Tips and tricks van eventfotograaf Jokko

De Vlaamse fotograaf Jokko (36) staat op de grootste festivals. Daarnaast fotografeert hij concerten en bedrijfsevents. Hij werkt regelmatig voor landelijke media, zoals live tv-show Dancing with the Stars. Jokko is huisfotograaf voor Rock Werchter, Gladiolen, Pukkelpop, Best Kept Secret en Studio Brussel. Hij gaat ook mee met bands op tour en fotografeerde zomerfestivals in Italië, Engeland, Frankrijk, Spanje en Nederland. 

De drukbezette fotograaf deelt zijn kennis graag. Lees hier 9 eventfotografietips. We kregen belletjes en appjes tijdens zijn tournee door Zwitserland, net voor of na een optreden. Het werk van een eventfotograaf gaat altijd door. Kortom: Jokko's tips and tricks zijn zeer actueel en (meerdere malen) getest in de praktijk. Lees ze hier allemaal en ga zelf aan de slag als eventfotograaf.

Wie is Jokko? | Tips | What's in the bag? | Voorbeeldfoto's


Wie is Jokko?

Jokko werkte 3 jaar als grafisch vormgever bij een architectenbureau. Op een dag zag hij een oproep voor concertfotograaf op recensiewebsite damusic.be. Hij meldde zich vrijwillig aan en genoot ervan zijn passies te mogen combineren: muziek en fotografie. Dit liep zo lekker dat hij zich volledig stortte op zijn fotografenwerk als freelancer. Zijn eerste grote opdrachtgever was Studio Brussel. De festivalfoto's die daaruit volgden openden weer deuren. Jokko gaat niet voorzichtig te werk. ''Mijn materiaal sneuvelt regelmatig.'' Het is niet verrassend dat zijn werk ruw oogt. Het is kleurrijk en to the point. Bij uptempo nummers zijn de foto's snel en daar waar er rust is, zie je het ook. Jokko werkt razendsnel en zet zijn foto's vaak al online tijdens het concert.

 


Tip 1: Weet wat er kan gebeuren

"Als eventfotograaf heb je geen controle over het event. Dat is moeilijker dan bij een fotoshoot waar je zelf kan bijsturen. Probeer het event zo goed mogelijk in te schatten. Leg je oren te luister. Probeer aanwezig te zijn op de doorloop, repetitie of tijdens de briefing. Verdiep je in het event. Bedenk welke situaties voor kunnen vallen, zodat je hierop kunt anticiperen. Een voorbeeld? De zanger van de band springt halverwege het concert in het publiek en daar sta jij dan: je had gezien op YouTube dat ze dit wel eens eerder deden. Je gaat alle kanten op tijdens zo'n concert. Het is fijn als je een basis hebt.'' Bovenstaande foto van Bart Peeters maakte Jokko op Gladiolen.

Tip 2: Daag jezelf uit

"Laten we eerlijk zijn: veel events zien er hetzelfde uit. Neem bedrijfsevents. Gasten komen aan en drinken een glaasje. Iemand houdt een lange speech en vervolgens wordt er nog meer gedronken. Je brengt dit in beeld en zo krijg je foto's van mensen die praten, leuke details, de spreker, overzichten... Wanneer je hiermee klaar bent, is het leuk om jezelf uit te dagen en op zoek te gaan naar originele foto’s die het verschil maken. Ga lekker los en wees creatief. Het is gaaf om de reflectie op het plafond weer te geven of om het event vanuit een andere invalshoek te fotograferen: buiten, door een raam heen. Je kunt ook inzoomen op gekke schoenen en opvallende details.''

Tip 3: Kijk eens achter je

"Draai je eens om. Dat kan pirouettegewijs. Dit geldt voor elk event, van bedrijfseventen tot festivals. Een foto van een band is leuk, maar daarmee voel je het festival niet helemaal. Wat voel je als je kijkt naar singersongwriter Ed Sheeran, alleen op het podium? Wat voel je als je ziet dat 60.000 man uit hun dak gaan? Het is zo tof om te experimenteren met de kijkhoek.''

Tip 4: Wees onzichtbaar

''Je wil de spontaniteit van een moment niet verstoren. Zie je een leuke actie tussen mensen? Ga dan niet met je lens er vlak voor staan. Je wil geen geposeerde foto. Probeer zo onopvallend mogelijk vanop een afstandje de mensen te fotograferen. Mensen zijn het spontaanst wanneer ze het niet door hebben. Wees een undercoverfotograaf.''

Tip 5: Geef de kijker een live-ervaring

''Soms moet je net wel aanwezig zijn. Je moet dan duidelijk het event meebeleven, zodat je weet dat iemand die je foto's bekijkt het gevoel heeft dat hij of zij er bij was. Je geeft de kijker een live-ervaring. Wanneer iemand op een festival aan het crowdsurfen is, heb je twee keuzes. Je neemt foto's op een afstandje of je gaat mee in het publiek en probeert zo dichtbij mogelijk te komen. Bij deze tip bedoel ik dus dat laatste: zorg dat je er echt bent, dat je er met je neus boven op staat, dat je mee doet!''

