How to: macrofotografie en dieren

Tips en tricks voor macrofotografie

Een specifieke vorm van dierenfotografie is macrofotografie. Hiermee kun je magische beelden maken. Je legt de insecten, vogels, libellen of reptielen vast of zoomt in op details van onderwerpen. Marc-Peter Kooistra is een professional op dit gebied en maakt de mooiste macrobeelden. Hij geeft 7 praktische tips waarmee je zelf aan de slag kan. 

Begin thuis | Ga voorbij 1:1 | Schiet uit de hand | Interessante kleurencombinaties | Perspectief  | Respect voor de natuur | Have fun | Apparatuur


Tip 1: Begin thuis

Macro-fotografie-onderwerpen zijn overal. Vaak zijn ze zo klein dat je ze niet opmerkt als je niet heel aandachtig kijkt. Op het eerste oog oninteressante insecten zijn bij een grotere vergroting (zoals 2:1) verrassend.

Veel mensen vinden springspinnen erg interessant. Je vindt ze rondom je huis. Schorsmarpissa’s houden bijvoorbeeld van beginnende, rottende schuttingen. Je hoeft niet ver te gaan om interessante dieren te zien.


Tip 2: Ga voorbij 1:1

Zelf ben ik begonnen met een “normale” macrolens (Canon EF 100mm f2/.8 Macro). Hier begint de macro-fotografie van insecten pas. Ik kwam er al vrij snel achter dat 1:1 niet was wat ik voor ogen had.

Ik wilde graag nog dichterbij komen. Dat lukte door voorbij die verhouding van 1:1 te gaan. Dus... ga eens voorbij 1:1 macro, omdat dit pas echt de schoonheid van de kleinere insecten weergeeft.

 

Tip 3: Schiet uit de hand en gebruik een flits

Macro-vergrotingen zijn net als tele-vergrotingen, ze vereisen een sluitertijd die het moment “bevriest”. Een algemene opvatting is dat het verkrijgen van een scherpe shot het gebruik van een statief vereist. Vaak is het gebruik van een statief niet handig bij bewegende onderwerpen.

Bij macro- en extreme macro-fotografie van bewegende insecten is het al helemaal niet handig om een statief te gebruiken, omdat 1 enkele millimeter verplaatsing van je model ervoor kan zorgen dat je niets meer ziet. Een goede mogelijkheid om je onderwerp te bevriezen is het gebruik van een flits. Het flitslicht zal de beweging van je model bevriezen.

Tip 4: Maak interessante kleurencombinaties

Vaak weet je nog niet wat precies wat de kleuren zijn van je model voordat je een eerste shot hebt gemaakt.

Dit klinkt misschien gek, maar je houdt je niet voor mogelijk wat voor aparte kleurencombinaties insecten hebben, die niet met het blote oog waar te nemen zijn. Je ziet dit nu eenmaal beter op de foto zelf dan in het echt.

Bekijk je eerste shot en bedenk welke kleur achtergrond hier goed bij zou kunnen passen. Verander je eigen hoek tot je model zodat de achtergrond verandert.

Een kleurige bloem enkele centimeters achter je onderwerp kan een verrassend en verfrissend plaatje opleveren. 

Tip 5: Verander je perspectief

Probeer jezelf te verrassen door eens wat anders te proberen. Maak niet alleen maar shots waarvan je al zeker weet dat deze er goed gaan uitzien, maar probeer eens out of the box te denken. Een profielshot van een insect ziet er vaak goed uit, maar een niet alledaagse compositie is misschien wel veel interessanter.

Tip 6: Heb respect voor de natuur

Een dier of insect in zijn natuurlijke omgeving is vaak het mooist. Maar haal je een insect nu toch enigzins uit zijn omgeving, zorg dan tenminste dat het een erg mooi plaatje wordt.

Zet je insect terug waar je hem hebt gevonden als dat mogelijk is. Respecteer de natuur!

Tip 7: Doe je eigen ding

Dit is misschien wel de belangrijkste tip: doe je eigen ding. Zorg dat je doet wat je leuk vindt. In de fotografie is er onderling veel kritiek en commentaar. Je bent nu eenmaal concullega's.

Trek je hier niks van aan. Richt je op je eigen ontwikkeling en voorkeuren.


Wie is Marc-Peter Kooistra?

Marc-Peter Kooistra is een Wildlife-fotograaf woonachtig in Cairns, Australië. Hij is geboren en getogen in Nederland en werkte zelfs een tijdje voor Kamera Express op het hoofdkantoor.

Marc-Peter besloot in de zomer van 2018 naar het land down onder te emigreren. Het wijdse land met al zijn natuurpracht en de dieren en dus ook insecten is een van de redenen waarom Marc-Peter helemaal naar de andere kant van de wereld verhuisde.

"Dieren en mensen verschillen niet zo veel van elkaar..."


Aan de hand van zijn foto’s wil hij dieren vanuit een ander perspectief tonen, namelijk zijn eigen perspectief. Niet naar ze kijkend als: “Dit is een dier." Hij wilde ervoor zorgen dat de kijker een gelijkenis zou zien tussen zichzelf en het dier.

Marc-Peter: "Dieren en mensen verschillen niet zo veel van elkaar... Ben je daar niet zo zeker van? Kijk naar mijn foto’s en je ziet het wat ik bedoel!" Alle foto's van Marc-Peter vind je op zijn Instagram-account en op zijn website.

Apparatuur

Marc Peter gebruikt een Canon 5D Mark IV. Insecten brengt hij in beeld met een Canon MP-E 65mm. Reptielen en amfibiën met een Canon 100mm f/2.8L en Laowa 15mm. Vogels en andere Wildlife: Canon 600mm f/4.0 L II.

Canon 7D mark II

Canon EOS 5D Mark IV body
  • Full frame camera
  • 30.4 megapixels full frame CMOS-sensor
  • Met een ISO-gevoeligheid tot 32.000
Bekijk hier!

Canon MP-E 65mm f/2.8
  • Macro-objectief
  • Vergrotingsfactor hoger dan 1 x
  • Brandpuntafstand en max. diafragma: 65mm 1:2,8
Bekijk hier!

Canon 100mm F/2.8 Macro
  • Hoogwaardige primelens 
  • Met uitgebreide macrofuncties
  • Met een vergrotingsfactor van 1:1 
Bekijk hier!

Voorbeeldfoto’s

Bekijk hieronder meer werk van Marc-Peter Kooistra:

< Terug naar het overzicht