Foto's bewaren en opslaan

Foto's bewaren en opslaan, maar hoe?

Je hebt een hele berg foto’s verzameld in de loop van het jaar en je ziet door de bomen het bos niet meer. Tijd om orde te scheppen in de chaos. Wanneer je met regelmaat met de camera op stap gaat verzamel je veel foto’s waar je later misschien nog iets mee wil. Al die mapjes op je computer of harde schijven, maar hoe hou je dit nu overzichtelijk?

Soort fotografie | Op datum | Privé of werk | Submappen | Back-uppen

Archiveren op soort fotografie

Wanneer je veel aan de slag gaat met fotografie, zowel privé als voor je werk, dan kan je de bestanden op diverse manieren archiveren. Zo kan je ervoor kiezen om je archief in te richten op de soorten fotografie, zoals portret, landschap en macro. Wanneer je dan bijvoorbeeld naar het strand Hoek van Holland gaat dan kan je deze opslaan onder landschap. Het nadeel van dit systeem komt boven water wanneer je te veel overlap hebt onder de hoofdmappen. Wanneer je niche fotografie uitvoert, is dit systeem natuurlijk wel overzichtelijk. Tijd voor een andere manier van archiveren.

Foto’s ordenen op datum

De andere manier voor een overzichtelijk archief is om op data te sorteren. De datum is de dag waarop je de foto’s hebt gemaakt. De hoofdmap is natuurlijk het jaartal waarin je de foto’s gaat maken. Daaronder kan je dan een verdeling maken per moment, zoals 31012020 Hoek van Holland of 20200131 Hoek van Holland. Als je kiest voor de tweede manier zullen je mappen op chronologische volgorde blijven staan. Anders zal de sortering door elkaar gaan.

Onderscheid maken tussen privé of werk gerelateerd

Wanneer je veel onderscheid hebt tussen de soorten foto’s die je maakt in je privéleven of als je aan het werk bent, is het handig om hier in je archief ook onderscheid in te maken. Hoe je dit bijvoorbeeld kan doen door een extra submap toe te voegen na het jaartal, eentje met werk en eentje met privé. Onder de privé foto’s kan je bijvoorbeeld de familiemomenten opslaan of de foto’s van je vakantie. En onder werkfoto’s je opdrachten en portfoliowerk.

Submappen

Of je nu wel of niet het onderscheid wilt maken tussen werk en privé, submappen zijn altijd handig. Maar hoe kan je dit nu het beste inrichten?

Submappen op datum

Om je foto’s op datum terug te kunnen vinden, is het het makkelijkst om met de datum te beginnen. Dit dan wel op de Amerikaanse manier: het jaartal eerst en daarna de maand en dag. Zo blijven alle mappen in de logische volgorde terug te vinden. Door hierachter de gebeurtenis of plek te benoemen is jouw archief voor jou altijd overzichtelijk.

Submappen op gebeurtenis

Wanneer je mappen aanmaakt op basis van de activiteiten, onderwerpen of gebeurtenissen zijn er een paar dingen belangrijk. Zo is het handig om de titel zo te omschrijven dat je gelijk weet welke foto’s je op dat moment hebt gemaakt.

Submappen

Natuurlijk kan je in de submappen nog meer mapjes maken om het voor jezelf nog overzichtelijker te maken. Zo kan je bijvoorbeeld je selectie in een map plaatsen of de bewerkte foto’s zodat je deze altijd los hebt van alle gemaakte foto’s. Of je kan onderscheid maken in het bestandstype, zoals RAW, JPG, JPG voor web. Maar dit is een persoonlijke voorkeur. Ga het vooral eens proberen en ervaren waar jij overzicht van krijgt.

Don’t forget: back-uppen!

Misschien klinkt dit als een bekende situatie. Je hebt net alle foto’s van je laatste bruiloft op je computer gezet en de volgende ochtend gaat deze niet meer aan. Alle foto’s weg. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak heeft het te maken met bijvoorbeeld een kapotte harde schijf of een gecrashte computer. Een harde schijf die kapot gaat of een computer die crasht kan altijd gebeuren, maar het kwijtraken van je foto’s kan voorkomen worden met een goede back-up. Tijd om jou alles te vertellen over het maken van een goede back-up. Naast het maken van een goede back-up is het natuurlijk ook belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken. Wij hebben de beste harde schijven verzameld voor de mac, externe harde schijven en interne harde schijven, scheelt jou weer uitzoekwerk!

 

Meer hulp nodig?

Bekijk ook eens deze blogs: