Wie is Marleen Visser? | Interview | Tips | Apparatuur | Foto's
Marleen Visser is foodfotograaf. Je kent haar wellicht van één van haar drie kookboeken (IJs, Altijd ijs en 50x Vegan Zuivel) of van haar Instagramaccount dat volstaat met foto’s om bij te watertanden. Zes jaar geleden maakte ze de stap naar foodfotografie en sindsdien is er veel gebeurd. Marleen heeft enorm veel mogen leren én ze heeft veel eten op de gevoelige plaat mogen vastleggen. Zo fotografeerde ze onder meer de producten van Hüttenkäse, FEBO, Lipton Tea en Maaslander Kaas. Met haar eerste boek ‘Altijd ijs’ sleepte Marleen gelijk de Gourmand Award voor ‘Single Subject’ in de wacht. Daarnaast was ze in 2021 met haar tweede boek ‘IJS’ genomineerd voor de publieksprijs van Delicious. Naast dat Marleen zelf meedingt voor awards, zat ze ook in de jury voor de Nederlandse IJsvak wedstrijden en de Horecava Innovation Awards. De Sony-ambassadeur vertelt ons over haar werk, wat haar favoriete eten is om te fotograferen en ze deelt verschillende trucjes om eten er aantrekkelijk uit te laten zien op een foto. Natuurlijk geeft ze ook tips voor als je zelf aan de slag wilt gaan met foodfotografie.
Fotograaf: Gabriela Hengeveld
Marleen vertelt dat ze al van kleins af aan fotograaf wilde worden. “In mijn vrije tijd was ik al veel met fotografie bezig. Ik liep als tiener altijd met een camera op zak”, lacht Marleen. Ze schoot met een analoge camera die ze had overgenomen van haar vader. Door de jaren heen leerde Marleen zichzelf hoe ze moest fotograferen en ze deed een cursus waarbij ze onder meer leerde om zelf haar beelden te ontwikkelen in een doka. “Ik heb echt nog stapels met foto’s uit die jaren.”
Marleen werkte vanaf jonge leeftijd als model. “Toen ik voor mijn werk eens in Hongkong was, kocht ik mijn eerste semiprofessionele camera van een fotograaf daar.” Ze was op dat moment al bezig met fotografie, maar toen werd wel steeds serieuzer. “Eenmaal weer in Nederland hield ik mij vooral bezig met fashion- en portretfotografie. Dat was immers de wereld waarin ik werkte en die ik kende.”
Fotografie was op dat moment echt een hobby voor haar. “Maar jaren later stelde ik mezelf op een dag de vraag: waar word ik eigenlijk blij van? Nou, eten.” Zodoende begon ze een foodblog. Schrijven over eten, foto’s maken van het eten, daar werd ze écht blij van. Op dat moment werkte ze als websitedesigner en daarnaast werkte ze aan haar blog. Ze zag zichzelf nog niet echt als foodfotograaf. “Toch begon ik mijn foodblog, want ik werd er blij van.” Na een tijdje kreeg Marleen een mail van een uitgever: “Zullen we eens gaan praten? We vinden je foto’s leuk.” En zo is het balletje gaan rollen. Een jaar later kwam Marleens eerste kookboek ‘Altijd ijs’ uit.
“In dat jaar heb ik enorm veel geleerd”, blikt Marleen terug. “Een kookboek maken is het allerleukste dat er is, maar ook het heftigste.” Ze werkte er vele uren en dagen aan, soms werkte ze zelfs de hele nacht door. “Het was heel pittig. Het kookboek bestaat uit honderd recepten. Ik moest alles zelf bedenken, maken, testen, stijlen, fotograferen en nabewerken. Dat steeg boven mijn hoofd uit.” Ze ging aan het puzzelen: hoe moet ze zo’n project aanpakken?
“Het was heel pittig. Het kookboek bestaat uit honderd recepten. Ik moest alles zelf bedenken, maken, testen, stijlen, fotograferen en nabewerken. Dat steeg boven mijn hoofd uit.”
Het beste was uiteindelijk om het kookboek per onderdeel aan te pakken. Dus ze maakte eerst al het ijs. Maar ja, waar moet je tientallen verschillende soorten en smaken ijs kwijt?
