Fotografeer het kerstdiner

Eten is onlosmakelijk verbonden met de feestdagen. Vooral het kerstdiner is het perfecte moment voor een gezellig samenzijn, gecombineerd met heerlijk eten. Momenten die u natuurlijk niet wilt vergeten. Daarom hebben wij, in samenwerking met culinair fotografe, foodstyliste en blogger Isabel Brummer, een aantal handige tips voor u verzameld om alle facetten van het kerstdiner zo mooi (en lekker) mogelijk vast te leggen. Met behulp van deze tips maakt u foto's waar u trek van krijgt! 

U kent het wel, u bent de hele maand december bezig om met kerst met een topdiner voor de dag te komen… En dan is het ineens voorbij en denkt u; kon ik nu nog maar laten zien hoe heerlijk het eruit zag. Had ik maar even een foto gemaakt. Voor iedereen die met kerst zijn eigen sterrenrestaurant opent of voor wie een verrassend gerecht gaat maken, hebben wij een aantal handige fototips opgesteld. Zo kunt u ook ná de feestdagen mensen laten watertanden. De tips gelden voor alle soorten camera’s, dus ook als u fotografeert met uw smartphone.

Tip 1: tijd

Als u een mooie foto van een gerecht maakt, wilt u soms net dat ene druppeltje saus weghalen of juist erbij druppelen. Even kijken of het licht goed staat en misschien nog even een blaadje groente verleggen. En dat kost allemaal tijd die u niet heeft, want het bord is natuurlijk al onderweg naar de dinertafel. U moet dus tijd winnen. Om snel te zijn, kunt u een plek in huis prepareren als ministudio waar de camera en het licht al klaarstaan. Als het bord klaar is even naar die plek lopen, neerzetten en dan is het slechts een kwestie van klikken. Daarna kunt u direct het bord serveren.

 

Tip 2: licht

Eten komt het beste tot zijn recht als u met diffuus licht werkt. Een directe flits knalt vaak de hele structuur van het eten weg. Als u een daglichtlamp of reflectiescherm in huis heeft, zorgt dit al voor een mooie verlichting. U kunt natuurlijk ook een portable LED lampje van bijvoorbeeld Manfrotto gebruiken. Daglicht dat naar binnen valt is, mits voldoende sterk, ook goed licht. Gebruik in alle gevallen een (klein) reflectiescherm om het licht te sturen en schaduw weg te werken. En als u toch flitst, doe het dan indirect.

 

 

Tip 3: styling

Fotografeert u aan tafel, zoals u veel Instagrammers in restaurants ziet doen? Style dan het bord even. Schuif bijvoorbeeld het bord over de jusvlek op tafel, leen de schone servet van uw buurman aan tafel en leg het bestek even mooi neer. Glas bijvullen en tien seconden later eten al uw vrienden en volgers mee.

 

 

 

Tip 4: juiste hoek

Als u een gerecht van boven fotografeert, ziet u vaak het meeste. Bovendien heeft u dan ook geen last van een storende achtergrond. Is het gerecht op het bord opgemaakt in de hoogte, dan kunt u van de zijkant het meeste zien. Let in dat geval wel op de achtergrond. Als u niet zo groot bent, kunt u door op een stoel te staan het gerecht wel goed van boven fotograferen. Durft of kunt u dat niet, dan kunt u het gerecht lager zetten op een tafeltje of stoel. In de studio gebruiken ze daar vaak trapjes en lage tafeltjes voor.

 

Tip 5: Instagram filters of nabewerking

Door de (licht)omstandigheden kunnen er afwijkingen in uw foto te zien zijn die u aan wilt passen. Als u Instagram gebruikt kunt u met filters van alles doen aan de scherpte, de uitsnede en de kleuren van uw foto's. Zorg dat u smulfoto’s in ieder geval een goede kleur hebben, zodat het eten er lekker uit blijft zien. Een te groene of te roze asperge ziet er bijvoorbeeld niet lekker uit. Werkt u met een spiegelreflexcamera? Dan heeft u daar wellicht een bewerkingsprogramma als Adobe Photoshop of Lightroom voor.