fotograferen in de storm

Fotograferen in de storm

Waar moet je aan denken als je gaat fotograferen in de storm?

De meeste mensen willen met slecht weer natuurlijk lekker binnen met een dekentje op de bank zitten. Dat vinden wij zonde! Een storm kan namelijk enorm fotogeniek zijn en een mooi dramatisch effect aan je foto geven. Wel vereist het fotograferen in een storm enige voorbereiding, dus wij bespreken hier alles waar jij aan moet denken.

Snel naar: Voorbereiding | Wat heb je nodig | Instellingen | Oefening baart kunst

Voorbereiding

Bedenk van te voren wat je wilt fotograferen. Dynamische shots met veel wind? Die ene onweersbui die over trekt? Het bos of de stad waar net een regenbui is geweest? Hierbij kunnen weerapps je helpen. Er zijn bijvoorbeeld apps die precies kunnen aangeven in welke richting een onweersbui beweegt, waardoor je goed kunt plannen waar je heen moet rijden.
Voorbeelden van weerapps zijn: Weerplaza, MeteoEarth en Blitzortung (speciaal voor bliksem).

Denk natuurlijk ook na over wat je aantrekt. Om dat ene perfecte plaatje te schieten kan het zijn dat je voor langere tijd in barre weersomstandigheden buiten moet staan. Dus enigszins wind- en waterdichte kleding is zeker geen overbodige luxe. Net als een setje droge kleding.

 Fotograferen in de storm

Wat heb je nodig

Wanneer je aan de slag gaat is het belangrijk om je apparatuur te beschermen tegen de storm. Om je camera te beschermen kun je denken aan regenhoezen. Zo’n hoes beschermt je camera niet alleen in de regen, maar bijvoorbeeld ook wanneer je met veel wind aan zee gaat fotograferen. Je wilt hoe dan ook voorkomen dat opspattend zoutwater je camera aantast. Daarnaast kunnen harde windstoten je statief om laten vallen. De kans dat dit gebeurt kun je verkleinen door je statief te verzwaren met een contragewicht of je cameratas.

Wat je ook zeker niet mag vergeten is een goede tas. Denk bij een goede tas voor in de storm vooral aan een waterafstotende tas of een tas met een regenhoes, zodat je wanneer je de auto uitstapt je apparatuur droog kunt houden.

Hoe goed je je apparatuur ook beschermt tegen de regen en de wind, druppels op je lens zijn haast niet te voorkomen. Zorg daarom altijd voor een lensdoek. Let wel op dat er geen zandkorrels op de lensdoek zitten, hiermee kun je je lens of filters lelijk beschadigen. Het is dan ook handig om meerdere lensdoeken mee te nemen. Daarnaast kan er, wanneer je aan zee aan het fotograferen bent, opspattend zoutwater op je lens komen. Dit is vaak wat lastiger schoon te maken, dus is het aan te raden een fles water en wat schoonmaakmiddel voor je lens mee te nemen.

 

Fotograferen in de storm

Instellingen

Tijdens een storm heb je vaak te maken met lastige lichtomstandigheden, omdat het licht vaak veranderd. Daarnaast zal je camera, als je met automatische belichting werkt, een dreigende wolkenlucht vaak overbelichten. Om het dramatische effect te behouden is het juist fijn om de belichting dus handmatig te regelen.
Een langere sluitertijd kan daarnaast goed werken voor een interessanter effect in je foto. Door middel van een langere sluitertijd kun je écht de beweging in een wilde zee of die ene bliksemschicht die zich over de hele lucht uitstrekte vastleggen. Gebruik hierbij natuurlijk wel een stevig statief, want een aantal seconden de camera stil houden in de hand gaat niet, zeker niet in een storm.

Oefening baart kunst

Het idee klinkt misschien niet leuk, in de storm naar buiten, maar wanneer je een perfecte stormfoto schiet zal dat een hoop voldoening geven. En wees niet getreurd als het de eerste keer niet helemaal gaat zoals je wilt. Ook voor fotografie in de storm geldt: oefening baart kunst. Je zal de omstandigheden en het weer steeds beter leren kennen, waardoor je foto’s steeds beter uit zullen pakken!

Meer lezen

lange slutiertijd

FOTO MET LANGE SLUITERTIJD

Door te spelen met een langere sluitertijd bereik je bijzondere effecten.

> Lees artikel

Lichtstralen fotograferen

LICHTSTRALEN FOTOGRAFEREN

Lichtbundels geven een magisch effect en kunnen prachtige sfeerbeelden opleveren.

> Lees artikel

fotograferen met tegenlicht

FOTOGRAFEREN MET TEGENLICHT

Fotograferen met tegenlicht kan moeilijk zijn, maar niet met deze tips.

> Lees artikel

nachtfotografie

TIPS VOOR NACHTFOTOGRAFIE

In de nacht fotograferen is een vak apart. Waar moet je op letten?

> Lees artikel