Hoe maak je het beste een back-up van jouw foto’s?

Elke fotograaf krijgt er weleens mee te maken; je zonnige vakantiefoto’s, of nog erger, alle foto’s van een bruiloft in één klap allemaal weg. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, maar vaak komt het door een kapotte harde schijf of een gecrashte computer. Dat kan natuurlijk altijd gebeuren, maar het kwijtraken van je foto’s kan je voorkomen met een goede back-up. Hoe je dit doet en wat je ervoor nodig hebt lees je hier.

Waarom heb je een back-up nodig? | Verschillende manieren van back-uppen | 3-2-1 methode


Waarom heb je een back-up nodig?

Apparaten kunnen kapotgaan en vaak gebeurt dat op momenten dat het totaal niet uitkomt. Dat is altijd balen, maar hoeft geen ramp te zijn. Als je hierdoor foto’s verliest is dat wel heel vervelend, of je nu professioneel fotografeert of alleen op vakantie foto’s maakt. Foto’s zijn voor jezelf en voor je klanten vaak erg waardevol. Door een goede back-up hoef je je geen zorgen te maken over het verliezen van je foto’s. Hieronder geven we je een aantal opties om je foto’s te back-uppen.



Verschillende manieren om je foto’s te back-uppen

Er zijn verschillende manieren waarmee je jouw foto’s kunt back-uppen, de bekendste twee zijn op een externe harde schijf of in de cloud. Sommige professionele fotografen gebruiken ook geheugenkaartjes of een NAS om hun foto’s op te zetten.


Externe harde schijf

De meeste fotografen gebruiken een externe harde schijf als back-up. Deze zijn mede door de betaalbare prijzen en grote opslagruimte een goede back-up methode. Bovendien neem je ze makkelijk met je mee en zijn ze gebruiksvriendelijk. Je sluit de harde schijf aan op je laptop of computer en kopieert de foto’s die daarop staan naar de harde schijf. Let er wel op dat je de foto’s kopieert en niet alleen verplaatst, anders is het nog steeds geen back-up.

Hier vind je alle harde schijven


In de cloud

Wanneer je foto’s van je vakantie wilt bewaren kan dit ook in de cloud. In de cloud opslaan betekent dat de foto’s online opgeslagen worden, hier heb je dus geen geheugenkaart of schijf voor nodig. Voorbeelden hiervan zijn Google Photos, Apple iCloud, Microsoft OneDrive en Dropbox. Dit is vaak gratis tot een bepaalde hoeveelheid en dus ideaal voor je persoonlijke foto’s, maar voor een professionele fotograaf zal deze opslag te weinig zijn. De meeste van deze diensten hebben ook een betaalde versie waarmee je meer opslagruimte krijgt. Omdat de cloud online is heb je wel een internetverbinding nodig. Als je geen (goede) verbinding ter beschikking hebt is deze methode niet altijd even handig.


Geheugenkaartjes

Er zijn ook fotografen die SD-kaartjes als opslag gebruiken. Voor iedere opdracht, vakantie of eigen werk kopen zij een nieuw kaartje. Ze slaan de foto’s op op een computer en laten ze ook op het SD-kaartje staan. Op de lange termijn is dit wel een duurdere manier van back-uppen dan bijvoorbeeld met een harde schijf. Daarnaast raak je die kleine kaartjes ook sneller kwijt dan een groter opslagmedium. Tijdens een lange reis is het daarentegen wel handig om compacte kaartjes als back-up te gebruiken.

Hier vind je alle geheugenkaartjes


NAS

Met een NAS creëer je jouw persoonlijke cloud, maar dan zonder de maandelijkse abonnementskosten. Een NAS back-up is niet de goedkoopste manier en daarom vooral geschikt voor de professionele fotograaf. Een NAS-systeem met twee of meer harde schijven noem je een RAID opstelling. RAID (Redundant Array of Independent Disks) is een techniek waarbij meerdere schijven met elkaar samenwerken. Je kan je bestanden dan op dubbele schijven opslaan of het verdelen over meerdere schijven. Zo zijn je bestanden dus altijd dubbel zo veilig bewaard. Klik hier als je meer informatie over NAS systemen wilt.

Hier vind je alle NAS-systemen



3-2-1 methode

De meeste fotografen maken voor het back-uppen van hun foto’s gebruik van de 3-2-1 methode. Met deze methode zorg je ervoor dat je nooit meer de foto’s van een opdracht of privé kwijtraakt.

De 3-2-1 methode staat voor:

  • 3: Het bestand is 3 keer opgeslagen, bijvoorbeeld op de computer, externe harde schijf en de cloud.
  • 2: Het bestand is op minimaal 2 verschillende soorten opslagmedia opgeslagen, bijvoorbeeld op de computer en in de cloud.
  • 1: Bewaar minstens 1 kopie op een andere locatie. Zo kan je een externe harde schijf op je werk of bij vrienden of familie bewaren.

Wanneer je ervoor zorgt dat je je bestanden drie keer opslaat, is de kans al een stuk kleiner dat je alles kwijtraakt. Als je computer crasht heb je nog de harde schijf en de cloud. Het kan natuurlijk gebeuren dat je computer en harde schijf allebei kapotgaan, bijvoorbeeld door brand of waterschade. Daarom is het verstandig om al je bestanden in de cloud of op een andere locatie te hebben staan, zoals op je werk of bij familie of vrienden.

 

 
Meer hulp nodig?

Lees ook deze artikelen eens: