Interview met de vloggende piloot Rosita Smeenk

Rosita Smeenk

Rosita Smeenk staat ook wel bekend als Pilot Bambi. Ze wilde van kleins af aan al piloot worden, net als haar vader, en die droom is uitgekomen. Ze begon met zweefvliegen, haalde verschillende vliegbrevetten en ging aan de slag als skydive-piloot. In 2020 namen Rosita en haar vriend een Maurits een video op over haar leven als skydive-piloot op Sint-Maarten en plaatsten die op YouTube. Daarna nam hun vlogcarrière een droomvlucht. Ze hebben inmiddels ruim 100.000 volgers. Rosita vertelt ons alles over haar werk als fulltime content creator (en piloot), over de reis die ze eind 2022 maakte van Nederland naar Zuid-Afrika en natuurlijk geeft ze ook tips voor als je zelf wilt gaan vloggen!

Interview | Tips | Apparatuur | Foto's

Dag in het leven van een skydive-piloot

Rosita wilde al van kleins af aan piloot worden. Toen ze twee maanden oud was, verhuisde haar gezin voor het werk van haar vader naar Tanzania. Daar heeft haar vader een vliegopleiding gevolgd. “Hij mocht toen vliegen met sportvliegtuigjes,” vertelt Rosita. “We hebben de jaren daarna veel vliegtochtjes gemaakt in Oost-Afrika en Tanzania. Daar is mijn passie voor vliegen begonnen.” En die passie is gebleven. Toen Rosita 12 jaar oud was, verhuisde het gezin weer naar Nederland. Daar begon ze op haar 15e met zweefvliegen. Ook daarmee werkt hij manueel. “Ik heb daar leren vliegen van oud-KLM-piloten, maar ook oud-militairen.” Terugblikkend vertelt ze dat ze in die tijd veel heeft geleerd. “Ik ben daar geworden wie ik ben. Daar heb ik mijn zelfvertrouwen gekregen, maar ook mijn bescheidenheid en ik heb leren fouten maken.”

In de jaren die volgden, haalde Rosita meerdere vliegbrevetten en ze ging aan de slag als skydive-piloot. “In het kort betekent dat, dat mensen uit mijn vliegtuig springen.” Begin 2020 begon Rosita als skydive-piloot in Sint-Maarten. Haar vriend, Maurits, kwam toen bij haar op bezoek. “Hij maakt zijn hele leven al video’s, zoals bijvoorbeeld familievideo’s. Hij had een simpele camera mee en hij zei tegen mij: ‘Je leven hier is zó leuk. Wil je geen filmpje maken en die op YouTube zetten?’” In eerste instantie was Rosita’s reactie gêne, maar daar stapte ze al snel overheen. “We maakten een filmpje over één van mijn werkdagen als skydive-piloot.” Zo’n ‘day-in-a-life’-filmpje was op dat moment erg populair. “We schoten de video met een hele oude GoPro en ik knutselde het met iMovie in elkaar.” Ze maakte een YouTube-account aan met de naam ‘Pilot Bambi’. Rosita legt uit dat haar bijnaam op de vliegschool in Zuid-Afrika Bambi was. “Daar heb ik de naam van het account op gebaseerd. Nu komen we op de gekste plekken terecht en mensen herkennen ons van het YouTube-account. Zo waren we eens in Kenia en toen zei iemand tegen mij ‘Hé Bambi!’”

‘Kneuterig houtje-touwtje-filmpje’

Het was nooit zo ver gekomen als Rosita het eerste filmpje niet had geüpload op YouTube. In eerste instantie werd de video niet eens zo vaak bekeken, slechts een paar honderd keer. Maar toen deed het coronavirus haar intrede. Iedereen zat thuis en de kijkcijfers schoten ineens omhoog. “Na een maand zag ik dat de video bijna 300.000 views had en de volgers stroomden binnen. Wij lagen in een deuk”, blikt Rosita lachend terug. “Het was een kneuterig houtje-touwtje-filmpje, maar mensen vonden het leuk.” Tijdens de coronacrisis hadden Rosita en Maurits de tijd en ruimte om uit te zoeken wat ze zouden willen met het YouTube-account. “Opeens waren we content creators. Het stond nooit op onze planning en het kwam echt uit het niets.” Ze legt uit dat ze nog steeds zoekende zijn naar wat ze willen met het YouTube-kanaal. “Hoe gaan we het groter maken? En kunnen we het combineren met een normaal leven? Daar zijn we nog echt zoekende in.”

