De Fujifilm X-T3!

Deze systeemcamera is op veel vlakken sterk verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, de X-T2. Zo beschikt de X-T3 over een 26,1 megapixel X-Trans CMOS 4 sensor en een X-Processor 4 beeldprocessor. Daarnaast zijn er ook veranderingen aangebracht in het autofocussysteem en de elektronische zoeker. Toch is er één ding hetzelfde gebleven en dat is het vertrouwde ontwerp van de camera. Er wordt gebruik gemaakt van het ontwerp van X-T2. Welke voordelen deze verbeterde eigenschappen hebben, laten we hieronder weten!

SensorBeeldprocessorZoekerAutofocussysteem en videofunctionaliteitIngebouwde filmsimulatiesCamera-ontwerp

Koop de Fujifilm X-T3!

Eerste beelden Fujifilm X-T3

Bent u benieuwd naar hoe de Fujifilm X-T3 eruit ziet en welke mooie beelden gemaakt kunnen worden met deze systeemcamera? Kijk dan naar onderstaande video.

Koop de Fujifilm X-T3!

 

De verschillen en overeenkomsten met voorgaande versies

Hieronder laten we de verschillen en overeenkomsten zien tussen deze Fujifilm X-T3 systeemcamera zijn voorganger, de Fujifilm X-T2 systeemcamera.

 

 

Fujifilm X-T2

Fujifilm X-T3

Lensmount Fujifilm X Fujifilm X
Type sensor APS-C BSI APS-C
Aantal megapixel 24.3 megapixels 26.1 megapixels
Maximale resolutie 6000 x 4000 6000 x 4000
Beeldprocessor X-Processor Pro  X-Processor 4
Autofocuspunten 325 425
Beeldstabilisatie Nee Nee
ISO

Auto ISO
200 tot 12.800

Auto ISO
160 tot 12.800
Maximale ISO 51.200 51.200
Beelden per seconde 14 frames per seconde 20 frames per seconde
Sluitertijd 1/8000s tot 30s 1/8000s tot 30s
Soort display (formaat display) LCD (3.0 inch) LCD touchscreen (3.0 inch)
Kantelbaar Ja Ja
Resolutie 1.040.000 1.040.000
Video 4K/UHD 4K
Maximale videoresolutie 3840 x 2160 4096 x 2160
Maximale framerate 30 60
Gewicht 507 gram 539 gram
Afmetingen mm (BxHxD) 132,5 mm x 91,8 mm x 49,2 mm 132,5 mm x 92,8 mm x 58,8 mm
 

Bekijk de Fujifilm X-T2

Bekijk de Fujifilm X-T3

 

Sensor: 26.1 megapixel X-Trans BSI CMOS-sensor

Als gekeken wordt naar de sensor en processor van de X-T3 en de X-T2 is er een duidelijk verschil. Waar de X-T2 is voorzien van een 24.3 megapixel X-Trans CMOS III sensor, zien we bij de X-T3 een innovatieve nieuwe sensor met 26.1 megapixel: de X-Trans BSI CMOS-sensor. Deze sensor beschikt over vier keer méér fase detectie autofocuspixels dan de X-T2. De detectiepunten zijn verdeeld over het hele sensoroppervlak. Zo kunt u bewegende onderwerpen nu sneller, eenvoudiger en gemakkelijker vastleggen dan voorheen.

De BSI CMOS-sensor is 'back illuminated' en kan daardoor licht beter opvangen. Dit zorgt onder meer voor een snellere beeldverwerking en minder ruis bij fotograferen en filmen met hoge ISO-waarden. De basis ISO-waarde kan teruggebracht worden naar ISO 160 (200 bij de X-T2) terwijl de resolutie is toegenomen naar 26 megapixel.

Beeldprocessor: X-Processor 4

De X-T3 beschikt ook over een verbeterde beeldprocessor, namelijk de X-Processor 4. Dankzij deze 'quadcore CPU' is deze drie keer sneller dan de processor van de X-T2 en de X-H1. Dit zorgt ervoor dat de X-T3 een accurater autofocussysteem heeft, maar ook opnames sneller kan opslaan. Zo is het nu mogelijk om beelden die geschoten zijn in 4K met 60 frames per seconde in 4:2:0 10bit op te slaan op een interne SD geheugenkaart. Videobeelden kunt u opnemen in 4:2:2 10bit op een externe recorder. Het hele systeem verbruikt minder energie dan dat van de X-T2, zodat u met langer kunt doorgaan met fotograferen op één acculading. 

