Olivier reisde naar de poolcirkel voor de mooiste foto’s. Dit zat er in zijn cameratas.

Olivier Groot

Fotograaf Olivier Groot reisde afgelopen weken naar het hoge noorden van Zweden binnen de poolcirkel om de mooiste foto’s te maken. De omstandigheden waren onvoorspelbaar en uitdagend voor z’n gear. Hoe pak je voor zo’n reis je cameratas in? Hij vertelt het in deze blog!

Voordat ik op reis ging, wist ik dat ik tijdens mijn reis paraat moest staan om veel verschillende beelden te kunnen schieten in temperaturen diep onder het vriespunt. Dit zorgde voor een flinke uitdaging tijdens het inpakken van mijn tas.

Accessoires | Apparatuur | Foto's

Noorderlicht fotograferen

Eén van mijn doelen tijdens deze reis was het fotograferen van het noorderlicht. Daarvoor is het een vereiste dat je zoveel mogelijk licht op de sensor laat vallen voor de allerbeste resultaten. De low-light combinatie van de Sony Alpha A1 met de 14mm F1.8-lens was hiervoor mijn keuze.

De beelden die je met de 14mm F1.8-lens kunt schieten, zijn verbluffend vanwege de combinatie van de brandpuntsafstand en grootte van het diafragma. Zoals groothoekfotografen wellicht wel weten, is het perspectief al snel alsof het beeld ‘achterover valt’. Als je bijvoorbeeld schuin omhoog fotografeert, verdwijnen de bomen op de foto richting een bepaald punt. Gelukkig is de 14mm-lens zo wijd dat je de camera compleet ‘square en level’ kan neerzetten en enkel het bovenste twee derde van het beeld gebruikt voor je compositie.

Om het noorderlicht het beste vast te leggen, ben je vervolgens afhankelijk van meerdere factoren, waarbij de intensiteit en bewegingssnelheid van het noorderlicht het belangrijkste zijn. Het noorderlicht is beweeglijker dan je misschien zou verwachten en hierdoor kun je in sommige gevallen niet zomaar je sluitertijd lekker lang maken om genoeg licht op te vangen. Je zal dan zien dat je de definitie van het noorderlicht verliest en het licht op de foto eerder een uitgesmeerde groene waas wordt.

We spraken Olivier een tijdje geleden over zijn werk als fotograaf. Dat interview lees je hier terug.


Olivier Groot


Olivier Groot

Wildlife fotografie

Naast het noorderlicht, wilde ik ook graag wildlife fotograferen in het ‘Storasjofallet’ Nationale park. Gezien deze dieren werkelijk weinig in contact komen met mensen door de grote omvang van het park, waren ze natuurlijk erg schichtig. Daarom wil je een lens met een zo groot mogelijke brandpuntsafstand hebben in combinatie met de hoogst mogelijke resolutie sensor. Voor deze beelden koos ik mijn Sony A7R V en 100-400mm lens . Op deze manier kon ik met relatief weinig licht alles prachtig in beeld brengen.

Ik was op reis met twee andere fotografen en tussendoor wilden we ook actiebeelden van elkaar maken, wanneer we bijvoorbeeld op de sneeuwscooters reisden. Daarom nam ik ook de Sony ZV-E1 mee, zodat ik de actie op video kon vastleggen.

Daarnaast was het een genot om de 35 - en 50mm F1.4-primelenzen te gebruiken om de uitdagende landschappen zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Zoomlenzen zijn vaak erg fijn als je op zoek bent naar een grote variatie in beelden, maar het heeft toch mijn voorkeur om te werken met primelenzen. Je wint altijd een paar stops licht met het grotere diafragma en ook qua scherpte en vervorming zit je dichter op de perfecte foto.

 

Accessoires

Het Leofoto-statief dat ik voor deze trip heb gebruikt, treft voor mij een fijne balans tussen draagbaarheid, stabiliteit en het gemak van instellen van de juiste hoeken en composities. Ook mijn remote trigger mocht tijdens deze reis niet ontbreken om de indrukwekkende weidse landschappen vast te leggen en zelfportretten te kunnen maken.

Ik nam daarnaast nog een aantal extra accessoires mee, waardoor ik ook andere content kon maken. Zo pakte ik de DJI Mavic Air2S drone in en nam ik de GoPro 11 mini mee voor POV-beelden. Ook zaten er reisbasics, zoals een hoofdlampje en fotografie- & winter handschoenen, in mijn tas. Daarnaast waren mijn MacBook voor het dagelijks back-uppen van de content en de Arcticans-app op mijn iPhone onmisbaar. Deze app vat de belangrijkste factoren voor het ontstaan van het noorderlicht samen met grafieken en analyses, waardoor wij dagelijks niet onnodig lang in de ijzige kou stonden te wachten op de verbluffende mooie lichtshow aan de hemel.


Olivier Groot


Olivier Groot

Extreme kou

Tijdens deze reis was het omgaan met de enorm lage buitentemperatuur in Lapland één van onze allergrootste uitdaging. Hoe bescherm je bijvoorbeeld je gear hier tegen? Het is belangrijk dat je je camera’s en lenzen niet blootstelt aan te grote temperatuurverschillen in korte tijd. Daarom adviseer ik om altijd een extra jas of trui mee te nemen, hier kun je je camera inwikkelen voor isolatie. Daarnaast is het belangrijk dat je niet richting je camera ademt, omdat je adem direct zal neerslaan op de behuizing, lens en het scherm.

Een overzicht van Oliviers apparatuur voor deze reis:

Olivier Groot

Sony A7R V

Sony A1

Sony ZV E1

FE 14mm f/1.8

FE 35mm f/1.4

FE 16-35mm f/2.8

FE 50mm f/1.4

100-400mm f/4.5-5.6

Leofoto Mr. Q serie

Remote Trigger

DJI Mavic Air 2S

GoPro Hero 11 mini

Oliviers favoriete foto’s

Tijdens mijn reis heb ik veel beelden gemaakt. Dit zijn mijn favoriete foto’s:

< Terug naar het merk