Energie besparen

Energie besparen als beeldmaker? Begin bij de instellingen!

Het is onze missie om samen met jou, de beeldmaker, te werken aan een duurzame toekomst. Energie besparen hoort daar ook bij. Gelukkig zijn er op het gebied van camera’s, tv en audio heel veel manieren waarop je energie kunt besparen, vaak merk je er zelfs niets van! Op deze pagina vind je een lijst met handige tips om energie te besparen met je camera, televisie en overig gebruik.

Camera | Televisie | Overig gebruik

Bespaar energie met je camera

Tip 1: fotografeer in ECO-modus

Door je camera in te stellen op de ECO-modus wordt het scherm donkerder als je je camera even niet gebruikt. Zo verbruik je minder stroom en doe je dus langer met een opgeladen batterij.

Tip 2: zet WiFi uit

WiFi, Bluetooth en NFC: allemaal ‘energievreters’. Zet ze daarom uit wanneer je geen foto’s wilt delen. Bij veel camera's kun je dit gemakkelijk doen door de vliegtuigmodus te activeren. Net zoals bij een telefoon schakelt een camera deze functies dan uit.

Tip 3: houd de batterij warm

Batterijen kunnen slecht tegen kou, soms verliezen ze tot wel 50% van hun capaciteit! Wanneer je op een koude dag buiten gaat fotograferen is het dus belangrijk om je batterij warm te houden, bijvoorbeeld in je binnenzak of broekzak. Hiermee kun je de batterij besparen, waardoor die op een koude dag langer meegaat.

Tip 4: schakel Image Review uit

Stel de Image Review in op slechts een paar seconden of zet het zelfs helemaal uit. Hierdoor is de foto die je net geschoten hebt minder lang, of helemaal niet te zien op het schermpje. Je kunt ook de helderheid en het contrast van het scherm lager instellen, daarmee kan je ook energie besparen.

Tip 5: vervang de batterij op tijd!

Het is belangrijk om de prestatie van de batterij van je camera in de gaten te houden. Batterijen hebben namelijk ook een levensduur: na verloop van tijd kun je met een opgeladen batterij steeds minder foto's schieten. De batterij gaat steeds sneller leeg en is dus allesbehalve energiezuinig. Wist je dat een batterij zo'n 2 tot 3 jaar meegaat?

Nieuwe batterij nodig? Bekijk ons assortiment.

Tip 6: stel handmatig scherp

Autofocus is enorm gemakkelijk wanneer je een bewegend onderwerp aan het fotograferen bent, maar wanneer je een stilstaand onderwerp fotografeert, kun je ervoor kiezen om handmatig scherp te stellen. Dit doe je door het schuifje op de lens van AF naar MF te zetten. Ook hiermee kun je een hoop stroom besparen.

Energie besparen met camera

Tip 7: flits alleen als het echt nodig is

De flitser is natuurlijk ideaal in omstandigheden met minder goed licht, maar flitsen kost enorm veel energie. Wanneer er genoeg licht is, kun je de flitser beter niet gebruiken. Stel de camera dan in op de ‘P-stand’. In deze stand stelt de camera automatisch alle instellingen in, maar maakt hij geen gebruik meer van de flitser.

Tip 8: haal de batterij er uit

Wanneer je de camera voor langere tijd niet gaat gebruiken, kun je de batterij het beste uit de camera halen. Het kan namelijk gebeuren dat er nog sluipstroom aanwezig is wanneer je de camera helemaal hebt uitgezet. Hierdoor gaat de batterij lekken en is hij sneller leeg.

Bespaar energie met je televisie

Tip 1: check de instellingen van je tv

Heb je nog een plasma televisie? Dan kun je het beste de helderheid en contrast van je televisie lager instellen. Dit kun je natuurlijk ook doen wanneer je een LED-televisie hebt, om zo extra energie te besparen. Naast dat het energie bespaart, is een lagere helderheid en contrast ook nog eens fijn als je in de avond televisiekijkt. Je bent helemaal goed bezig als je de televisie ook nog eens in ECO-modus zet.

Tip 2: hoe groter je tv, hoe minder zuinig!

Hoe kun je thuis nog meer energie besparen? Door een kleinere televisie te gebruiken! Want hoe groter de televisie, hoe minder zuinig die is. Bigger isn’t always better.

Tip 3: zet je decoder in ECO-modus

We vergeten vaak dat de decoder natuurlijk ook aanwezig is en energie verbruikt. Gelukkig zijn er decoders met een ECO-modus (bijvoorbeeld de mediabox van Ziggo of Experia box van KPN), of met een tijdschakelaar, waardoor je kan instellen dat de decoder bijvoorbeeld ‘s nachts automatisch uit gaat. Pas dit aan voor een energiezuinigere omgeving en voor je portemonnee!

Energie besparen met televisie

Overige tips om energie te besparen

Tip 1: luister via aux-aansluiting

Bluetooth is ideaal voor het draadloos afspelen van je muziek, maar verbruikt ook veel batterij. Bijna alle bluetooth speakers hebben ook een aux-aansluiting waardoor de batterij minder snel leeg gaat en je krijgt er vaak ook nog eens betere kwaliteit voor terug. Ideaal!

Energie besparen met audio

Tip 2: laad je batterijen weer op

De productie van batterijen kost erg veel energie. Wist je dat er zelfs meer energie nodig is voor het maken van een batterij, dan dat de batterij ooit zal opleveren? Ook de recycling van batterijen is lastig en duur. Met oplaadbare batterijen bespaar je geld én energie!

Tip 3: een solar powerbank

Er zijn verschillende powerbanks met ingebouwde zonnepanelen, zoals die van Xtorm. Hiermee kun je dus je powerbank opladen met zonne-energie! Dit is beter voor het milieu, maar je kunt je apparatuur dus ook altijd opladen zonder stopcontact in de buurt. Zo ben je altijd voorzien van stroom tijdens je (fotografie-)avonturen. Als de zon een beetje haar best doet natuurlijk.

Tip 4: koop tweedehands

Maandelijks worden er zo’n tweeduizend tweedehands producten aangenomen in onze winkels. Dit zijn stuk voor stuk kwaliteitsproducten. Na een grondige schoonmaak en kwaliteitscontrole worden deze producten als tweedehands apparatuur aangeboden. Handig, want jij weet zeker dat je kwaliteit koopt, zonder dat er een nieuw product voor gemaakt hoeft te worden. Dat bespaart weer energie.

Tip 5: richt je studio goed in

Door je studio goed in te richten, hoef je zo min mogelijk kunstlicht te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld werken met daglicht of gebruik maken van reflectieschermen en softboxen om op deze manier het lichtverlies te beperken. Hierdoor heb je minder lampen nodig en werk je dus energiezuiniger!

Tip 6: milieuvriendelijker printen

Wist je dat Epson printers produceert die milieuvriendelijker zijn? Zo maken ze de speciale Ecotank printers. Deze hebben een speciaal inktreservoirsysteem met extra hoge capaciteit in de printer, waardoor inktpatronen volledig overbodig geworden zijn. Je hoeft alleen de reservoirs bij te vullen met inktflessen van Epson.

Tip 7: vermijd druppelladen

Haal je apparatuur direct uit de lader wanneer deze volledig opgeladen is. Nadat de accu vol is, gaat de oplader namelijk nog steeds door met ‘druppelladen’. Dit kost ook energie! Zorg er dus voor dat de apparaten niet de hele nacht aan de oplader liggen, dit is vaak onnodig. Druppelladen kan bovendien je batterij beschadigen.