Filmen met drones

Filmen met drones

10 tips voor het filmen met een drone

We kennen het allemaal, die mooie videobeelden vanuit de lucht van je eigen omgeving of je favoriete stad. Het kan niet anders dan dat deze gemaakt zijn met drones. Wil je zelf ook indrukwekkende videobeelden met je drone maken, bekijk hieronder dan onze 10 tips voor filmen met een drone.

Voorbereiding

1. Vertaal je visie naar shots

De verleiding is natuurlijk groot om direct te starten met filmen, maar het is verstandiger om jouw ideeën van tevoren uit te werken in de vorm van een shotlist. Zo maak je van jouw visie een concreet plan. Bovendien maak je met deze shotlist direct duidelijk welk verhaal je gaat vertellen. Tijdens het filmen heb je een uitgewerkt concept en kun je altijd nog improviseren.

2. Neem voldoende extra's mee

Naast het maken van een shotlist is het belangrijk dat je voldoende extra’s bij je hebt, denk aan accu’s, propellers en geheugenkaarten. Het kan geen kwaad om een kleine laptop en portable harde schijf bij je te hebben wanneer je bijvoorbeeld op reis gaat. Dan kun je jouw beelden direct bekijken en opslaan. Raadpleeg van tevoren ook even de regelgeving en geo-zones.

Vliegen

3. Gebruik de camerarichtingen

Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar toch gaan veel beeldmakers eraan voorbij. De meeste piloten richten de camera van hun drone naar voren terwijl andere richtingen nieuwe perspectieven kunnen opleveren. Richt de camera bijvoorbeeld eens naar beneden om interessante lijnen en patronen naar de voorgrond te brengen.

4. Verleng je shots

Niets is erger dan er in de nabewerking achter komen dat een prachtig shot onbruikbaar is geworden, omdat er onvoldoende mogelijkheid is voor een overgang in een volgend shot. Houd shots daarom altijd nog een extra 3 seconden vast. Langere droneshots vinden kijkers daarnaast prettig om naar te kijken, omdat zij veel informatie tot zich moeten nemen.

5. Voorkom gehaaste bewegingen

Een ander nadeel voor de nabewerking is een shot met gehaaste bewegingen. Dit wordt vaak veroorzaakt, omdat je als piloot tijdens het vliegen een ander perspectief ontdekt. Dronebeelden worden juist gekenmerkt door rustige, soepele bewegingen. Maak deze daarom met de flight path van jouw drone of gebruik panning voor rustige beelden.

6. Gebruik objecten voor diepte

Maak gebruik van objecten op de voorgrond om diepte te creëren en beweging over te brengen. Vooral grote objecten zorgen ervoor dat het onderwerp loskomt van de achtergrond. Vlieg bijvoorbeeld eens dicht langs een berg om de diepte van de vallei te benadrukken. Zorg er wel voor dat het veilig blijft voor jou en je omgeving en dat je jouw drone niet kunt beschadigen.

7. Gebruik doorkijkjes

Maak gebruik van fly-through shots waarbij je door een object heen vliegt. Zo neem je het publiek met je mee op reis. Doorkijkjes zijn hier perfect voor. Let op: dit soort shots kunnen ingewikkeld zijn. Een fly-through shot komt cinematisch over en geeft jouw video een professionele uitstraling. Kijk voor meer cinematische shots voor drone video’s op deze pagina.

8. Vlieg achteruit

Door achteruit te vliegen met je drone kun je een onderwerp onthullen. Je focust dus niet op een enkel detail, maar zoomt als het ware uit om een groter geheel in beeld te brengen. Is achteruit vliegen nog wat ingewikkeld voor je, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de beelden in de nabewerking te manipuleren waardoor het lijkt alsof de drone achteruit vliegt.

Nabewerking

9. Versnel

Soms kunnen dronebeelden bij grotere landschaps- elementen, zoals watervallen en bergen wat trager overkomen op het scherm dan je in eerste instantie had verwacht. Om ervoor te zorgen dat de kijker niet verveeld raakt, kun je de beelden in de nabewerking versnellen tot wel 300 in de afspeelsnelheid instellingen. Op deze manier voeg je meer beweging toe.

10. Gebruik geluid

Voeg in de nabewerking geluidseffecten  en muziek toe aan jouw videobeelden. Zoek naar geluidseffecten en muziek die jouw beelden kunnen versterken zonder dat deze de kijker afleiden. Geluid moet een toevoeging zijn aan het beeld. Plaats bijvoorbeeld het geluid van stromend water onder de beelden van een waterval om kijkers een volledige beleving te bieden.


Meer lezen

Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen of inspiratieblogs.

filmen met drones
20 CINEMATISCHE DRONE SHOTS

We leggen je uit hoe je zelf creatieve video's kunt maken aan de hand van deze shots.

> Lees artikel

MUSTHAVES VOOR DRONES

Deze aanvullende apparatuur heb je nodig om nog meer uit je drone te halen.

> Lees artikel

DE BESTE DRONE VOOR JOU

Bekijk onze drone keuzehulp vol informatie en tips en maak een weloverwogen keuze.

> Lees artikel

DRONES EN REGELGEVING

Het is belangrijk om je aan de regels te houden wanneer je met je drone op pad gaat.

> Lees artikel