Fotograferen met afstandsbediening, draadontspanner of/en smartphone?

Tip voor fotograferen op afstand

Er zijn verschillende mogelijkheden om een foto te maken. Je kunt het knopje aan de bovenkant van je camera indrukken, de ontspanknop, maar er zijn nog drie mogelijkheden. Zo kun je gebruik maken van een draadontspanner, afstandsbediening of je smartphone. Je gebruikt deze tools om te zorgen dat je geen trillingen krijgt in je beeld. Dit zou namelijk betekenen dat de foto bewogen is ondanks dat je jouw camera misschien op een statief hebt staan. We leggen in deze blog uit wat het verschil is tussen de drie verschillende mogelijkheden en wanneer je het beste een (draad)afstandsbediening gebruikt.

Snel naar: Draadontspanner | Afstandsbediening | Smartphone | Welke moet ik kiezen?

Draadontspanner

Een draadontspanner is, zoals de naam al zegt, een afstandsbediening met draad. Deze koppel je aan jouw camera. Je kunt hem voor verschillende doeleinde inzetten, zoals long exposureshots, portretten, nachtfotografie. Het voordeel van werken met draad is dat er geen batterijen aan te pas komen. Hierdoor werkt hij altijd. Voordat je een draadontspanner gaat kopen is het wel goed om uit te zoeken of hij communiceert met jouw camera. Niet elke camera heeft een ingang voor een draadontspanner.

De afstandsbediening

Zoals je met een draadontspanner trillingen kan voorkomen geldt dat ook voor de afstandsbediening. Het werkt hetzelfde als een draadontspanner alleen kun je met een afstandsbediening een grotere afstand overbruggen. Dit komt doordat de afstandsbediening gebruikt maakt van infrarood. Net zoals je TV.

Voordat je gaat beginnen met het fotograferen met een afstandsbediening is het aan te raden om goed uit te zoeken of een afstandsbediening wel werkt op je camera en welke afstandsbediening je gaat kopen. Er zijn een heleboel verschillende afstandsbedieningen voor elk type camera. Daarom is het ook hier goed om te onderzoeken voor je overgaat tot aankoop. Als je een camera hebt die geen signaal kan ontvangen, maar waar je wel een draadontspanner kunt gebruiken dan zijn er afstandsbedieningen te koop met een ontvanger. De ontvanger koppel je aan je camera en de afstandsbediening kan je dan gebruiken zoals elke andere afstandsbediening.

Smartphone als afstandsbediening

De afgelopen jaren heeft de techniek in de camera’s niet stilgestaan. Als jouw camera wifi of nfc heeft dan kan het zijn dat je jouw smartphone kunt koppelen aan jouw camera. Meestal moet je een app downloaden die je kunt vinden in de App Store of Play Store van jouw smartphone. Een leuke bijkomstigheid is dat je niet alleen je camera op afstand kunt bedienen, maar ook je foto’s kunt overzetten op jouw smartphone. Zo kun je jouw foto’s direct op een sociale platform plaatsen of natuurlijk delen met je familie en vrienden.

Welke moet ik kiezen?

Alle drie de manieren hebben hun voors en tegens. Met draad ben je altijd, verbonden met je camera en hij werkt altijd ook als het heel koud is. Terwijl je met een draadloze afstandsbediening verder van je camera kunt staan en je selfies kunt maken. Welke het beste werkt voor jou ligt aan het doel van het gebruik.

Fotograferen met een lange sluitertijd komt heel nauw met bewegingen. Zelfs het indrukken van de ontspanknop op je camera kan al een trilling in je foto geven. Dit is ook bij foto’s met een minimale scherptediepte. Hier biedt de (draad) ontspanner een goede uitkomst om trillingen te voorkomen. Wil je zelf op de foto staan of wil je juist vogels lokken door zelf niet in de buurt te zijn? Dan is een afstandsbediening of je telefoon de beste keuze voor jou.

Meer inspiratie

Wil je nog meer nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere artikelen of inspiratieblogs.

trouwfotografie-tips

TIPS VOOR TROUWFOTOGRAFIE

Tips en tricks om jouw eerste dag als trouwfotograaf succesvol te laten verlopen.

> Lees artikel

direct-of-indirect-flitsen

DIRECT OF INDIRECT FLITSEN?

Schrikt flitsen je af? Helemaal niet nodig. Met dit artikel leer je alles, in een flits!

> Lees artikel

fotograferen-met-tegenlicht

FOTOGRAFEREN MET TEGENLICHT

Fotograferen met tegenlicht kan moeilijk zijn, maar niet met deze tips.

> Lees artikel

alles-over-reflectie-fotografie

FOTOGRAFEREN MET REFLECTIE

Een reflectie kan een foto dynamischer maken. Maar waar moet je op letten?

> Lees artikel


> BEKIJK MEER FOTOGRAFIETIPS