Interview met de mode-, muziek- en reclamefotograaf Yvette de Wit

Yvette de Wit

Yvette de Wit is een Nederlandse mode-, muziek- en reclamefotograaf met een passie voor analoge fotografie. Ze schiet meestal analoog en digitaal naast elkaar, maar de analoge foto’s noemt ze echt cadeautjes. “Je streeft met analoge fotografie niet naar de digitale perfectie”, legt ze uit. De afgelopen jaren werkte ze onder meer voor Disney, Aperol Spritz, Red Bull en Lipton Ice Tea. Sinds kort is ze ook ambassadeur van Kamera Express. Yvette vertelt graag meer over haar passie voor (analoge) fotografie en ze heeft natuurlijk ook een aantal tips.

Interview | Tips | Apparatuur | Foto's

“Fotografie is mijn passie. Het voelt niet als mijn werk, maar als een extensie van mezelf.”

Mode- reclame en portretfotografie

Yvette vertelt dat ze al jaren fotografeert. “Het is echt mijn passie. Ik heb altijd het gevoel gehad dat fotografie mijn roeping is. Het is niet alleen mijn werk. Het voelt als een extensie van mezelf.” Ze werkt als mode- reclame en portretfotograaf en komt veel verschillende mensen tegen. Dat geeft haar energie. “Je werkt met een team en je creëert samen een beeld waar jij of je klant bij mee is. Dat vind ik heel cool.”

“Als het licht precies goed is, je de juiste lens gebruikt en op het perfecte moment afdrukt, krijg ik gewoon kippenvel. Soms creëer ik een beeld waarvan ik denk: wow, dit is vetter dan verwacht.” Ze zou dit werk voor altijd kunnen doen. “Ik mag van geluk spreken dat ik dit werk mag doen met zoveel leuke mensen.” Ze vertelt dat ze de afgelopen jaren onder meer voor Disney, Bjorn Borg, Aperol Spritz, Kapten & Son, Elle en Cosmopolitan heeft gewerkt.

Al jong geïnteresseerd in fotografie

Yvette heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om te komen waar ze nu is, maar haar interesse in fotografie was er van jongs af aan al. Haar vader is professioneel fotograaf en toen ze opgroeide, werd ze omringt door fotografie, exposities en fotostudio’s. “Hij raadde me af om fotografie te studeren, omdat het lastig is om er je fulltime werk van te maken en daarnaast kun je ook eventueel veel zelf leren. Het is vervolgens mijn pad en keuze geweest om fulltime fotograaf te worden.” Ze besloot om advertising te studeren aan de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam. Tijdens haar studie begon ze al te werken als fotograaf. “Het was toen nog een bijbaan, maar ik schoot al regelmatig bij muziekevents en bouwde mijn netwerk op.”

interesse 1 yvette de wit

interesse 2 yvette de wit

interesse 3 yvette de wit

Na haar studie werkte ze onder meer als art director bij een reclamebureau in Singapore. “Ik merkte na verloop van tijd dat ik meer vrijheid nodig had in mijn werk. Iemand anders bepaalde wanneer je opstond en moest werken.” Ze reisde een tijdje door Azië en Australië en begon meer te fotograferen. “Ik heb toen veel geschoten voor vastgoed en kledingmerken. Ik merkte echt de vrijheid van fotografie.” Na verloop van tijd ging Yvette weer terug naar Nederland met het idee om haar vaste leven weer op te pakken. “Eenmaal in Nederland merkte ik dat ik veel tegenzin had om weer voor een baas te werken. Het fotograferen ging super goed, dus ik dacht: ik ga ervoor. Ik word fulltime fotograaf.”

 

 

Mode- en portretfotografie

Eenmaal in Nederland schoot ze onder meer in de muziekindustrie. “Ik fotografeerde dj’s, muziekfestivals en concerten.” Hier leerde ze bijvoorbeeld hoe ze om moest gaan met (weinig) licht en snel kunnen schakelen. “Zo ben ik dus begonnen, maar op dit moment ben ik meer gespecialiseerd in mode- en portretfotografie.” De afgelopen jaren deed Yvette opdrachten voor onder meer Red Bull, het Anne Frank Huis, Lipton Ice Tea en Heineken. “Ik merk dat ik het fijn vind om mee te denken in de voorbereiding, maar het is soms ook lekker om de inspiratie gewoon op de shoot te laten komen. Je kunt niet bij elke klant meedenken, maar het is ook leuk om die tijd te hebben.” Zo legde ze voor het Anne Frank Huis het persoonlijke verhaal van vijf mensen vast die te maken hebben met intolerantie. Zo fotografeerde ze onder meer een vluchteling, een Joods meisje en een transpersoon. “Ik heb toen ook veel analoog gefotografeerd. Dit vroegen ze niet, maar dat heb ik zelf zo ingevuld. Ze namen me mee in het hele conceptuele proces. Hier heb ik veel van geleerd.” Ze heeft ook veel geleerd van het opbouwen van haar eigen studio. Drie jaar geleden bouwde ze namelijk een kerk om tot studio. “Het is echt een speelparadijs voor creatieve mensen.” Ze legt uit dat fotografie uit meer bestaat dan alleen fotograferen. “Je hebt ook een netwerk nodig en sociale en ondernemende skills zijn net zo belangrijk.” Met haar kerk bouwde ze een netwerk op en ze leerde daarnaast om samen te werken met andere disciplines. “Zo kwam ik in contact met kunstenaars en ik ging over mijn eigen werk heen schilderen. Ik zou het cool vinden om uiteindelijk meer van dit soort kunstprints te maken.”

Ze verdiepte zich ook in analoge fotografie. “Ik heb de analoge camera’s van mijn vader gekregen en wilde er meer mee doen.” Dus begon ze het nachtleven te fotograferen met analoge camera’s. Ook nam ze steeds vaker een analoge camera mee naar haar shoots. “Ik merkte dat wanneer ik digitaal en analoog naast elkaar schoot, de analoge foto’s zulke cadeautjes waren.” Ze legt uit dat het komt door het gevoel van analoge fotografie: je schiet een foto, zonder dat je gelijk het resultaat ziet. Het is een verrassing hoe analoge foto’s uiteindelijk worden. “Je streeft met analoge fotografie niet naar de digitale perfectie.”

mode_yvettedewit

Digitaal of analoog?

Kiezen tussen analoge en digitale fotografie kan en wil ze niet. “Digitale fotografie heeft me gebracht waar ik nu ben, maar ik vind het ook heerlijk om een rolletje vol te schieten. Ik denk dat analoog en digitaal elkaar mooi aanvullen.” Ze legt uit dat digitale gear natuurlijk dingen kunnen, die analoge camera’s niet kunnen. “Wat dat betreft is analoge fotografie soms wat onberekenbaar. Dat zorgt er ook voor dat het voor een professionele fotograaf lastig is om volledig analoog te schieten.” Daarom schiet ze regelmatig een shoot zowel digitaal als analoog “Je kunt dan heel goed de kleuren naast elkaar leggen. Analoge foto’s geven toch echt een bijzondere vibe. De kleuren zijn prachtig en het gevoel is authentiek.”

Yvette zou haar stijl omschrijven als intiem, authentiek, spontaan, krachtig en kleurrijk. Ze legt uit dat ze vindt dat de nabewerking je fotografiestijl bepaalt. “Door foto’s te bewerken, kan je ook je eigen stijl of de stijl van je klant meer benadrukken. Een RAW-foto kan er zo anders uitzien dan de edit.” En dat is soms best lastig. “Ik kan soms uren over een edit doen.” Analoge beelden bewerkt Yvette niet. “De kleuren van analoge foto’s zijn echt prachtig, dat moet je niet willen editen. Dat doe ik dan ook niet.” Door analoog te fotograferen, leer je goed om je camera in te stellen. “Je gaat echt terug naar de basis en krijgt meer feeling voor de instellingen.” De tijd die je investeert in de instellingen, zie je terug in het eindresultaat wanneer de beelden ontwikkeld zijn.

Apparatuur

Yvette heeft veel verschillende gear, maar meestal gebruikt ze haar Canon EOS R5. Daarnaast zijn haar favoriete lenzen voor portretshoots de 50mm en 85mm. Daarnaast heeft ze ook altijd een schoonmaakkit, reflectiescherm, cameraharnas en lensgordel bij zich.

Canon EOS R5 met RF 50mm

Canon EOS R5 met RF 50mm

Reflectieschermen

Reflectieschermen

Camerariem

Camerariemen

Cleaning kits

Cleaning kits

Tips

Wil je zelf ook aan de slag met (analoge) fotografie? Lees dan vooral eens deze tips van Yvette:

1. Ga gewoon fotograferen. “Je kunt altijd fotograferen, wat voor camera je ook hebt. Begin bij de basis en verdiep je in de techniek. En ga dan gewoon foto’s maken. Verkijk je niet op gear, dat komt echt wel. De techniek komt ook wel, maar door gewoon te doen, leer je meer.”

2. Vind onderwerpen die je interesseren. “Je ziet het terug op je foto’s wanneer je iets fotografeert dat je leuk vindt. Als je daarmee begint, kun je vervolgens gaan experimenteren. Veel mensen moeten een drempel over om gewoon te beginnen. Begin daarom met iets dat je leuk vindt, ga vervolgens de volgende drempel over en daag jezelf uit.”

3. Volg cursussen. “Door cursussen en opleidingen te volgen, kun je je kennis vergroten. Hierdoor breng je je fotografie echt tot een hoger niveau. Tijdens een cursus of opleiding kun je ook feedback vragen aan de docent. Door feedback van anderen wordt je werk beter.”

4. Vind je eigen stijl. “Door te experimenteren, kun je je eigen stijl vinden. Hierdoor kun je ook je specialisatie ontdekken en jezelf beter presenteren.”

Het werk van Yvette

Website: www.yvettedewit.com

Instagram: @yvettedewit