Wat is fine art fotografie, hoe maak je fine art foto’s en hoe druk je ze af?

Voor de échte kunstenaars en kunstenaressen: bij fine art fotografie gaat het niet alleen maar om een mooie foto. Wil jij meer dan gewoon een beeld schieten van de wereld? Fine art foto’s hebben een bijzondere, kunstzinnige betekenis. Tijd om ook jouw artistieke visie te laten schitteren! In dit artikel vertellen we jou alles wat je moet weten voordat je start met fine art fotografie. We geven je bijvoorbeeld tips over het juiste type lens voor je foto en hoe je jouw fine art beelden in hoge kwaliteit afdrukt.

Snel naar: Fine art fotografie | How to | Gear  | Afdrukken |

Fine art fotografie betekenis

Als echte fine art fotograaf ben je méér dan alleen iemand die mooie plaatjes schiet. Fine art fotografen noemen we namelijk ook wel kunstenaars of artiesten. Het gaat nog altijd om een mooie foto, maar dan wel gebaseerd op jouw concept of idee. Daar zit dus best wat voorwerk in.

Waarschijnlijk heb je al eerder van fine art gehoord. Het is een kunstvorm die we kennen sinds de verre geschiedenis. Zo zie je dit type kunst bijvoorbeeld terug in historische schilderijen, beeldhouwwerken en architectuur. Bij fine art gaat het niet om realiteit of journalistiek; alles draait om de artistieke motivatie.

Fine art portretfotografie

Wat je ook vastlegt binnen jouw fine art foto, details, emotie en aandacht zijn altijd van groot belang. Dat leent zich natuurlijk perfect voor een mooi fine art portret. Fine art portretfotografie is dan ook een veelgebruikte kunstvorm. Dit is het tegenovergestelde van candid fotografie, waarbij je foto’s maakt van mensen die hier geen idee van hebben. Bij fine art portret fotografie denk je overal dus juist goed en bewust over na.

Zelf fine art foto’s maken, hoe doe je dat?

Voor een creatieve fine art foto heb je inspiratie nodig. Bekijk daarom eerst eens wat prachtige beelden online. Heb je al een beetje een idee welke stijl goed bij jou past? Doorloop dan het onderstaande stappenplan.

1. Fine art brainstorm

De mooiste kunstprojecten starten altijd met een brainstorm. Maak bijvoorbeeld een moodboard met dingen die jou aanspreken. Knip foto’s uit en maak een mooi samenhangend geheel. Wat wordt jouw boodschap? Misschien wil je een groot statement maken, of bijvoorbeeld juist een klein, uniek detail in iemands gezicht benadrukken. Jij bent de artiest, jij bepaalt de focus!

2. Fine art concept

Heb je één of meerdere toffe ideeën op papier? Tijd om ze om te zetten in een concept. Kies jouw favoriete idee en zorg dat je de sfeer duidelijk hebt. Maak bijvoorbeeld een kleurenpalet en bepaal wat er wél en niet op je foto komt. Ga je voor een druk, levendig landschap of voor een heel minimalistisch portret? Bij fine art fotografie bepaal je dat helemaal zelf!

3. Van fine art concept naar idee

Met een concept ben je al een heel eind! Maar hoe zet je jouw fine art fotografie concept om in een daadwerkelijk beeld? Ga op zoek naar dé ideale locatie, maak een lijstje van dingen die je nodig hebt en vind eventueel het juiste model.

Leuk om mee te experimenteren: bijzondere haar- en make-upstijlen, ventilatoren vanuit een onverwachte hoek, rookbommen, buitengewone belichting of voorwerpen die passen binnen het thema.

4. Controleer je camerabenodigdheden en instellingen

Voor fine art fotografie heb je een goede camera nodig. Je wil namelijk een onderwerp tot in detail vastleggen. De specifieke apparatuur die jij nodig hebt, is afhankelijk van je concept. Vaak zetten fine art fotografen alles superscherp op de foto. Ben je juist op zoek naar beweging of een scherpteverschil? Dan kan dat natuurlijk ook.

Bepalen hoe jouw foto er uiteindelijk uitziet, hangt met name af van je objectief. Met een groothoeklens zet je bijvoorbeeld makkelijk grotere landschappen op de foto, terwijl je voor een scherp portret beter kiest voor een lens met een vaste brandpuntafstand.

Weet je niet welke les je moet kopen? Gebruik dan onze keuzehulp of neem contact met ons op voor meer op maat gemaakt advies.

Fine art foto’s afdrukken

Is je fine art foto gelukt? Wat leuk! Natuurlijk hang je deze graag bij jou aan de muur. Bij de fotoservice van Profotonet ben je verzekerd van de allerhoogste kwaliteit fotoafdrukken. Niet alleen voor aan de wand, maar ook bijvoorbeeld als uniek fotoboek. Jouw foto’s verdienen het allerbeste.

Met liefde en passie voor beeld levert Profotnet de hoogste premium fotoboeken,kwaliteit fotoafdrukken en wanddecoratie. Die hoge kwaliteit merk je in alles. Zo belichten en ontwikkelen zij je foto’s bijvoorbeeld in plaats van dat ze worden geprint, wordt het beste fotopapier gebruikt, en zijn hun fotoboeken standaard vlakliggend. Wat betreft wanddecoratie? Profonet gebruikt de hoogste kwaliteit materialen voor alle wanddecoratie.

Heb je je producten ontworpen en uiteindelijk besteld? Dan zorgt Profotonet er voor dat je je product zo snel mogelijk in huis hebt. Want als je eenmaal een foto product besteld hebt, dan wil je er toch ook snel van genieten?

Wil fine art fotografie bij jou nog niet helemaal lukken of heb je andere vragen met betrekking tot je camera-instellingen of apparatuur? Neem dan gerust contact met ons op. De specialisten van Kamera Express adviseren je graag.


< Meer fotografie tips