Houterig Filmpje

Op dit moment werkt Rosita fulltime als content creator voor het Pilot Bambi YouTube-kanaal. Na die eerste video bleef ze haar werk filmen en dat leidde ook tot aanvragen voor ferryvluchten. Ze legt uit dat deze vluchten bedoeld zijn om een vliegtuig van A naar B te brengen voor de eigenaar van het vliegtuig. “Mijn eerste ferryvlucht was in coronatijd voor een Noorse man. Hij had een vliegtuig gekocht in Duitsland, maar hij mocht het land niet uit vanwege de coronamaatregelen. Hij kon dus zijn eigen vliegtuig niet ophalen.” Rosita en Maurits mochten wel naar Duitsland en naar Noorwegen. “Ik ben commercieel piloot en ik had daardoor bepaalde vrijheden van de coronamaatregelen. Wij konden dat vliegtuig dus ophalen.” Zo geschiede. Ze gingen met de trein naar Duitsland, haalden het vliegtuig op en vlogen naar Noorwegen. “Ik had van tevoren met die man overlegd dat ik de reis ook graag wilde filmen. Dat vond hij alleen maar leuk.” Rosita vertelt dat het zomer was en tijdens het vliegen keken ze naar een strakblauwe lucht en glinsterende ijskappen. Ze vlogen in een soort cabriovliegtuig; het dak kon dus open.

“Toen we langs een bergtop vlogen, deden we het dak open. Met de wind in onze haren en met de camera in de hand vlogen we toen langs twee hertjes, twee Bambi’s dus. Het was echt iets uit een film. Een sprookje.” Rosita omschrijft het als het mooiste moment van haar vliegcarrière. “Het werd mogelijk gemaakt door het YouTube-account, omdat we een keer een filmpje online hebben gezet en omdat iemand me een vliegtuig toevertrouwde.”

Reis van zes weken

Zulke mooie momenten motiveren haar om door te vliegen. “Het motiveert me ook om dingen online te blijven delen. Het levert zulke mooie kansen op.” De afgelopen jaren vlogen Rosita en Maurits flink wat af en in het najaar van 2022 maakten Rosita en Maurits een reis van zes weken, van Nederland naar Zuid-Afrika, met verschillende tussenstops. Deze reis hebben ze van A tot Z gefilmd. “Het was een leerzame en leuke ervaring. Daarnaast waren de uitzichten fantastisch.” Ze zijn onder meer gestopt in Griekenland, Egypte, Sudan en Tanzania. Hoewel de reis veel mooie momenten had, was het soms ook best spannend. Zo kwamen ze boven Sudan noodweer tegen. “Het laatste halfuur van onze vlucht naar Sudan hadden we te maken met heel slecht weer. Er hingen grote onweersbuien boven de stad waar we zouden landen. We konden haast niet zien wat er om ons heen gebeurde.” Een vliegtuig van Air France vloog toen over ze heen en die kon hen wat meer weersinformatie geven. “Hierdoor konden we de grootste onweersbui vermijden.”

Ze vertelt dat ze eigenlijk ook gered zijn door hun gear. Voor ze op reis gingen, sponsorde Canon een camera en lens. “Dit was een Canon R6 met een 24-105mm Canon-lens. Hiermee kun je ’s nachts ook veel zien. Door het slechte weer konden we niet het verschil zien tussen opklaringen en onweersbuien. Toen we vervolgens door de Canon R6 keken, zagen we precies waar de onweersbui lag. Dat heeft ons enorm geholpen met waar we wel en niet konden vliegen.” Ze legt uit dat ze door een zogeheten 'tropical conversion zone' vlogen. “Dit is een gebied waar een hele gevaarlijke stormopbouw is. De luchtstromen komen als het ware bij elkaar, waardoor je hele grote onweersbuien krijgt, waar zelfs grote Boeings omheen moeten vliegen. Als je door zo’n zone vliegt, blijft er echt niets meer over van je vliegtuig. We zijn dus echt gered door de lens.”

Favoriete foto

Favoriete foto

Eenmaal in Sudan werden ze fijn ontvangen. “De mensen in het land zijn zo vriendelijk. Ik voelde me veilig in de hoofdstad, Khartoem, we hebben heerlijk gegeten en mooie dingen gezien.” Ze bleven meerdere dagen in Sudan en bezochten onder meer de piramides met een gids. “Onderweg naar de piramides stopten we in de middle of nowhere om te picknicken.” Na een tijdje zagen ze een jongen op een ezel hun kant op komen. “Ik schat dat hij een jaar of 14 was. Hij had nog nooit witte mensen gezien en wilde zien wat wij aan het doen waren.” Rosita is dan wel filmmaker, maar met de Canon R6 fotografeert ze ook graag. “Via de gids vroeg ik aan de jongen of ik hem op de foto mocht zetten.” Dat was geen probleem en ze schoot haar favoriete foto tot nu toe. “De jongen nam deze pose uit zichzelf aan en de ezel stond ook precies goed. De foto is vrij licht, maar het is wel precies het licht dat je in veel delen van Afrika hebt. Heel zacht, maar tegelijkertijd fel, met het contrasterende zand.”

Na Sudan volgden meer tussenstops in verschillende landen, en één van de laatste tussenstops was Tanzania. Rosita kon dankzij deze reis voor de eerste keer het land waar ze opgroeide laten zien aan haar vriend. “Hij vond het prachtig. Hij begrijpt heel goed waar mijn passie voor Afrika vandaan komt.” Ze vertelt dat Afrika haar favoriete continent is om naar toe te reizen en vast te leggen. Ze bewondert de Keniaanse fotografe Mirella Ricciardi dan ook. “Zij heeft meerdere fotoboeken gemaakt om de magie van Afrika te laten zien. Ik vind dat zo mooi. Ik voel daar ook een sterke band mee.”

