Dag van de energiebesparing!

10 januari is het de dag van de energiebesparing oftewel “Cut Your Energy Costs Day”. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te besteden aan hoe je zelf energie kunt besparen. Kamera Express wilt deze dag niet zomaar voorbij laten gaan. Er zijn op het gebied van camera’s, tv en audio namelijk veel manieren waarop je energie kunt besparen. Op deze pagina vind je een lijst met enkele handige tips.

Bespaar met uw camera!

Tip 1: Fotografeer in Eco modus

Zorg dat je je camera in de Eco modus gebruikt. In deze modus verbruikt je camera namelijk minder stroom. Door je camera in deze modus te zetten wordt het scherm donkerder wanneer je er even geen gebruik van maakt. Gebruik je hem voor een wat langere periode niet? Dan wordt het scherm zelfs volledig zwart.

Tip 2: Zet WiFi uit

Zet de WiFi, Bluetooth en NFC van je camera uit wanneer je geen foto's wilt delen. Deze functies zorgen er namelijk voor dat je batterij aanzienlijk sneller leeg gaat. Bij Sony camera's kan je dit gemakkelijk doen door de vliegtuigmodus te activeren. Net zoals bij telefoon schakelt hij deze functies uit.

Tip 3: Houd de batterij warm

Wanneer je op een koude dag buiten gaat fotograferen is het belangrijk om je batterij warm te houden. Batterijen kunnen slecht tegen de kou. Soms verliezen ze zelfs tot 50% van hun capaciteit wanneer je hem in de kou gebruikt. Bewaar de batterij dus in je binnenzak of in je broekzak. 

LED-verlichting
Tip 4: Schakel Image review uit

Stel de Image Review in op slechts enkele seconden of zet hem zelfs helemaal uit. Hierdoor is de foto die je net geschoten hebt minder lang, of helemaal niet zichtbaar op het schermpje. Je kunt het scherm natuurlijk ook helemaal uit zetten of de helderheid en het contrast lager instellen.

Tip 5: Vervang batterij op tijd!

Het is belangrijk om de prestatie van uw batterijen bij te houden. Batterijen hebben namelijk ook een levensduur. Na verloop van tijd kunt u met een volle batterij steeds minder foto's schieten. De batterij gaat dan steeds sneller leeg en is dus alles behalve energiezuinig. Een batterij gaat zo'n 2 - 3 jaar mee

monitoren
Tip 6: Stel handmatig scherp

Autofocus is enorm gemakkelijk wanneer je een bewegend onderwerp aan het fotograferen bent. Wanneer je een stilstaand onderwerpen fotografeert kan je er voor kiezen om handmatig scherp te stellen. Dit doe je door het schuifje die op de lens zit van AF naar MF te zetten. Dit bespaart een hoop stroom! 

Tip 7: Gebruik de flitser bewust

Gebruik maken van de flitser kost enorm veel energie. Wanneer er genoeg licht is kan je beter geen gebruik maken van de flitser. Stel de camera dan in op de "P stand". In deze stand doet de camera alle instellingen nog maar maakt hij geen gebruik meer van de flitser. 

Tip 8: Haal de batterij er uit

Wanneer je de camera voor langere tijd niet gaat gebruiken, kan je de batterij het beste uit de camera halen. Het kan namelijk gebeuren dat er nog sluipstroom aanwezig is wanneer je de camera helemaal hebt uit gezet. Hierdoor gaat de batterij lekken en is hij sneller leeg. 

Tip 9: Geheugenkaarten

Wanneer je een tragere geheugenkaart gebruikt duurt het langer voordat de gegevens op het kaartje staan. De processor moet dan langer werken en moet de batterij dus ook langer en harder werken. Wanneer je een snellere geheugenkaart gebruikt gebeurt dit sneller.

Bespaar met Tv en audio!

Tip 1: Let op het energielabel!

Let op het energielabel bij de aankoop van je nieuwe televisie. Televisies met een "A++"- label zijn het meest zuinige. Televisies met een "E", "F", of "G" label zijn dan weer het meest energieverspillend.

Tip 2: Pas de instelling van uw televisie aan

Door de instellingen van je televisie aan te passen kan je ook heel wat energie besparen. Denk hierbij aan de instellingen zoals automatisch uitschakelen en de "Eco modus".

 

energielabel
Tip 3: Plasma televisies

Heb je nog een plasma televisie? Dan kan je het beste de helderheid en contrast van je televisie lager instellen. Dit kan je natuurlijk ook doen wanneer je een LED televisie hebt, om zo toch nog extra energie te besparen! Dit is bijvoorbeeld ook fijn wanneer je in de avond televisie kijkt.

 

Tip 4: Hoe groter, hoe minder zuinig!

Hoe groter de televisie hoe minder zuinig hij is. Sowieso moet je bij het aanschaffen van een nieuwe televisie de ideale kijkafstand goed inschatten. Je wilt namelijk niet op een korte afstand van bijvoorbeeld minder dan 2 of 2,5 meter tegen een 55 inch televisie aanstaren. Een 43 tot 48 inch zou al in dit geval al prima zijn. Bigger isn’t always better.

 

energielabel
Tip 5: Decoders in eco-modus

We vergeten vaak dat de decoder natuurlijk ook aanwezig is en energie verbruikt. Er zijn decoders met een eco-modus (bijvoorbeeld de mediabox van Ziggo of Experia box van KPN) of tijdschakelaar (bijvoorbeeld ’s nachts tussen 01:00 – 06:00 uitschakelen). Pas dit aan voor een energie zuinigere omgeving en voor je portemonnee!

