Belichten in de donkere dagen

De feestdagen gaan vaak gepaard met gezellige verlichting en versiering, maar het vastleggen van die sfeer kan soms nog best lastig zijn. Daarom hebben wij voor deze situaties een aantal handige tips opgesteld voor als u gaat fotograferen in het donker en tóch sfeer wilt behouden.

Neem uw foto's op het juiste moment van de dag

Bedenk vooraf goed wat uw foto uit moet stralen. Als u buiten foto's gaat maken met kerstverlichting of -versiering is het belangrijk dat u het bestaande licht goed in de gaten houdt. Foto's die genomen worden in de schemering zijn vaak mooier dan foto's die gemaakt worden als het helemaal donker is. 

Door net na zonsondergang foto’s te maken behoud u op een onbewolkte dag een mooie donkerblauwe kleur in de lucht. Let er echter goed op dat u checkt op welk tijdstip de zon ondergaat, want als de zon in de winter ondergaat is het ook binnen zeer korte tijd echt donker! Hoe laat de zon onder gaat kunt u makkelijk vinden in verschillende weerapps of via Google.

Sfeer behouden in uw foto's en werken met tegenlicht

Door het gebruik van kerstversiering is het in huis vaak donkerder is dan gebruikelijk. Ook kan de sfeerverlichting ervoor zorgen dat u te maken krijgt met tegenlicht. Om donkere foto's te voorkomen is het van belang om de camera-instellingen hierop aan te passen. Gebruik bijvoorbeeld een grote diafragma-opening of een hogere ISO-waarde. Foto's maken met kerstverlichting op de achtergrond kan lastig zijn. Omdat de lichtmeter deze lichtpuntjes ziet als binnenkomend licht kan het zo zijn dat de foto te donker uitvalt. Daarnaast is het mogelijk dat er te weinig licht op uw onderwerp valt. In dit geval is het aan te raden om de flits te gebruiken. Als u gebruik maakt van een (opzet)flitser, gebruik deze dan om het onderwerp te belichten. Belangrijk is om vooraf te zorgen dat de camera-instellingen goed staan om zonder flits de sfeer al vast te kunnen leggen. 

Speel met de verschillende standen van uw opzetflitser

Als u gebruik maakt van een opzetflitser, speel dan ook eens met de verschillende standen van de flitskop (omhoog, via het plafond of opzij via een muur). Zo krijgt u de meest creatieve resultaten! Flitsen via een muur of plafond zorgt voor een mooi diffuus licht en zachte schaduwen.

Een nadeel van flitsen via het plafond of een muur is de manier waarop schaduwen vallen. Oefening baart kunst! U kunt natuurlijk ook gebruik maken van een omnibounce. Deze zorgt ervoor dat het flitslicht in alle richtingen verspreid wordt. 

Bekijk alle flitsers

Gebruik een statief

Als u bijvoorbeeld uw kerstboom fotografeert zonder flits, wordt de sluitertijd vaak te lang om uit de hand te fotograferen. Dit kan al snel bewogen foto's opleveren. U kunt dit natuurlijk oplossen door de ISO-waarde te verhogen, maar om ruis te voorkomen kunt u beter een statief gebruiken. Dit biedt meer stabiliteit aan uw camera, waardoor u haarscherpe foto's kunt maken.

Wilt u een zelfportret of groepsfoto maken? Ook dan is een statief onmisbaar. U plaatst de camera op statief, neemt de juiste positie in en maakt met behulp van de zelfontspanner of afstandsbediening de mooiste foto's. 

Bekijk alle statieven

Kies de juiste witbalans

Door de specifieke kleur van de kerstverlichting kan het voorkomen dat de automatische witbalans van uw camera van slag raakt en de kleuren in uw foto niet helemaal juist zijn. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij blauwe kerstverlichting of als er meerdere lichtbronnen zijn. Het aanpassen van de witbalans lost dit probleem op. U wilt immers niet dat uw foto's allemaal te geel of juist te blauw zijn.

Veel camera's zijn tegenwoordig uitgerust met een menu waarin de witbalans handmatig gekozen kan worden. Kijk goed welke instelling de meest natuurlijke kleuren en tinten weergeeft. Fotografeert u in RAW? Dan kunt u ook achteraf de kleuren in uw foto aanpassen.

Gebruik een lichtsterk objectief

De feestdagen zijn de donkerste dagen van het jaar. Er is dus maar weinig licht aanwezig. Daarom is het aan te raden om een lichtsterk objectief te gebruiken (met een grote diafragma-opening, oftewel een laag f/getal). Denk bijvoorbeeld aan lenzen met een maximaal diafragma van f/1.4, f/1.8 of f/2.8.

Door met een lichtsterke lens te fotograferen komt er veel licht binnen. U kunt daardoor de ISO-waarde iets lager instellen. Het bijkomende voordeel is dat u minder ruis terug zal zien in uw foto's. 

Bekijk alle lichtsterke objectieven

Terug naar de overzichtspagina