locaties herfst fotografie

De ideale locaties voor herfstfotografie

Pak de camera en accessoires: let's go!

In Nederland zijn we gezegend met een heleboel prachtige natuurgebieden. De Veluwe, Utrechtse heuvelrug, de Biesbosch, de Hoeksche Waard en het Groene Hart zijn slechts enkele van de vele natuurgebieden die Nederland rijk is. Hieronder vind je een selectie van tien uitermate fotogenieke locaties, waarvan acht in Nederland, een in België en een in Duitsland.

Speulder- en Sprielderbos

Het Speulder- en Sprielderbos is te vinden op de Veluwe, ten oosten van Putten. Dit bos staat bekend als een van de mooiste en oudste bossen van ons land en wordt gekenmerkt door kromme bomen, geheimzinnige wandelpaden en een groot dierenrijk. Tevens zijn er diverse wildobservatieplekken. Tijdens een dagje in dit bos kun je dus zomaar een edelhert, das of wild zwijn spotten.

De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg ligt in de meest oostelijke hoek van Midden-Limburg en is een must voor liefhebbers van de natuur en fotografie. Het landschap varieert van droge heidegebieden tot vochtige broekbossen. In het Meinweggebied zijn tot op heden 767 soorten planten en bomen en maar liefst 266 soorten paddenstoelen gevonden. Een bezoek aan dit gebied is dus nooit saai!

De Chaamse Bossen / Chaamse Beek

De Chaamse Bossen is een natuurgebied tussen Breda en Tilburg. In het stroomgebied van de Chaamse Beek kun je genieten van een weids uitzicht over weilanden vol bloemen. Verder zijn er kruidenrijke graslanden, houtwallen, poelen, beekjes en knotwilgen te vinden. Dit afwisselende landschap zorgt voor de aanwezigheid van vele soorten planten en dieren. Loop het laarzenpad of maak een wandeling door ’t Reservaatje en geniet van de ongerepte natuur.

Vierhouten

Vierhouten wordt ook wel de parel van de Veluwe genoemd. Rondom het dorp liggen vier bossen: het Vierhouterbos, het Vreebos, het Elspeterbos en het Gortelsebos. Hier vind je o.a. knoestige bomen, stuifzand, heidevelden, stille vennen en open ruimtes terug. Ook heb je kans dat je edelherten, reeën, wilde zwijnen, moeflons, dassen en haviken tegenkomt. Tot slot kun je een bezoekje brengen aan het verscholen dorp, een schuilplaats voor onderduikers.

Rijsterbos

Het Rijsterbos ligt aan de oever van het IJsselmeer. In dit bos word je verrast door meer dan 120 soorten paddenstoelen, knokige bomen en de mooiste uitzichten over landerijen. Het bos bestaat grotendeels uit loofbomen als eiken en beuken, maar er zijn ook naaldbomen als de lariks, douglasspar en grove den te vinden. Als je geluk hebt, kun je reeën en eekhoorns spotten. Uniek is de aanwezigheid van de das, ook al komt deze alleen ’s nachts naar buiten.

Leuvenumse Bos

Het Leuvenumse Bos is een gevarieerd natuurgebied in het noordwesten van de Veluwe. Er zijn vier aaneengesloten gebieden met elk een eigen karakter. Het Hulsthorsterzand bestaat uit stuifzandvlaktes met hoge zandduinen. Leuvenhorst bestaat uit grove dennenbossen op voormalig stuifzand. Het Leuvenumse Bos is een gevarieerd bos met de kenmerkende slingerende Leuvenumse beek en het Cyriastische veld bestaat uit droge heidevegetatie.

Dorst

Boswachterij Dorst is een uitgestrekt bosgebied tussen Rijen, Oosterhout, Teteringen en Dorst. Dit gebied leent zich uitstekend voor landschap- en macrofotografie. De open landschappen van het stuifzand en de leemkuilen zijn vooral ’s ochtends prachtig. In de herfst zorgt vooral de Amerikaanse eik voor prachtige kleuren. Bovendien zijn er allerlei bijzondere planten, libellen en paddenstoelen te vinden, waardoor ook de macrofotograaf goed aan zijn trekken komt.

Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen is een uitgestrekt bosgebied middenin Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Dit bos wordt gekenmerkt door kronkelige bospaden, historische kerkpaden en statige beukenlanen. Ook zijn er vele soorten vogels, zoogdieren, paddenstoelen en planten te vinden. Ga je naar de Kaapse Bossen? Beklim dan zeker uitkijktoren De Kaap. Vanaf deze ruim 25 meter hoge toren heb je een prachtig uitzicht over vrijwel de hele Utrechtse Heuvelrug.

Hoge Venen (België)

Niet ver van de Nederlandse grens ligt het prachtige natuurgebied de Hoge Venen. Dit gebied kenmerkt zich door de typische heide- en veenplanten, enkele orchideesoorten, klokjesgentiaan, vleesetende zonnedauw, veenbes en veenpluis. Dit trekt allerlei soorten insecten als libellen en vlinders aan. Naast insecten zijn er ook reeën, edelherten, vossen, everzwijnen en wilde katten te vinden in dit uitgestrekte natuurgebied. Er is zelfs een lynx gespot!

Eifel (Duitsland)

In het noorden van de Eifel ligt Nationaal Park Eifel. Dit prachtige natuurgebied biedt een combinatie van open vlaktes, donkere bossen, mooie (wandel)paden en indrukwekkende uitzichten. Er zijn tevens allerlei stuwmeren als de Rursee, Urftsee en Obersee te vinden. Het gebied leent zich uitstekend voor urenlange wandelingen. Ieder jaargetijde heeft iets bijzonders, maar zeker tijdens de herfst is het een aanrader. Je komt gegarandeerd thuis met mooie foto’s.

< Terug naar het overzicht