Interview met fotograaf Olivier Groot, initiatiefnemer van de fotografiecommunity Dutch Shooters

olivier portret

Olivier is een Nederlandse fotograaf. Al van jongs af aan houdt Olivier van creatief bezig zijn. Fotografie werd hem met de paplepel ingegoten, want zijn ouders fotograferen ook graag. Een aantal jaren geleden pakte Olivier zelf een camera op en sindsdien is hij niet te stoppen. Hij is sinds kort zelfs Sony-ambassadeur. Toen Olivier in contact wilde komen met andere Nederlandse fotografen, nam hij het initiatief voor de Nederlandse tak van de World Shooters community: Dutch Shooters.

Olivier fotografeert van alles: van automotive en tulpen tot architectuur en wildlife. Het kan hem niet gek genoeg zijn. Wist je dat Olivier zelfs meerdere camera’s uit elkaar heeft geschroefd om een infraroodfilter te installeren?

De Sony-ambassadeur vertelt ons graag meer over zijn werk als fotograaf en wat hij zo leuk vindt aan het contact met andere fotograferen.

Interview | Tips | Apparatuur | Foto's

“Tijdens een event ben je samen met een grote groep interessante, getalenteerde en gepassioneerde fotograferen. Dat is zo tof.”

Hexashots

Al van jongs af aan wordt Olivier omringt door creativiteit en fotografie. “Mijn ouders zijn vrij jong begonnen met fotograferen. Mijn vader was er ook best vroeg bij met digitale fotografie”, vertelt Olivier. “Het is mij dus met de paplepel ingegoten om avonturen vast te leggen.” In zijn tienerjaren fotografeerde Olivier vrijwel niet, omdat hij geen camera had. Hij wilde namelijk sparen voor een goede, maar duurdere, camera. “Ik kon natuurlijk allang een goedkopere camera kopen en daarmee oefenen, maar ik moest en zou gelijk een goede camera kopen.”

Na de middelbare school reisde Olivier een jaar naar de Verenigde Staten. Hier werkte hij als au-pair en in zijn vrije tijd bezocht hij meerdere natuurparken. “Al die natuur heb ik vastgelegd met mijn telefoon. De natuurparken staan natuurlijk in mijn geheugen gegrift, maar het staat niet zo goed op beeld. Nu vind ik het zo jammer dat ik geen camera had.” Toen een aantal jaren later tijdens zijn studie de kans kwam om een goede camera te kopen, deed Olivier dat gelijk. “Ik kocht de Sony A7 mark I en begon toen écht met fotografie.” Bij zijn camera kocht hij Konica-lenzen. Dit zijn kleine primelenzen, genaamd ‘hexanon’. “Hier komt mijn Instagramnaam ‘hexashots’ vandaan.” Hij begon met het vastleggen van zijn avonturen en nu fotografeert Olivier fulltime. Sinds december 2022 is hij ook Sony-ambassadeur. “Dat is echt een droom.” Hij vertelt dat hij al vroeg in Team Sony zat. “Mijn vader fotografeerde vroeger met Minolta. Toen die camera stuk ging, was dat merk overgenomen door Sony. Zodoende begon hij met Sony-camera’s en zijn Minolta-lenzen te fotograferen. Zo was ook het zaadje bij mij geplant. En dan mag ik nu ook nog eens Sony vertegenwoordigen.”


olivier


olivier

Ingebouwde infraroodfilter

Inmiddels heeft Olivier zijn eigen stijl ontwikkeld. “Ik zou mijn stijl omschrijven als dramatisch, maar wel realistisch. Ik heb er een hekel aan om dingen onecht te fotoshoppen. Ik vind dat de locatie, de timing en het voorwerk de foto moeten bepalen, niet de nabewerking.” Daar wil hij ver voor gaan. Zo heeft hij zelfs camera’s uit elkaar geschroefd om de hardware aan te passen. Olivier legt uit dat hij graag onderzoekt hoe een camera en sensor precies werken. “Ik heb aerospace engineering gestudeerd en ik merk dat ik het door mijn studie heel interessant vind om de technische uitdaging op te zoeken binnen fotografie.” Zo schroefde hij eens een camera compleet uit elkaar tot alleen de sensor overbleef. Daar heeft hij vervolgens een infraroodfilter op geïnstalleerd, waarna hij de camera weer in elkaar schroefde. “Dat geeft een hele andere kijk op doodnormale onderwerpen. Door die filter laat je het zichtbare licht grotendeels niet op de sensor vallen, alleen het kleine stukje licht van het (infra)rode spectrum. Je kunt hierdoor bijzondere beelden maken.”

