Fotografeer uw huisdier

Tijdens de feestdagen worden heel veel foto's gemaakt. Het gezin, de kerstversiering en het eten wordt vaak uitgebreid vastgelegd, terwijl huisdieren nog wel eens vergeten worden. Het fotograferen van huisdieren kan soms wat lastig zijn, maar als het lukt zijn het vaak hele leuke kiekjes! Probeer ook eens spontane foto's te maken in plaats van uw huisdier te laten poseren. Maar pas wel op met breekbare spullen! Hieronder hebben wij nog een aantal handige tips vastgelegd voor het vastleggen van uw huisdier. Dit zorgt gegarandeerd voor onvergetelijke plaatjes!

Do's 

Leg spontane momenten vast

Huisdieren doen vaak onverwachte dingen. Ze kruipen bijvoorbeeld ergens in of klimmen ergens op. De kerstboom of rondslingerende kerstversieringen zijn hier uitstekende voorbeelden van. Vooral katten zijn vaak gek op de kerstboom en proberen er regelmatig in te klimmen. Deze momenten zijn natuurlijk super leuk om vast te leggen, maar snelheid is key. Leg uw camera daarom binnen handbereik en houd uw huisdier goed in de gaten!

Heb geduld

Wilt u een mooie (portret)foto van uw huisdier maken? Dan heeft u een gezonde dosis geduld nodig. Huisdieren luisteren minder goed dan mensen en ook (langdurig) stilzitten is vaak niet hun sterkste punt. Om een perfect plaatje van uw huisdier te maken zult u dus geduldig moeten zijn. Vaak wil een speeltje of iets lekkers wel helpen, dus houd deze bij de hand. Zorg er ook voor dat u zelf niet teveel lawaai maakt of te druk beweegt, want uw huisdier zal dan snel afgeleid zijn.

Fotografeer op gelijke hoogte

U krijgt de mooiste beelden als u uw huisdier fotografeert op gelijke hoogte als het dier zelf. Ligt het dier op de grond? Ga dan zelf, indien mogelijk, ook op de grond liggen en focus uw camera altijd op de ogen van het dier en zorg dat deze scherp in beeld zijn. Ogen zijn bij dieren vaak het meest expressieve deel van het gezicht. Wilt u een boeiend portret maken? Focus dan op de ogen en gezichtsuitdrukking van het dier.

Emotie

Een foto waar emotie in te zien is, is over het algemeen een stuk aansprekender dan wanneer dit niet het geval is. Probeer eens uw huisdier te fotograferen terwijl hij u verlangend aankijkt of als hij geeuwt. Ook een spelend huisdier kan leuke actiefoto's opleveren. Tip: zorg bij het nemen van actiefoto's dat uw camera op continue scherpstelling staat en kies een korte sluitertijd. Dit levert de mooiste resultaten op!

Dont's

  • Laat uw huisdier niet schrikken: geef uw huisdier de tijd om te wennen aan de camera.
  • Maak niet te veel gebruik van de flits: flitslicht kan stress opleveren bij dieren, wat u uiteindelijk ook terug zal zien in de foto's.
  • Doe geen dingen waarvan u weet dat ze het niet leuk vinden: een kerstpakje ziet er natuurlijk hartstikke leuk uit op de foto, maar als uw huisdier het niet prettig vind om kleding aan te trekken kan dit een hoop stress opleveren. 
  • Non-stop fotograferen: een kiekje hier of daar kan geen kwaad, maar maak er geen hele fotosessie van. Met de feestdagen is het vaak al drukker in huis dan normaal, dus een moment rust is voor uw huisdier ook prettig.

Terug naar de overzichtspagina