaar te volgen.”

 3. Ga experimenteren. “Ga voor jezelf dingen opzetten, zoals vrij werk, en gewoon proberen en experimenteren. Op die manier kun je erachter komen wat je leuk vindt, zodat je daarop kunt focussen.”

 4. Wees actief. “Je moet niet zitten wachten tot de opdrachten naar je toe komen. Als je een portfolio wilt opbouwen, zul je daar zelf het voortouw in moeten nemen.”


Het werk van Sanne

Website: sannevanpinxtenfotografie.nl

Instagram: @sannevanpinxten_fotografie

trouw

Apparatuur

Voor haar foto’s gebruikt Sanne de volgende apparatuur. Wanneer ze een bruiloft fotografeert, heeft ze altijd twee camera’s bij zich: de Sony A7 mark III en de Sony A9. Daarbij gebruikt ze 50mm-, 35mm- en 24-70mm-objectieven. Ook heeft ze altijd acht accu’s en tien geheugenkaartjes bij zich. “Die schiet ik natuurlijk niet allemaal leeg of vol, maar het is fijn om back-up accu’s en geheugenkaartjes te hebben.”

Sony A7 III

Sony A7 III + FE 50MM F/1.8

Sony a9 ii

Sony A9 II

camera accu

Accu's

sd-kaart

Geheugenkaarten

Sanne's foto’s

Benieuwd naar meer werk van Sanne? Bekijk hieronder een greep uit haar portfolio.

< Terug naar het thema