Hoewel Olivier een uitgesproken stijl heeft, bindt hij zich niet aan één specialisatie. Hij vindt het juist veel te leuk om van alles te proberen. Van tulpen en wildlife tot automotives en de maan. “Als ik nog een foto opnieuw mag maken, zou dat een foto van de superbloedmaan zijn.” Hij vertelt dat hij deze foto in 2019 bij de Oostpoort in Delft maakte. “Ik wist dat die maan zou komen en ik had me goed voorbereid. Als ik nu terugkijk, zie ik dat ik lekker bezig was, maar ik zou nu een betere foto kunnen maken.” Zo heeft hij nu andere gear. “Met de camera’s en lenzen die ik nu heb, zou het beeld nog toffer worden. Het beeld zou scherper zijn en ik zou met HDR schieten. Ik zou het beeld dus vooral technischer verder uitwerken.” Naast deze foto, zou hij ook graag de nationale parken in de VS nog een keer bezoeken. “Ergens wringt het wel dat ik die parken destijds niet goed heb vastgelegd.”

 

Dutch Shooters

Sinds Olivier fotografeert, bouwde hij vriendschappen op met meerdere fotograferen. “Ik merkte na een tijdje, in 2019, dat ik een aantal mensen regelmatig sprak via sociale media, maar dat voelde toch onhandig.” Hij legt uit dat de drempel vrij hoog was om elkaar in het echt te spreken. “Vaak deelt iedereen alleen maar het perfecte plaatje, maar je weet niet wie er achter dat plaatje zit. Als je elkaar eens in het echt ziet, spreek je niet meer tegen een profielfoto.” Olivier vindt het heel leuk om mensen samen te brengen en juist samen te fotograferen en evenementen te organiseren. “Ik speelde samen met een aantal andere fotografen met het idee om een community op te zetten. We zouden wel zien waar het schip strandt.” Hij kende de initiatiefnemers achter het platform World en UK Shooters en besloot hen een bericht te sturen. “Wij wilden wat voor hen betekenen en onder hun naam een Nederlandse fotocommunity opstarten.” Zo geschiedde en begin 2020 ging Dutch Shooters live.

Inmiddels bestaat Dutch Shooters alweer een paar jaar en Olivier heeft al mooie events kunnen organiseren. “Het hoofddoel van Dutch Shooters is om creatieve fotografen samen te brengen.” De afgelopen jaren organiseerden ze al vele events. “Tijdens een event ben je samen met een grote groep interessante, getalenteerde en gepassioneerde fotograferen. Dat is zo tof.” Olivier organiseerde vorig jaar bijvoorbeeld nog een groot evenement op Circuit Zandvoort. “Het begon als gedachtenspinsel en een mailtje naar het circuit. Uiteindelijk stonden we met veertig enthousiaste fotografen op het circuit om prachtige auto’s vast te leggen.” Hij vertelt dat iedereen het geweldig vond. “Het was ook best bijzonder. Zo zat ik met een aantal deelnemers in de achterbak van een pick-uptruck, terwijl er een paar snelle Porsche auto’s achter ons aan reden. Dat was zo bijzonder.” Hij is dankbaar voor deze events. “Het is één van de tofste dagen ooit en het is best intens om te beseffen dat ik veertig mensen een glimlach op het gezicht heb kunnen geven. Dat loont heel erg.”


Jeron Casper


Jeron Casper

Tips

Ben je geïnspireerd geraakt en wil je je foto’s naar een hoger niveau tillen? Lees dan vooral eens deze tips van Olivier.


 1. Ga gewoon fotograferen. “Ook al voel je weerstand van je omgeving of heb je even geen zin, ga fotograferen. Ik vraag mezelf altijd: heb ik de mogelijkheid, tijd en energie? Ja? Doe het dan gewoon. Je beelden hoeven niet altijd perfect te zijn, want elk stapje dat je maakt is er één vooruit.”

 2. Zoek connectie met medefotografen. “Ik kan het echt aanraden om contact te zoeken met andere fotografen. Dit kan natuurlijk via Dutch Shooters, maar je kunt ook een clubje bij je in de buurt zoeken. In je eentje kun je natuurlijk ook fotograferen, maar maak gebruik van de kennis en kunde van de community. Je vindt er altijd wel mensen met wie je overweg kunt. Samen fotograferen is leuker dan in je eentje en je leert er ook nog eens meer van.”

 3. Blijf experimenteren. “Ook als je een eigen niche of specialisatie binnen fotografie hebt, is het belangrijk om soms je horizon te verbreden. Door andere dingen te blijven proberen, kom je tot nieuwe inzichten die je daarna weer bij je specialisatie kunt gebruiken. Hierdoor blijf je jezelf ontwikkelen.”

Het werk van Olivier

Website: www.hexashots.com/

Instagram: @hexashots

Apparatuur

Voor zijn foto’s gebruikt Olivier de volgende apparatuur. De Sony A7R V, een 16-35mm- en 100-400mm-objectief. Daarnaast mag een blaasbalg niet ontbreken wanneer hij op pad gaat. “Ik wil graag mijn lens en sensor schoon kunnen houden.”

Sony A7R V

Sony A7R V

Sony fe 16-35mm

Sony FE 16-35mm

Sony FE 100-400mm

Sony FE 100-400mm

blaasbalg

Blaasbalg

Oliviers foto’s

Benieuwd naar meer werk van Olivier? Bekijk hieronder een greep uit zijn portfolio.

< Terug naar het merk