Uiteindelijk hadden haar ouders nog een vriezertje over en bij de buren kon ze ook wat ijs kwijt. “Ik had echt overal bakken ijs staan”, lacht Marleen. “Ik heb door dit project veel geleerd in korte tijd. Zowel over fotograferen, als over het stijlen van mijn foto’s. Het was heel intensief.” Maar het resultaat mag er zijn: een kookboek met honderd ijsrecepten én foto’s. Ze sleepte er zelfs een Gourmand Award mee in de wacht. “Nadat mijn eerste kookboek uitkwam, kon ik daadwerkelijk een carrièreswitch maken naar foodfotografie. Dat is inmiddels zes jaar geleden.”
“Nadat mijn eerste kookboek uitkwam, kon ik daadwerkelijk een carrièreswitch maken naar foodfotografie. Dat is inmiddels zes jaar geleden.”
Sindsdien is er veel gebeurd. Marleen heeft enorm veel mogen leren én ze heeft veel eten op de gevoelige plaat mogen vastleggen. Maar vraag je haar welk eten ze het leukst vindt om te fotografen? Dan krijg je geen eenduidig antwoord.
“Ik hou zelf erg van zoetigheid, maar ik fotografeer van alles. Cupcakes, brood, ijs, maar ook maaltijden en drankjes.”
In het begin van haar carrière als foodfotograaf maakte Marleen veel eten zelf, maar tegenwoordig werkt ze ook met commerciële opdrachtgevers die het eten regelen. Ze legt uit dat het haar taak als foodfotograaf is om eten zo lekker mogelijk op de foto te zetten. “Eten wordt altijd lekkerder als het er mooi uitziet. Het helpt ook als je als fotograaf enthousiast bent over het product, omdat het dan voor jezelf meer begint te leven.”
Gelukkig heeft ze allemaal trucjes om eten er zo lekker mogelijk uit te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van kruiden. Die voegen niet alleen iets toe aan het gerecht, maar ook aan de foto. “Soms is het bijvoorbeeld ook interessant om wat olijfolie over het eten heen te gieten om het wat meer te laten glanzen.”
Ze maakte al veel foto’s van verschillende soorten eten en toch springt er één favoriete foto tussenuit voor haar. Dit is een foto die Marleen maakte toen ze haar eerste camera, de Sony A7 III, uitprobeerde. Op deze foto is te zien hoe ze brood kneedt en je ziet het bloem door het beeld dwarrelen. “Het is één van mijn favoriete foto’s, omdat ik de kracht van deze camera ontdekte.” Nu, jaren later, is ze nog steeds enthousiast Sony-gebruiker én inmiddels ook Sony-ambassadeur. Ze schiet haar foodfoto’s tegenwoordig met de Sony A7 IV, maar ze mocht laatst ook de nieuwe Sony A7R V uitproberen. Wat ze ervan vond? In één woord: fantastisch. “Het voelt vertrouwd, net als mijn A7 IV, maar het is een camera met meer functies en features.” Features die goed van pas komen voor een foodfotograaf.
Zo kan het scherm van de camera alle kanten op draaien. “Ideaal”, zegt Marleen. “Soms moet ik voor een foto op een trapje staan en op goed geluk schieten, omdat ik mijn scherm niet kan zien. Dit scherm kan alle kanten op, dus ook als ik op een trapje sta, kan ik zien wat ik aan het doen ben.” Daarnaast is het scherm een touchscreen. “Dat werkt heel fijn. Als ik bijvoorbeeld uit de hand fotografeer, kan ik gewoon op het touchscreen aangeven op welk punt de camera moet focussen. De camera houdt die focus vast. Dat is ideaal, want je hoeft niet elke keer je focus manueel weer bij te stellen.”
Daarnaast schiet de camera beelden met veel megapixels. “Als ik fotografeer probeer ik vaak een tussenweg te zoeken tussen wijd genoeg schieten dat de klant alle kanten met het beeld op kan, maar het moet niet te wijd zijn. Als je dan namelijk een foto cropt, verlies je kwaliteit. Deze camera kan zo’n groot bestand schieten dat je de beelden echt goed kan croppen. Dit geeft je meer mogelijkheden met één beeld.”
