locaties herfst fotografie

De ideale locaties voor herfstfotografie

Pak de camera en accessoires: let's go!

We zijn in België gezegend met een heleboel prachtige natuurgebieden. De Feeënvallei, Nationaal Park Hoge Kempen en het Zoniënwoud zijn slechts enkele van de vele natuurgebieden die België rijk is. Wij hebben tien fotogenieke natuurgebieden voor je geselecteerd, waarvan acht in België, één in Nederland en één in Duitsland, waar je in de herfst prachtige plaatjes kan schieten.

Hoge Venen

Het prachtige natuurgebied de Hoge Venen is het oudste natuurreservaat van Wallonië. Het gebied kenmerkt zich door de typische heide- en veenplanten, enkele orchideesoorten, klokjesgentiaan, vleesetende zonnedauw, veenbes en veenpluis. Deze planten trekken allerlei insecten, zoals bijvoorbeeld libellen en vlinders, aan. Naast insecten zijn er ook reeën, edelherten, vossen, everzwijnen en wilde katten te vinden in dit uitgestrekte natuurgebied. Er is zelfs een lynx gespot!

Feeënvallei

Rond de bierbrouwerij van La Chouffe (je weet wel, dat biertje met een kabouter op het etiket) ligt de Feeënvallei. Hier kun je eindeloos wandelen in de natuur en genieten van de herfstkleuren. Er zijn kabbelende beekjes, uitzichtpunten en bossen met verschillende boomsoorten. Voor ieder wat wils dus in deze sprookjesachtige omgeving. Je moet de feeën en kabouters er wel zelf bij bedenken.

Bosland

Bosland is het grootste avonturenbos voor kinderen in België, maar ook fotografen kunnen in het bosgebied op avontuur, zeker in de herfst! Er is een ‘Belgische Sahara’, wat eigenlijk een miniwoestijn is te midden van het bos. Er zijn ook meertjes, heide en heerlijk geurende naald- en loofbossen. Het hele Bosland is zo groot, dat er voor iedere fotograaf wel iets moois te vinden is.

Heverleebos en Meerdaalwoud

Het Heverleebos ligt vlakbij Leuven en is dan ook een echt stadsbos. Vlak naast het Heverleebos, ligt het Meerdaalwoud. Samen met het Egenhovenbos vormen de bossen het grootste gemengde loofbos in Vlaanderen. Tijdens de herfst hult dit gebied zich in herfstsferen: ideaal als je herfstkleuren wil fotograferen! Leg je graag vogels vast? Dan kan je in dit gebied je hart ophalen met veel verschillende zang- en roofvogels.

Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen is het enige nationale park in België. Het wordt goed onderhouden en het gebied is beschermd. Het park bestaat uit verschillende soorten natuur: van paarse heide en stuivende duinen, tot hoge bomen en weidse uitzichten over het water. Door het hele park zitten verschillende uitzichtpunten, waarvandaan je zo over de bomen heen fotografeert. Uitgekeken op de herfstkleuren? Misschien kom je ook wel Noorse fjordenpaarden, reetjes of ezels tegen.

Het Zoniënwoud

Het Zoniënwoud heeft als bijnaam ‘beukenkathedraal’ en dat is niet voor niets. Het woud bestaat namelijk voor 70 procent uit beukenbomen. Dat kan in jouw voordeel werken: reeën, eekhoorns en muizen zijn dol op beukennootjes. Wie weet willen ze die wel even voor jouw lens oppeuzelen. Naast verschillende zoogdieren, leven er ook tal van vogels in dit gebied. Van zangvogels tot roofvogels. Ook worden er regelmatig ijsvogels gespot. Is het jou al eens gelukt om die vast te leggen?

De Vlaamse Ardennen

De Ardennen kennen we natuurlijk allemaal, maar de Vlaamse Ardennen is een heel ander gebied. Deze streek heeft niets te maken met de 'echte' Ardennen, maar is zo genoemd vanwege de heuvels. Je vindt hier verschillende bossen met sprookjesachtige paden. Als je over de glooiende heuvels loopt, kun je ook vaak over de boomtoppen heen kijken. Als je op tijd op pad gaat, kan je misschien ook nog een mysterieuze en mistige zonsopkomst vastleggen.

Park van Furfooz

In de 'echte' Ardennen ligt het park van Furfooz. Dit is een natuurgebied met bossen en weide, maar er zijn ook grotten te vinden en resten van een Romeins fort. Je kan de grotten bezoeken, maar dan moet je soms wel een flinke klim maken. We kunnen je alvast verklappen dat het vaak de klim wel waard is: de grotten zijn tof, maar als je je omdraait kijk je zo uit op de bossen in herfstsferen.

Veluwe (Nederland)

Het is even rijden vanuit België, maar op de Veluwe in Nederland is voor elke fotograaf wat wils te vinden. Zo heb je het dorp Vierhouten, om dit dorp liggen vier verschillende bossen. Als je nog niet uitgekeken bent op bossen in herfstkleuren, kan je ook doorrijden naar het Leuvenumse Bos in het noordwesten van de Veluwe. Naast bossen zijn er ook stuwwallen, heide en een stuifzandgebied. De keuze is reuze dus, als je in de herfst naar de Veluwe gaat om te fotograferen!

Eifel (Duitsland)

In het noorden van de Eifel ligt Nationaal Park Eifel. Dit prachtige natuurgebied biedt een combinatie van open vlaktes, donkere bossen, mooie (wandel)paden en indrukwekkende uitzichten. Er zijn ook allerlei stuwmeren, zoals bijvoorbeeld de Rursee, Urftsee en Obersee te vinden. Het gebied leent zich uitstekend voor urenlange wandelingen. Ieder jaargetijde heeft iets bijzonders, maar zeker tijdens de herfst is het een aanrader. Je komt gegarandeerd thuis met mooie foto’s.

< Terug naar het overzicht