Op het internet vind je talloze accounts, maar wie moet je nu volgen? We zetten dierenfotografen voor je op een rijtje. Wildlife-fotografen, vogelaars, macro-fotografen en huisdierenfotografen. Scroll naar beneden en laat je verrassen!
Deze Italiaanse Wildlife- en natuurfotograaf maakt spannende, mysterieuze beelden van dieren die je vaak van heel dichtbij aankijken. Soms bijzonder scherp, soms bewust een beetje wazig in beeld gebracht. De natuurelementen krijgen ook een duidelijke rol in de foto's. Dieren knijpen hun ogen dicht vanwege sneeuw of zon.
Gomacrode, ofwel Chris in het dagelijkse leven, is een Duitse Wildlife-fotograaf die gespecialiseerd is in marcrofotografie, spinnen en vlinders. Er kruipen knalgroene larven over felpaarse bloemen in zijn foto's. Spinnen en kevers staren je aan. Chris geeft gedetailleerde uitleg, over de komkommerspin en de velvet-spin. De green Lynx-spin ziet er zelfs best schattig uit.
De Zwitserse Daisy Gilardini maakt originele dierenfoto's, voor opdrachtgevers als National Geographic Travel en Greenpeace. Ze speelt met compositie, kleur, licht en perspectief. Haar beelden hebben iets speels. Je ziet de slurf van een zich wassende olifant op je af komen en aanschouwt hoe twee statige giraffen door vogels als alternatieve boom gebruikt worden.
Georgina Steytley is een Award Winning-fotograaf met een passie voor vogels en andere dieren. Haar overtuiging? "Learn the rules like a pro. Break them like an artist." Georgina's foto's zijn uniek. Vliegende vogels met wapperende vleugels lijken wel schilderstrepen op een blauw vlak. Een close-up van een vogel tovert ze om in een abstract beeld. Het werk van, inderdaad, een kunstenaar.
Toptips van Georgina Steytley:
Getting a great wildlife photograph doesn't need to be hard, but it may require some technique and patience. Set out below are my top tips for shooting wildlife photography.
Deze Soendanese macro-fotograaf maakt originele, haarscherpe foto's van insecten. Zoals van de dragon fly, van rupsen en lieveheersbeestjes. Je ziet zelfs de kleinste haartjes, waterdruppels en details. Je zou een spoedcursusje Indonesisch moeten volgen om zijn grappige (vanuit de ik-persoon geschreven) onderschriften te ontcijferen. Het is de moeite waard.
"Explore the world's wildlife with me as I shoot for NatGeo, BBC and Netflix," schrijft Award-winnende Fine Art Fotograaf Tim Laman op zijn Instagram-account. Hij brengt een vliegende pinguïn in beeld, hangt boven de aap die in een extreem hoge boom klimt en laat zien hoe leeuwen een buffalo verslinden. Het zijn foto's waarin je zowel de wrange als de prachtige kant van de natuur ziet.
De Duitse Natalie Große fotografeert huisdieren en dan voornamelijk honden, buiten, en in de studio. De studiobeelden variëren van stoer, met futuristische achtergronden tot lief en over the top zoetsappig (inclusief roze strik). De foto's hebben soms een rauw straatfotografie-tintje en zouden een andere keer niet misstaan op de meest romantische pagina van een lifestyle-magazine.
De Spaanse Javier Rupérez is extreme-macrofotograaf. Je ziet patroontjes in de ogen van de insecten die Javier vastlegt. Spinnen lijken wel cartoonfiguren. Javiers onderwerpen steken daarbij mooi tegen de gekleurde achtergronden af. Een genot voor het oog. Via Javiers account vergroot je bovendien je talenkennis: alle onderschriften zijn Spaanstalig.
Dick van Duijns foto's van de eekhoorn gingen viral op het internet de afgelopen weken. Deze visboer is in zijn vrije tijd Wildlife-, natuur en landschapsfotograaf... Hij wil wel fulltime fotograaf worden, als hij een goed aanbod krijgt van een grote opdrachtgever. Dus sla je slag! Wij zijn in elk geval erg blij dat Dick ondanks de drukte en interviews een toptip wilde geven.
Toptip van Dick van Duijn:
Dit is het leukste cavia-account van Nederland, gerund door de enthousiaste Marloes. Ze brengt feestende cavia's in beeld, net als lezende, knagende, liggende, ja, zelfs zwevende cavia's! Volg cavia Mieps zodat je elke dag vrolijk aan de dag begint. Ons videoteam ging met Marloes' caviacrew op pad. Hoe gaat zij nu precies te werk? Ze vertelt het allemaal in de Academy-video "Dieren in beeld".
