Iconische beelden

6 images with impact

Één beeld zegt meer dan duizend woorden

Iconische foto’s. Waarschijnlijk heb je ze allemaal al eens de revue zien passeren. Als kijker zie je de gebeurtenis en word je met je neus op de feiten gedrukt. Misschien herken je jezelf in de foto of leef je er in mee. Je gaat ervan uit dat het beeld voor zich spreekt, of dat iedereen dezelfde interpretatie heeft. Maar achter elk iconisch beeld schuilt een historische verhaal. In wat voor situatie speelt het moment van de foto af? Wat is het échte verhaal achter al deze bekende foto’s? Op deze pagina nemen we je mee de geschiedenis in van deze wereldberoemde foto’s.

1

earthrise

Earthrise

© NASA, William A. Anders (24 december 1968), Earthrise, Apollo 8 above the moon

Op 24 december 1968 nam astronaut William A. Anders vanuit de Apollo 8 een foto van de aarde. De bemanning verloor tijdens haar reis naar de maan contact met het Mission Control centrum op aarde, tot grote blijdschap van de crew op de grond en aan boord. Maar hoe zat dat?

2

vJ day

V-J Day in Times Square

© Alfred Eisenstaedt, (14 augustus 1945) V-J Day (The Kiss), Times Square, New York City

In New York, The Times Square, duizenden kilometers verwijderd van het verwoeste strijdtoneel werd dit plaatje het hoogtepunt van commercieel Amerika. Maar de realiteit van deze foto is, net als de geschiedenis zelf, een stuk gecompliceerder dan dat het lijkt.

Maak je eigen iconische beeld

3

Tank Man

Tank Man

© Charlie Cole, Tank Man, Plein van de Hemelse Vrede/Tiananmenplein, Peking, China (5 juni 1989)

Op 5 juni 1989 bracht één man een colonne tanks in Peking tot stilstand. Deze bizarre gebeurtenis werd vastgelegd door vier fotografen, waaronder persfotograaf Charlie Cole die er in 1990 de World Press Photo-award mee won. Maar wat ging er aan deze foto vooraf?

4

marilyn monroe

Marilyn Monroe's witte jurk

© Regisseur Billy Wilder, Marilyn Monroe tijdens een shot uit de film de film The Seven Year Itch (1955)

Staand op een ventilatierooster, wordt haar jurk omhoog geblazen voor een metro die onder haar voorbij rijdt. Een groot schandaal in die keurige jaren ’50 wat leidde tot roem en een echtscheiding.

5

afghan girl

Afghan Girl

© McCurry, S. (1984) The Afghan Girl, Vluchtelingenkamp Nasir Bagh, Pakistan, Cover National Geographic (1985)

Prachtige opengesperde groene ogen geven een blik van onzekerheid en twijfel. Dit beeld kwam symbool te staan voor het vluchtende Afghaanse volk, dat destijds onder de Sovjetbezetting leefde.

Maak je eigen iconische beeld

6

skyscraper

Lunch atop a Skyscraper

© Charles Clyde Ebbets, (1932) Lunch atop a Skyscraper, New York, Rockefeller Center. Publicatie New York Herald Tribune 2 oktober 1932.

De elf bouwvakkers die op een stalen balk, 250 meter hoog boven de straten van Manhattan rustig aan het genieten waren van hun lunch, werden verrast door een fotograaf die de laatste fase van de constructie van het Rockefeller Center wilde vastleggen.

Fotografen over hun meest bijzondere foto's

Zelf aan de slag

Photowalks