Natuurlijk gaat tijdens deze reis niet alles goed, maar ook die momenten legt Rosita vast. Ze vertelt dat in Tanzania haar wielkap stuk ging. “De ochtend dat we rond de Kilimanjaro zouden vliegen, reed ik zo enthousiast naar de startbaan toe, dat ik iets te krap door de bocht ging waardoor mijn wielkap afbrak. Ik dacht toen echt ‘oh nee’.” Rosita legt uit dat ze het vliegtuig voor iemand anders naar Zuid-Afrika vloog. Met lood in haar schoenen belde ze de eigenaar, maar die kon er gelukkig om lachen. “Hij zei dat het geen echt avontuur was, als er geen wielkap was afgebroken. Hij vond het niet erg.” Ze legt uit dat het vliegtuig waar ze mee vlogen, gebouwd is voor avontuur. “De kappen over de wielen zorgen ervoor dat het vliegtuig meer gestroomlijnd is, waardoor je sneller kunt vliegen, maar ze breken snel af. Uiteindelijk is de tweede wielkap ook afgebroken”, vertelt Rosita lachend. “Gelukkig vond de eigenaar het alleen maar mooi en geen probleem.”

Editen

Inmiddels is Rosita weer even in Nederland. Dat betekent dat het editen kan beginnen. “Voor een minuut aan video rekenen we gemiddeld anderhalf uur aan editen.” Ze legt uit dat ze natuurlijk met verschillende camera’s filmen tijdens het vliegen. Zo gebruiken ze meestal twee GoPro’s, een camera en soms zelfs nog een drone. “Meestal staan de GoPro’s tijdens het vliegen uit en die zetten we weer aan voor belangrijke shots, bijvoorbeeld als we over de Alpen vliegen. Door selectief om te gaan met beelden schieten, bespaar je veel tijd met editen. We hebben de laatste jaren steeds meer feeling gekregen voor welke beelden we nodig hebben.” Ze zou hun videostijl omschrijven als persoonlijk en toegankelijk. “Ik hou er niet van om de camera vast te houden als ik praat. Dus als ik praat, filmt Maurits mij. Dit zorgt ervoor dat kijkers het gevoel hebben alsof ze erbij zijn als ik iets uitleg. Dat is ook het gevoel dat we willen meegeven.”

De komende jaren wil Rosita graag blijven reizen. “Er zijn nog zo veel plekken waar ik graag nog eens heen wil.” Het is haar droom om Zuid-Amerika vanuit de lucht te ontdekken. “Ik heb wel eens beelden gezien van mensen die over Zuid-Amerika vlogen, en het ziet er zo waanzinnig uit.” Ze vertelt dat deze reis bovenaan haar bucketlijst staat en ze is optimistisch dat ze het ook gaan doen. “We hebben geleerd dat alles mogelijk is en dat er geen einde is aan wat mogelijk is.”

Tips

Tips

Wil je zelf beginnen met vloggen? Lees dan vooral deze tips van Rosita voor beginnende vloggers!

1. Je moet gewoon beginnen.
“Dat is de grootste stap. Toen mijn vriend de suggestie deed om een video op YouTube te zetten, dacht ik ook ‘oh nee, dat is zo awkward’, maar de angst die ik toen had, dat ik mezelf voor schut zou zetten, is nu compleet weg. We hebben natuurlijk soms video’s die minder bekeken worden dan andere, maar daar moet je je niet door laten tegenhouden. Ook al heb je maar 10 views, je hebt zelf ook iets om naar terug te kijken. Daar ben ik dankbaar voor. Daarom fotograferen en filmen veel mensen ook, om een moment vast te houden in beeld, zodat je het altijd kunt herbeleven.”

2. Laat je niet tegenhouden, omdat je geen professionele gear hebt.
“Wij zijn ook ooit begonnen met een goedkopere camera en nu bouwen we op naar professionele gear. Dat proces is heel leuk, want je blijft leren. Je hoeft in het begin echt niet alles te weten of hebben, dat kun je leren.”

3. Blijf jezelf ontwikkelen.
“Elke fotograaf of videograaf blijft leren door dingen op te zoeken. Er is online zo veel te vinden qua tips en tricks en inspiratie. Ook helpt het om interviews te lezen met andere foto- of videografen. Het is daarnaast vallen en opstaan. Je kunt niet altijd de perfecte foto maken. Je leert juist van de foto’s of video’s die minder goed zijn en je wordt ook trotser op beelden die wel goed lukken.”

Het werk van Rosita Smeenk

Website: www.pilotbambi.com

Instagram: @pilotbambi

YouTube: PilotBambi Videos

Apparatuur

Voor haar foto’s en video’s gebruikt Rosita de volgende apparatuur. De Canon R6 met een 24-105mm-lens. Daarnaast gebruikt ze meerdere GoPro’s.

Canon EOS R6 met RF 24-105mm STM

Canon EOS R6 met RF 24-105mm STM

GoPro Hero 8

GoPro Hero 8

GoPro Max

GoPro Max