Stap voor stap: zo kan je schrijven met licht

In de wintertijd hebben we te maken met de donkerste dagen van het jaar. Dit kan ervoor zorgen je foto's minder goed belicht zijn dan je hoopt. Toch kunnen we ook wat positiefs zeggen over de donkere dagen. Zo kan je er 's nachts op uit om te fotograferen, maar je kan ook zelf mooie situaties creëren. Het is namelijk een uitgelezen kans om eens te proberen te schrijven met licht. Ons videoteam ging op pad met fotograaf Fabian Ruijgrok, professioneel portret- en bruidsfotograaf, en maakte onderstaande tutorial.

Stap 1 | Stap 2 | Stap 3 | Stap 4



Stap 1: wat heb je nodig?

Bij het schrijven met licht gebruiken we lange sluitertijden, daarom is het verstandig om een statief te gebruiken. Op deze manier blijft het beeld perfect scherp als je een foto wilt nemen met een lange sluitertijd. Heb je geen statief? Je kunt de camera bijvoorbeeld ook op een muurtje plaatsten, zolang de camera maar stil staat tijdens het fotograferen. Om beweging helemaal te voorkomen, gebruik je de zelfontspanner van de camera, de Hahnel Captur Module Pro of Timer Module afstandsbediening met de Captur Receiver, om de camera te ontspannen. Het is ook fijn als je camera in RAW kan fotograferen. In de nabewerking kun je je kunstwerk in Lightroom nog mooier maken. En voor je begint, moet je natuurlijk ook een lichtbron kiezen: een zaklamp, sterretjes of een garde met staalwol.

Stap 2: kies de juiste instellingen

Bij het instellen van de camera zijn er enkele punten om rekening mee te houden. Zo is het handig om de camera handmatig in te stellen, omdat je bij schrijven met licht zelf de sluitertijd wilt instellen, zodat je genoeg tijd hebt om met de lichtbron te kunnen schrijven. Als je bijvoorbeeld alleen een vorm wil maken, zul je wellicht genoeg hebben aan een sluitertijd van 10 seconden, maar als je een heel woord wilt schrijven, heb je al snel 20 seconden nodig. Het is verstandig om van een gemiddelde sluitertijd van zo'n 15 seconden uit te gaan. Als je een sluitertijd van langer dan 30 seconden wilt gebruiken, zet dan de camera op de Bulb-stand waarbij je zelf kunt bepalen hoe lang de sluiter open staat. Stel vervolgens de ISO-waarde in. Deze wil je zo laag mogelijk houden. Dit voorkomt dat je foto's veel ruis bevatten, iets wat in de donkere dagen snel voorkomt. Ten slotte stel je het diafragma in, bijvoorbeeld op f/8. Vervolgens maak je een testfoto. Als de foto te donker of te licht is kun je naar wens het diafragma verder naar boven of beneden bijstellen. Bij de instellingen geldt: oefening baart kunst! Speel er vooral ook mee om te kijken wat werkt voor jouw foto. 

Fabian: "De donkere dagen bieden een uitgelezen kans om te tekenen met licht"

 

Stap 3: stel handmatig scherp

Nadat je de camera goed hebt ingesteld, moet je nog scherpstellen. Hoe zorg je ervoor dat de lichttekening goed gefocust is? Het is haast niet te doen om je camera automatisch te laten scherpstellen. Zet daarom de lens op manuele focus en stel scherp op degene die gaat schrijven met licht. Of stel met hulp van een kleine lichtbron (tip: gebruik de zaklamp functie van je telefoon) op het gezicht van de lichttekenaar automatisch scherp en schakel daarna de autofocus uit. Voor de lichttekenaar is het nu natuurlijk zaak op dezelfde plek te blijven staan. Op deze manier zal de tekening of het woord op de foto helemaal scherp worden. Om deze reden is het handig om met zijn tweeën te werken: de één tekent, de ander bedient de camera. Dat scheelt een hoop heen en weer lopen.

 

Stap 4: schrijf in spiegelbeeld

Aangezien je de foto van voren zult maken, is het voor de lichttekenaar zaak dat die in spiegelbeeld schrijft. Als je thuis over een nabewerkingsprogramma beschikt, kun je de foto natuurlijk spiegelen. Maar let op: je spiegelt dan natuurlijk wel alles, dus ook de achtergrond. Dit zal het minste opvallen als de achtergrond heel erg donker of symmetrisch is. Het effect zal gewoon blijven bestaan. Probeer daarnaast om op de grond een rechte lijn te zoeken die je in de gaten kunt houden als je aan het schrijven bent, zodat de letters niet opeens naar achter of voren komen te staan en uit focus raken.

< Terug naar het overzicht