 

Tip 6: Accuduur

Speakers met een langere accuduur slijten minder snel en gaan dus in principe langer mee. Ook hoef je deze minder vaak op te laden.


Tip 7: Bluetooth

Bluetooth is ideaal voor het draadloos afspelen van je muziek, maar verbruikt ook veel batterij. Bijna alle bluetooth speakers hebben ook een aux aansluiting waardoor de batterij minder snel leeg gaat en je ook nog eens vaak betere kwaliteit krijgt. Ideaal!

 

Nog enkele extra tips

Tip 1: oplaadbare batterijen

De productie van batterijen verbruikt erg veel energie. Er is zelfs meer energie nodig voor de productie van een batterij, dan dat de batterij zal opleveren. Ook de recycling van batterijen is lastig én duur. Een goede tip is om oplaadbare batterijen te kopen. Zo bespaar je geld én energie!

Bekijk hier!
Tip 2: Powerbanks 

Er zijn verschillende powerbanks met ingebouwde zonnepanelen.Het merk Xtorm verkoopt powerbanks met zonnepanelen. Hierdoor kan je dus de powerbank opladen door middel van zonne-energie! Beter voor het milieu en je bent altijd voorzien van stroom tijdens je volgende fotografie-avonturen! 

Bekijk hier!
Tip 3: Koop occasions

Maandelijks worden er bijna vijfhonderd tweedehands producten aangenomen in onze winkels. Dit zijn stuk voor stuk kwaliteitsproducten. Na een grondige controle worden deze producten schoongemaakt en als tweedehands apparatuur aangeboden. Hierdoor ben je zeker dat je kwaliteit koopt.

Bekijk hier!
LED-verlichting
Tip 4: LED-verlichting

LED-verlichting is niet alleen populair voor thuis maar ook voor in de studio! Door je studioverlichting te vervangen door LED-lampen, bespaar je energie. LED-verlichting is veelzijdig, je kunt het helemaal naar wens aanpassen. Bovendien worden LED-lampen nauwelijks warm!

Bekijk hier!

Studioverlichting
Tip 5: Inrichting studio

Richt je studio goed in, zodat je zo weinig mogelijk kunstlicht hoeft te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld werken met daglicht of gebruik maken van reflectieschermen en softboxen om op deze manier het lichtverlies te beperken. Hierdoor heb je minder lampen nodig en werk je dus energiezuiniger!

Bekijk hier!

monitoren
Tip 6: Energiezuinige monitor

Oudere computermonitoren zijn vaak niet energiezuinig. Gelukkig zijn er een heleboel energiezuinige monitoren op de markt, die speciaal bedoelt zijn voor het bewerken van foto's. Zo zijn de merken EIZO en BenQ erg bezig met het milieu en energiebesparing. Ook tijdens de bewerking van je foto's kan je dus rekening houden met het besparen van energie.

Epson Ecotank
Tip 7: Ecotank printers

Epson produceert printers die milieuvriendelijker zijn! Zo maken ze de speciale Ecotank printers. Deze hebben een speciaal inktreservoirsysteem met extra hoge capaciteit in de printer, waardoor inktpatronen volledig overbodig geworden. Je hoeft alleen de reservoirs bij te vullen met inktflessen van Epson!

Bekijk hier!
Druppelladen
Tip 8: Vermijd druppelladen

Haal je apparatuur direct uit de lader wanneer deze volledig opgeladen is. Nadat de accu vol is gaat de oplader namelijk nog steeds door met ‘druppelladen’. Dit kost ook energie! Zorg er dus voor dat je de apparaten niet de hele nacht laat opladen. Dit omdat deze dan onnodig lang aan de oplader liggen. Druppelladen kan bovendien je batterij beschadigen. 

Tip 9: Op locatie fotograferen

Ga je op locatie fotograferen? Probeer dan gebruik te maken van het openbaar vervoer of een elektrisch voertuig! Dit is veel groener. Diesel wordt steeds meer verbannen én in veel steden zijn er milieuzones gemaakt. Hier mag je met je oude dieselwagen niet meer rijden. In dit geval is het openbaar vervoer helemaal het beste alternatief.

Fabels

Fabel 1: Tv uitzetten?

Veel mensen denken dat het uitzetten van hun tv, de stekker dus uittrekken, behoorlijk scheelt in energieverbruik. Helaas zijn deze goede bedoelingen tevergeefs want zelfs als je een televisie een jaar lang op stand-by laat staan scheelt het maar hooguit een paar euro's per jaar en dus niet tientallen euro’s. Desalniettemin mooi meegenomen.

Fabel 2: Oude Tv versus nieuwe Tv

Oude televisies zijn in vergelijking met nieuwe televisies geen grootverbruikers. Je kan dus gerust een tweedehands televisie kopen!

Fabel 3: Opladers verbruiken geen stroom

Wanneer je je oplader in het stopcontact laat zitten maar hem niet gebruikt, verbruikt deze jammer genoeg wel stroom. Dit komt door de transformator in de lader, deze verbuikt constant stroom. Als een oplader twee uur per dag in het stopcontact zit verbruikt deze op jaarbasis een paar eurocent aan elektriciteit. Dit klinkt als een te verwaarlozen bedrag, maar als je al je laders in huis bij elkaar telt loopt het behoorlijk op!