Tip 6: Niet perfect is perfect

"Het is niet erg wanneer een foto niet perfect belicht of gekadreerd is. Laten we eerlijk zijn, Lightroom is een fantastisch programma waarmee we alles rechttrekken. Op een festival gebeuren er vaak onverwachte dingen en heb je niet de tijd hebt om je camera perfect in te stellen. Denk niet na bij onverwachte situaties, ga ervoor. Stel je bent op een festival en voor je neus zie je vijf mensen een toren maken. Dan moet je gewoon klikken en niet nadenken, anders is het moment voorbij.''

Tip 7: Variatie van beelden

''Het lijkt voor de hand liggend maar het is aan te raden om te werken met verschillende objectieven, scherptediepte. Je fotoreeks blijft boeiend door de variatie van beelden. Een close-up van een zanger is leuk, maar niet zo bijzonder. Kijk eens hoe spannend het beeld wordt als je het onscherp maakt en een detail op de achtergrond juist scherp weergeeft.''

Tip 8: Wees creatief met flitsen

"Een event kan er helemaal anders uitzien wanneer je je flits eens op een andere plek zet met behulp van Wireless Flash. Beweeg je camera bij het gebruik van lange sluitertijd en creëer leuke lichteffecten. Je kunt de flits bewust in beeld brengen en zelf vasthouden of juist een andere plek dan verwacht oplichten. Dit soort foto's verrassen en zijn origineel.''

Tip 9: Word een kunstenaar en speel met double exposure en sluitertijd

"Speel met double exposure en experimenteer eens met je sluitertijd. Met double exposure neem je twee foto’s en je fototoestel voegt die samen. Weet je niet hoe dit werkt op je toestel? Google dan even en je vindt het direct. Je kan zelfs drie of meerdere foto’s samenvoegen. Dit is niet altijd gemakkelijk voor een tof resultaat maar het loont de moeite om eens te proberen. Je kunt bovendien experimenteren met je sluitertijd. Waarom zou je niet eens onderbelichten wanneer de achtergrond licht is? Zo krijg je spannende zwarte contouren."

What's in the bag?

Jokko fotografeert met Nikon. Dit is de apparatuur die hij gebruikt:

Nikon D5

De opvolger van de krachtige D4. De D5 heeft maar liefst 153 autofocuspunten en kan fotograferen met een maximum van 14 beelden per seconde. Voor het fotograferen met deze snelheden beschikt de camera over twee XQD-kaartsleuven, die zorgen voor een vier keer snellere bestandsoverdracht ten opzichte van SD-kaarten. Perfect voor allerlei evenementen.

Bekijk de Nikon D5

Nikon 14-24mm f/2.8

Met deze extreem-groothoekzoomlens maak je de meest prachtige foto’s waarbij het beeld tot in de randen scherp is, zelfs bij een diafragma van f/2.8. De lenselementen en Nano Crystal-coating zorgen voor haarscherpe beelden. Bovendien corrigeert de lens vertekeningen in de randen door de bolling van de lens, zodat je geen fisheye-effect krijgt.

Bekijk de 14-24mm f/2.8

Nikon 24-70mm f/2.8

De Nikon AF-S 24-70mm lens is een zeer veelzijdige zoomlens die van groothoek naar korte telezoom gaat. Dankzij het constante diafragma van f/2.8 levert deze lens fantastische beelden in slechtere lichtomstandigheden. Van grote ruimtes tot close-up portretten: dit objectief kan het allemaal, en dat met sublieme scherpte en een snelle stille scherpstelling.

Bekijk de 24-70mm f/2.8

Nikon 70-200mm f/2.8

Dit telezoomobjectief van Nikon heeft een krachtige beeldstabilisatie (VR) waardoor je zelfs met 200mm stabiel kunt fotograferen met lagere sluitertijden dan bij andere objectieven. Het constante diafragma van f2.8 draagt hier uiteraard ook aan bij. Jokko maakt ook gebruik van de Nikon TC-20E III teleconverter om dichter bij zijn onderwerp te komen.

Bekijk de 70-200mm f/2.8

Nikon 16mm f/2.8 fisheye

Deze Nikon fisheye-lens beschikt over een beeldhoek van maar liefst 180 graden. Zo kun je enorm veel tegelijk in beeld brengen, wat ideaal is bij evenementen met kleine ruimtes of waar veel tegelijk gebeurt. Door de lensbolling krijgen je foto’s een leuk effect waarbij de randen krom trekken. Ook met minder licht levert deze lens fantastische prestaties.

Bekijk de 16mm fisheye

Profoto A1 flitser

De Profoto A1 is een zeer krachtige en compacte reportageflitser. De ronde flitskop levert mooi flitslicht met een gladde afloop. Dankzij de meegeleverde accessoires en magnetische bevestiging daarvan kun je makkelijk diverse effecten en belichtingen creëren. Met de snelle recycletijd van 0,05-1,2 seconde ben je klaar om elk moment met flits vast te leggen. Ook beschikbaar voor Canon.

Bekijk de Profoto A1