 

Verbeterde elektronische zoeker 

De X-T2 haalt met de elektronische zoeker in volledige resolutie 14 beelden per seconde. De X-T3 daarentegen beschikt over een 'sportzoeker modus' waarin 30 frames van 16,6 megapixels per seconde gehaald wordt. Op het moment dat u van de sportzoeker modus gebruik maakt komt er een frame in beeld, dat 1,25 keer gecropt is. Zo ziet u ook wat er buiten uw beeld gebeurt en heeft u nog tijd om de camera in stellen op objecten en personen die later of onverwachts in beeld komen. Deze modus is ideaal voor als u sporters en wilde dieren wilt gaan fotograferen. Indien u gebruik maakt van de mechanische sluiter, schiet de camera 11 frames per seconde.

De elektronische zoeker biedt bij de X-T3 continu zicht op het onderwerp, doordat de camera de mogelijkheid heeft om 'blackout free' te fotograferen. Deze elektronische zoeker (EVF) beschikt over 3,69 miljoen dots en heeft een vergrotingsfactor van 0,75x. Daarnaast beschikt de camera ook over een 'Pre Shoot' functie. In deze functie begint de camera met fotograferen op het moment dat u de sluiterknop slechts half indrukt. Zo hoeft u dus nooit meer een shot te missen.

Verbeterd autofocussysteem en videofunctionaliteit

Het autofocussysteem van de X-T3 heeft ook verbeteringen ondergaan. Zo beschikt de X-T3 over een autofocussysteem dat uitgesmeerd is over het gehele sensoroppervlak. Zo beschikt de X-T3 camera over 425 autofocuspunten, terwijl dit bij de X-T2 er nog 325 autofocuspunten waren. De verbeterde autofocus in combinatie met de verbeterde sensor zorgen ervoor dat de camera sneller kan scherpstellen. Daarnaast is ook de gezichts- en oogdetectiefocus verbeterd. Deze is nu twee keer snel en is ideaal voor gebruik bij personen die continu in beweging zijn.De videofunctionaliteit is ook verbeterd ten opzichte van voorgaande modellen. Video-opnames kunnen nu gemaakt worden in dci-4K (4096x2160 pixels) en in UHD/4K (3840x2160 pixels) met beide in 60 frames per seconde. Doordat de camera een kleurdiepte heeft van 10bit, zijn het aantal kleuren en tinten ongeveer 64 keer groter dan bij een 8bit kleurdiepte. Later dit jaar zal de camera ook ondersteuning krijgen voor Hybrid Log Gamma (HLG). Op dat moment zal de camera de mogelijkheid hebben om tegelijkertijd filmsimulaties en F-Log te kunnen wegschrijven.

Ingebouwde filmsimulaties

De X-T3 systeemcamera beschikt over 16 verschillende filmsimulaties, waarmee u uw creativiteit de vrije loop kunt laten. De systeemcamera beschikt over onder andere de modi 'Color Chrome Effect' en 'Monochroom Effect'. Met het 'Color Chrome Effect' ontstaan er rijpere en diepere kleuren in uw opnames. Het 'Monochroom Effect' is ideaal om de koude en warme tinten in uw zwart/wit opnames extra te benadrukken.

 

Hetzelfde ontwerp maar met meer gebruiksgemak

De Fujifilm X-T3 kent hetzelfde ontwerp als de Fujifilm X-T2. De positie van de knoppen en instelwielen zijn dus ongewijzigd gebleven. Wel zijn deze groter gemaakt voor meer gebruiksgemak, te vergelijken met de knoppen van de X-H1.  Wat handig is, is dat de dioptrie-instelling vergrendeld  kan worden. Zo behoudt u dezelfde dioptrie-instelling, ook als u per ongeluk de dioptrieknop aanpast. Bij de X-T3 heeft u de mogelijkheid om een batterijgrip toe te voegen. Zo kunt u tot 1.100 opnames meer fotograferen.Het touchscreen heeft ook enkele veranderingen ondergaan. Het scherm kent nu een verbeterde contrastweergave en een grotere kijkhoek. Zo kan het touchscreen eenvoudiger gebruikt worden om instellingen op aan te passen. Daarnaast is er ook een ingebouwde hoofdtelefooningang aanwezig met een 3,5mm aansluiting. Ideaal voor mensen die met deze camera video's willen maken en geluid bij hun beeld willen hebben.

Kort samengevat

De X-T3 heeft ten opzichte van de X-T2 een groot aantal verbeterpunten. Dit is onder andere terug te zien in de nieuwe sensor en processor, met daarnaast een verbeterde sluitertijd, autofocus en videofuncties. Zelfs qua uiterlijk is er op bepaalde fronten verbeteringen doorgevoerd. Kortom, een waardige opvolger in deze mooie Fujifilm X-serie.

Koop de Fujifilm X-T3!