Als Marleen fotografeert, werkt ze meestal met haar Sony A7 IV in combinatie met een 50mm- of 90mm objectief. “Ik werk dus meestal met een lens met een vast brandpunt. Soms is het ook fijn om een zoomlens te gebruiken, omdat je dan flexibeler bent en minder vaak van lens hoeft te wisselen.”
In haar studio gebruikt Marleen vaak een lamp met een grote softbox. “Maar als ik spannender licht wil op mijn beeld gebruik ik juist meerdere lampen.” Daarnaast speelt ze graag met reflectieschermen. Haar camera staat vaak op een statief. “Dan is de framing van het beeld in ieder geval zoals bedacht. Ik bedenk namelijk van tevoren vaak welke beelden ik wil schieten en dit stem ik met de opdrachtgever af in een shootplan.”
“Ik bedenk namelijk van tevoren vaak welke beelden ik wil schieten en dit stem ik met de opdrachtgever af in een shootplan.”
Voor sommige opdrachten werkt Marleen alleen, dan is het handig om een timerfunctie op je camera te hebben of een afstandsbediening bij de hand. Soms is het voor het beeld namelijk tof om een drankje in te schenken, of om poedersuiker of kaneel over zoetigheid te strooien.
Marleen vertelt dat ze altijd motivatie heeft om aan de slag te gaan. Ze heeft ook ideeën genoeg. “Ik raak altijd geïnspireerd door dingen om me heen.” Zo vindt ze het leuk om props die ze om zich heen ziet te gebruiken in haar beelden. “En als ik in het buitenland ben, koop ik vaak leuke verpakkingen van traditioneel eten. Zo heb ik laatst in Portugal typische puddingverpakkingen gekocht. Die ga ik zeker nog een keer gebruiken in mijn werk.”
Ben je zelf ook geïnspireerd geraakt en wil je aan de slag met foodfotografie? Lees dan vooral deze tips van Marleen voor (beginnende) foodfotografen.
Experimenteer
Experimenteer veel. “Je leert het meeste over je camera en foodfotografie door gewoon te doen en veel te experimenteren.”
Let op de details
Let op de details. “Details zijn heel belangrijk bij foodfotografie. Vaak zie je een detail niet met het blote oog, maar wel op de foto. Dat kan bij foodfotografie het beeld maken of breken. Denk bijvoorbeeld aan een donker randje aan een muntblaadje. Dat zie je amper als je ernaar kijkt, maar op het beeld ziet het er niet fris uit. Deze details zijn superbelangrijk. Soms kan je een vlekje of een randje wegwerken in de nabewerking, maar dit kan veel tijd kosten. Het is daarom beter om te voorkomen, dan om te genezen.”
Observeer het licht en de schaduwen
Observeer het licht en de schaduwen. “Als je begint met foodfotografie, is het handig om de lichten en schaduwen te observeren. Als je begint met schieten, gebruik dan eerst daglicht. Hierdoor ga je beter begrijpen hoe het licht werkt. Als je dit doorhebt, kun je eens proberen te werken met een continulicht en flitser.”
Maak een shootplan
Maak een shootplan. “Voor ik nadenk over de styling wil ik weten wat ik ga fotograferen en hoe het eten er uitziet. Ik vraag daarom meestal of iemand een paar foto’s kan maken van het eten met een telefoon en die kan doorsturen. Als iets namelijk net een andere kleur heeft, zou je een andere keuze maken qua stijling. Als de cakejes bijvoorbeeld red velvet zijn, in plaats van gewoon lichte cake, dan zou je het heel anders op de foto zetten. Daarom wil ik van tevoren weten hoe het eten er uitziet, welke kleur het heeft en welke vorm, zodat ik de styling erop kan afstemmen in mijn shootplan. Bij foodfotografie kun je namelijk niet zonder goede styling.”
Voor haar foto’s gebruikt Marleen de volgende apparatuur. Een Sony A7 mark IV camera, een 50mm-, 90mm- of 24-70mm-objectief, een statief en een lamp met softbox, aangevuld met diverse lampen.
Benieuwd naar meer werk van Marleen? Bekijk hieronder een greep uit haar portfolio.