Drones - Who to follow
Online vind je talloze accounts als het om dronebeelden gaat, maar wie moet je nu volgen? Er is zo veel keuze: het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Die is zelfs vanuit de lucht, met een drone, nauwelijks te vinden.
Op deze pagina helpen we je een handje en zetten we de 9 beste drone-accounts voor je op een rijtje. Hierbij een gezonde portie (weg)drone-inspiratie!
Karl Shakur noemt zichzelf ''adventure photographer.'' Zijn (drone)beelden stralen een zekere spanning uit. Shakur speelt met mysterieus licht, mist, wolken, water en met perspectief. Welk verhaal vertelt het beeld? Vaak is het niet meteen duidelijk, je kunt er lang over nadenken en dat maakt Shakurs werk juist zo fascinerend.
Het motto van Costas Spathis is: "Sky is not the limit.'' En dat zie je! Zijn dronebeelden zijn betoverend en weten je telkens weer te verrassen. Costas toont patronen in landschappen, gebouwen, wegen, havens, skipistes en strandjes en laat zien hoe een beeld van bovenaf een alledaags tafereel kan veranderen in een waar kunstwerk.
Azuurblauw, kobaltblauw, diepblauw, lichtblauw... Als je naar de dronebeelden van de Filippijnse beeldmaakster Merr Watson kijkt, zie je een heel palet aan blauwtinten voorbijkomen. Ze fotografeert watervallen, strandjes en woeste zeeën. Merr reist door Australië, maar komt overal. Ze laat zowel de schoonheid als de allesvernietigende kracht van dit element zien.
Toptip van @merrwatson: “Denk na over de belichting wanneer je foto's vanuit de lucht maakt. Soms ga je hieraan voorbij door te berusten op hoe "uniek" het is om een beeld van bovenaf te maken. Als je jouw werk nèt dat beetje extra wilt geven, kies je het juiste moment van de dag om naar buiten gaan en foto's te maken. Ik geef de voorkeur aan het gouden uurtje om rijk, warm en natuurlijk licht in mijn foto's te laten zien.’’
Benoit Finck is een Franse FPV dronepiloot die adembenemende snelle beelden maakt, vaak op onverwachte locaties, zoals boven wachtrijen of verlaten fabrieksterreinen. Houd je vast terwijl je kijkt! Benoit is op YouTube te vinden onder youtube.com/fincky. Hij heeft meerdere Awards op zijn naam staan en werkte voor meer dan 50 internationale merken.
Florian Ledoux @florian_ledoux_photographer
Fransman Florian Ledoux heeft twee passies: Wildlife en Drone Fotografie. Hij was Drone Photographer Of The Year in 2018 en 2017 en is Master in Drone Photography. Zijn passies komen samen in zijn beelden: vaak zie je hoe dieren (samen)leven vanuit de lucht. Florian fotografeert overal, maar Antarctica heeft zijn hart gestolen.
Toptip van @florian_ledoux_photographer: "Dronefotografie geeft ons de mogelijkheid om de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken, zoals we vaak niet eerder hebben gezien. Toch vergt dit wat meer oefening, omdat je niet alleen fotokennis maar ook kennis over het apparaat nodig hebt. Hoewel je misschien een ervaren fotograaf bent geldt er voor de drone: oefening baart kunst om de mogelijkheden van dronefotografie volledig te benutten.
Mijn tip is dan ook om eindeloos te oefenen totdat je niet meer hoeft na te denken bij wat je doet. Daarnaast probeer ik wanneer ik de limieten van mijn apparaat opzoek dit altijd op een veilige manier voor mijn omgeving te doen."
Ronny Brouwers maakt gave dronefoto’s en -video’s. Hij reist enorm veel en geniet van zijn passie. Hij deelt zijn kennis graag met anderen ook op andere social media accounts waaronder @droneheroes. Hij cirkelt met zijn drone boven al de verschillende landen die hij bezoekt om unieke plaatjes te schieten.
Toptip van @ronnybrouwers: "Stap af van de automatische instellingen op je camera (of drone). Op deze manier kun je precies creëren wat je voor ogen hebt en heb je zelf volledig de controle."
Als Jessica met haar drone boven haar thuisland Australië cirkelt, legt ze de landschappen vast, meestal met bruggen en boten erin, soms zonder mensen of zonder menselijke constructies. Ze laat zien hoe mooi én kwetsbaar de aarde is. Meer beelden vind je op haar website.
Toptip van @jessicaleepixx: "Aan het maken van het perfecte drone shot gaat aardig wat planning vooraf. Allereerst moet je uitzoeken of je kan en mag vliegen in het gebied dat je voor ogen hebt - veiligheid gaat voor! Zoek naar een goede plek om op te stijgen en te landen en houd het weer in de gaten.
De meeste drones krijgen moeite bij wind sterker dan 20km/u, dus probeer op een zo windstil mogelijk moment te vliegen. De vroege ochtend en late middag zijn hier de beste momenten voor in combinatie met de lichtomstandigheden. Vergroot de sluitertijd zonder de ISO aan te passen - dit zal je helpen om een helder beeld te leveren.
Oefenen oefenen oefenen! Probeer eerst te fotograferen in de auto-modus en werk toe naar volledig manuele bediening - mijn ervaring is dat foto's er mooier uitkomen wanneer je met handmatige instellingen werkt. Probeer je foto's wat te onderbelichten, zo krijg je meer mogelijkheden in de nabewerking. En tot slot, veel plezier! Geniet van het proces en het uiten van jouw creativiteit."
Dronewatcher, dronefotograaf en blogger Wiebe de Jager is dé drone goeroe van Nederland. Op Wiebes website vind je alle dronenieuwtjes. Deze gecertificeerde drone piloot maakt dronebeelden van uiteenlopende gebieden, van bollenvelden tot sneeuwlandschappen. Je kunt bij Wiebe terecht voor cursussen en een handig handboek. Wiebes uitleg is net als zijn dronebeelden: helder.
Toptip van @wiebedejager: “De verleiding is groot om met je nieuwe drone meteen hoog en ver te vliegen. Maar meestal ziet de wereld er vanaf een paar meter hoog al heel anders uit. Zeker als je ook nog eens de camera 90 graden omlaag draait. Neem genoeg batterijen mee, zodat je veel kunt experimenteren.’’
Kendall Martin is een ''outdoor enthusiast based out of the Pacific Northwest." Hij maakt perfect gecomposeerde dronebeelden die je laten twijfelen of ze wel echt zijn. Ze zijn het wel degelijk: de wereld ziet er van boven anders uit dan je zou denken! Zelfs een kronkelende rivier is omgeven door symmetrie.
Wil je nog meer toptips lezen? Bekijk dan de tips van JP en Mike Andrews. Avonturiers, ware dronekunstenaars en de gezichten achter het instagram account van Abstract Aerial Art met 121K volgers.
Meer lezen
Wil je nog meer inspiratie opdoen of nieuwe dingen leren? Bekijk dan onze andere keuzehulp artikelen of inspiratieblogs.
We leggen je uit hoe je zelf de mooiste luchtshots maakt met jouw drone.
Er bestaan verschillende regels voor het vliegen met een drone, wij lichten ze toe.
JP en Mike Andrews van Abstract Aerial Art geven 9 handige tips and tricks weg.
Wil je creatieve video's maken? Bekijk dan deze 20 handige cinematische shots.