Toptips van Marloes van Mieps the Guinea Pig:
David Yarrow is Wildlife-fotograaf. Zijn zwart-wit beelden laten vaak nog wat te raden over. Staat het dier klaar om aan te vallen of (nog) niet? Schrikt hij of zij? Yarrow speelt daarbij met de uiterlijke kenmerken van de specifieke dieren. De zebra's brengt hij close-up in beeld: het lijkt wel een gestreept kunstwerk. Het nijlpaard laat hij plomp en guitig in de lens kijken en de gespierde leeuw zet hij elegant springend op de foto.
De Australische Shannon Wild is een internationaal bekende Wildlife-fotograaf en -filmmaker. Ze reist de wereld over voor de mooiste (dieren)beelden. Ze werkt voor National Geographic, WildAid en Disney en zegt zelf: "I am working wherever the wildlife calls." Via Wild in Africa - Bracelets for Wildlife probeert ze de natuur iets terug te geven voor al het moois dat zij mocht aanschouwen.
Toptips van Shannon Wild:
"Half the battle of wildlife photography is actually getting out there, spending the time to increase your opportunity for wildlife sightings and gaining more confidence with your gear and subjects. Take advantage of the wildlife around you... that may be your garden, local park or even somewhere more wild."
"Composition is important to a strong image. When getting used to shooting with composition in mind it can help to shoot slightly wider and experiment with cropping options after you’ve downloaded your shots. You will soon learn what is pleasing to the eye while looking through the viewfinder. Don’t forget to really ‘look’ at your whole shot when framing through the viewfinder. Change up your composition, take some wider environmental shots, some closer, more intimate shots and also some detail shots if you have the focal length. Telephoto lenses can make the action appear much closer. You can still get an intimate shot while letting the animals be themselves, while using a wide angle lens allows you to create more ‘environmental’ style shots. A great option is using a zoom lens so you have flexibility of composition."
Wist je dat de kameleon er echt surrealistisch en bijna lichtgevend uit kan zien? Volg Kammerflage Kreations en ontdek wat voor wonderlijk dier dit is. Op de ene foto lijkt de kameleon een lief dier, dan weer een angstaanjagend aanvallend dier, die zijn bek erg ver uit kan rekken. Soms lijkt hij klein en een andere keer enorm. En op enkele beelden gaat hij totaal op in de achtergrond. Als een ware... kameleon.
Angi Wallace maakt de mooiste macro-foto's en experimenteert daarbij met kleuren en nabewerking. Je ziet ineens hoe hip het patroon op de huid van een slag wel niet is. En hoe goed een lieveheersbeestje qua kleur bij een bepaalde plant past. Het lukt haar om blikken van de kleinste creaties te vangen. Lijkt die gifkikker nu verbaasd of denk je dat maar?
Bij Kamera Express werken vele gepassioneerde fotoliefhebbers en fotografen met ieder een eigen, unieke stijl. Onze dierenfotografen:
Jordi Woerts reisde in 2017 naar Zuid-Afrika, waar hij deelnam aan een vrijwilligersproject, gericht op het beschermen van dieren. Hij begon met Wildlife-fotografie met als hoger doel: via zijn beelden bewustwording creëren. Jordi reist met regelmaat naar Afrika om, met oog voor detail, nieuwe foto's te schieten. Hij publiceert zijn werk in en op verschillende media zoals Instragram.
Toptips van Jordi Woerts:
Macrofotograaf Frank Jordan vertoeft graag in de natuur. Daar vindt hij inspiratie. "Denk aan licht, kleuren, lijnen en abstractie. De wereld om je heen tot leven zien komen is geweldig." Zijn kleurrijke, soms fragiele foto's van vlinders brengen kleur aan aan je dag. Zijn boodschap? "Geniet van elk moment, onze tijd op de planeet is beperkt."
Wil je nog meer tips over het thema Dierenfotografie bekijken? Op onze tips-pagina vind je tips waarmee je je dierenbeelden kunt verbeteren.
De How To-rubrieken bevatten nog specifiekere tips die je op weg helpen. Sla onze How To: Wildlife-fotografie (door Jan-Joost Snijders), How to: Huisdierenfotografie (door Andreas Romijn) en How to: Macrofotografie (door Marc-Peter Kooistra) niet over.