Fotograferen op de heide

Maak de mooiste foto's op de heide

Het is weer zover, de heide staat in het hele land volop in bloei! Wijdse landschappen gevuld met prachtige paarse kleuren. Een waar genot voor het oog, maar ook voor de camera. Toch is het nog niet zo gemakkelijk om een bijzondere heide foto te maken en daarom helpen wij je een handje. Na het lezen van dit artikel ben je klaar om zelf de heide op te gaan en de mooiste plaatjes te schieten.

Deel je mooiste heide foto op Instagram en vergeet ons niet te taggen @KameraExpress of gebruik de hashtag #KameraExpress en misschien staat jouw foto straks wel op onze sociale media!

Wanneer kan ik de heide op?

De heide bloeit ieder jaar rond dezelfde tijd en tussen half augustus en half september kan je de beste foto's maken. Tegen het einde van september is het ook nog eens bronsttijd voor de edelherten op onder andere de Veluwe. Naast prachtige heide foto's kan je dus ook goed foto's maken van burlende edelherten tijdens dezelfde wandeling! De echte uitdaging zal een edelhert midden in een paars heide landschap zijn. Ga jij de uitdaging aan?

De beste tijd om de hei te fotograferen is vroeg in de ochtend, tijdens de zonsopkomst. De gouden gloed van de laagstaande zon levert een mooie belichting van de paarse bloemen. Probeer ook eens tegen de zon in te fotograferen voor een leuk effect. In de vroege ochtend trekt de ochtendmist net op en dat kan magische plaatjes opleveren in combinatie met de opkomende zon.

Een ander voordeel van de vroege ochtend is dat er nog weinig andere wandelaars zijn én de kans op wilde dieren zien groter is. Hetzelfde geldt voor in de avond, tijdens de zonsondergang. Let wel op dat in veel natuurgebieden het verboden is om er na zonsondergang te zijn, al helemaal tijdens de bronsttijd van herten.


Heide voorbeeldfoto zonsopkomst

Let op de compositie

Een wijds landschap met paarse heideplanten kan nogal leeg aanvoelen. Het is dus erg belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de compositie om iets bijzonders uit je foto te halen. Een indrukwekkende wolkenlucht of zonsopkomst kan al genoeg zijn. Speel met de aanwezigheid van de vele 'eenzame' bomen die midden in het landschap staan. De glooiende heuvels of wandelpaden in de verte kunnen mooie lijnen in de foto weergeven waardoor de compositie een stuk interessanter wordt.

In plaats van een foto te maken waarbij het landschap centraal staat, kan je het landschap ook als achtergrond gebruiken voor iets anders. Doe een portretshoot met een model of (huis)dier. Het contrast met de paarse bloemen op de achtergrond kan zorgen voor een leuk beeld. Je kan de hei ook van heel dichtbij fotograferen met een macrolens. Maak foto's van de bloemen zelf, of van één van de vele insecten die op zoek zijn naar voedsel in dit rijk gevulde gebied.

Heide landschap foto

Ga met de juiste apparatuur op pad

Allereerst heb je natuurlijk een goede systeem- of spiegelreflexcamera nodig voor de mooiste plaatjes en de meeste controle over je instellingen. Daarnaast is een groothoekobjectief erg belangrijk om het wijdse landschap in beeld te krijgen. Dit kan een prime lens zijn, maar ook een zoomlens als je liever wat meer flexibiliteit wilt in brandpuntsafstand.

Vergeet uiteraard niet je macrolens als je de heide van dichtbij wilt bekijken! Een telelens mag natuurlijk niet ontbreken als je ook foto's van de edelherten of ander wild gaat maken.

Andere must-haves voor op de heide:

Lichtgewicht statief

Lichtgewicht statief

Met een statief voorkom je onscherpte door bewegingen. Misschien nog wel belangrijker is dat je met een statief iets langzamer werkt, omdat het nou eenmaal meer tijd kost om op te zetten. Hierdoor ben je automatisch meer bezig met je compositie, wat je foto alleen maar beter zal maken. Bovendien is het geen straf wat langer naar dat prachtige uitzicht te staren.

ND-filter

ND-filter

Als je tegen de felle zon in gaat fotograferen, is het aan te raden gebruik te maken van een ND-filter. Deze kunnen worden ingedeeld in de hoeveelheid stops. Hoe meer stops, hoe minder licht er binnenkomt en hoe langer het beeld belicht kan worden. Zo fotografeer je dus ook bij daglicht met een langere sluitertijd en geef je bijvoorbeeld de wolken een zweem mee in je foto.

Polarisatiefilter

Polarisatiefilter

Als er een blauwe lucht met eventueel wolkenvelden boven de hei te zien is, zorgt een polarisatie filter voor een dieper contrast hier tussen. Daarnaast worden reflecties verminderd. Dit is erg bruikbaar als er veel plassen in het bos liggen door een natte nazomer, tenzij je die reflectie natuurlijk wilt vastleggen.

Verrekijker

Verrekijker

Naast fotograferen vinden wij het belangrijk om vooral te genieten als je in de natuur tussen de hei loopt. Er is van alles te zien, ook ver weg. Als je dan een keer geen foto wilt maken, of je geen telelens bij hebt, dan is een verrekijker enorm handig. Met gemak zie je alle vogels en wilde dieren op afstand!

Heide fotografie voorbeeldfoto natuur

Foto's door: Arjan Almekinders (@lmkndrs)

De mooiste locaties

Waar kan je nou het beste de heide fotograferen? Hieronder staat een lijst met mooie natuurgebieden door het hele land.