20 locaties voor het maken van de mooiste dierenbeelden

Wij hebben, samen met dierenfotografen, locaties verzameld, waar je mooie beelden kunt creëren. Het gaat om zowel Nederlandse plaatsen als om locaties wereldwijd. Ga je naar de Biesbosch of toch naar Duitsland of Costa Rica? Of naar een andere bestemming? Op deze pagina vind je volop inspiratie! 

 

1. De Amsterdamse Waterleidingduinen, Nederland 

Een tip van Dick van Duijn: "Zelf woon ik vlakbij de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier ben ik zelf ook begonnen met het fotograferen van dieren. In het gebied vind je veel damherten en vossen.

Je moet me beloven dat je hier een keer naartoe gaat. Ik garandeer je: je komt thuis met iets moois."

Bekijk de Amsterdamse Waterleidingduinen via Google Maps.

2. Nationaal Park De Biesbosch, Nederland

Als je van vogels spotten houdt of een ijsvogel wil fotograferen, dan ben je in de Biesbosch aan het juiste adres. Ook te vinden in de Biesbosch: de bever. In totaal zijn er zo’n 300, verspreid over het gebied.

Bevers zijn te herkennen aan hun bruine vacht en platte staart. Je vindt ze aan het begin of aan het eind van de dag, bij beverburchten (gestapelde takken). Wees stil en blijf op afstand. 

Bekijk Nationaal Park De Biesbosch via Google Maps.

3. Diverse vogelhutplekken en de Nederlandse polders

Een tip van Dick van Duijn: "In Nederland zijn er diverse openbare en vogelhutten die je tegen betaling kunt huren voor een dag. Vanuit deze hutten kun je vogels en eekhoorns van dichtbij fotografen. 

Op de website Vogelkijkhut vind je alle openbare vogelkijkhutten en vogelkijkwanden in Nederland. Op Fotohutfotografie vind je hutten in Nederland die je tegen betaling voor een dag kunt huren."

Gustav Kiburg raadt de Nederlandse polders aan. "Toplocaties! Je vindt er verschillende soorten vogels, waaronder de torenvalk, buizerd, zilverreiger, eenden, en natuurlijk ook reeën."

4. Nationaal Park de Hoge Veluwe, Nederland

Een tip van Dick van Duijn: "Tijdens de bronst van de edelherten (mid-september tot mid-oktober) ga ik weleens naar Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Je vindt er vele zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en insecten. Hier kan je in die periode aan de Wildbaanweg de grote geweidragers en de hindes goed vastleggen met een zoomlens vanaf 300mm. Let op: zorg dat je op tijd bent, want er staan in deze periode vele andere fotografen aan de Wildbaanweg."

 Bekijk Nationaal Park de Hoge Veluwe via Google Maps.

5. Nationaal Park Zuid-Kennemerland, Nederland

Aan de noordzijde van het park ligt landgoed Midden-Herenduin, een rustig wandelgebied waar grote dieren nooit ver weg zijn. Schotse hooglanders, Shetlandpony’s en konikpaarden zorgen er namelijk voor dat het duingebied niet dichtgroeit.

In het duingebied vind je bovendien een grote variatie aan insecten zoals libellen, glassnijders, bruine winterjuffers en duinparelmoervlinders. Wil je vogels fotograferen? Neem dan eens een kijkje bij het vogelmeer. Daar kun je de aalscholver, dodaar, grauwe gans, bergeend en rietgors tegenkomen. Genoeg om te fotograferen dus!

Bekijk Nationaal Park Zuid-Kennemerland via Google Maps.

6. Onguma Safari Camps, Namibië

Een tip van Jan-Joost Snijders: "Onguma is een privé wildreservaat in Namibië en grenst aan het bekendere Etosha National Park. Je vindt hier vier van de Big Five (geen buffel).

Vanuit Onguma kun je zowel Etosha bezoeken als het privé reservaat. Je hebt het beste van beide werelden. De gidsen zijn erg kundig en weten precies waar ze moeten zoeken. Daarnaast beschikt Onguma over een eigen fotohut die is ingegraven in de grond. Dit biedt de mogelijkheid om unieke foto’s te maken en om Wildlife op een andere manier te benaderen."

Bekijk Onguma Safari Camps via Google Maps. Wil je meer weten over Jan-Joost: bekijk dan zijn How to-artikel.

7. Helgoland, Duitsland

Een tip van Jan-Joost Snijders: "Dit is relatief dicht bij huis en met veel Wildlife op loopafstand. Helgoland is een klein eilandje ten noorden van Duitsland.

Je vindt hier Jan van Genten en zeehonden. Zeker de Jan van Genten zijn met hun mooie uiterlijk een geliefd onderwerp. Ga er dus ook niet vanuit dat je de enige fotograaf op het eiland bent."

Bekijk Helgoland via Google Maps. Wil je meer weten over Jan-Joost: bekijk dan zijn How to-artikel.

8.  Vancouver Island, Canada

Een tip van Jan-Joost Snijders: "Voor het fotograferen van de adelaar (bald eagle) is Vancouver Island the ‘place to be’. Nog nooit heb ik zoveel arenden op één plek gezien.

Sinds de jacht op deze vogels verboden is, vind je er hier weer ongelofelijk veel. Daarnaast biedt Vancouver Island ook erg goede gelegenheid voor het fotograferen van orca’s, bruine beren, zee otters en, als je echt veel geluk hebt, de wolf."

Bekijk Vancouver Island, Canada via Google Maps.

9.  Het Deelerwoud, Nederland

Een tip van Peter van Wieringen: "Het Deelerwoud, bij Hoenderloo, is minder bekend dan de rest van de Veluwe. Er komt veel wild voor, zoals edelhert, zwijn en damhert, maar ook kleinere dieren als de zwarte specht en boommarter.

Door de onbekendheid is het er rustiger dan de overige plekken op de Veluwe. In de bronsttijd zijn wel een aantal locaties afgesloten."

Bekijk Het Deelerwoud via Google Maps.

10.  Het Bert Bospad, Nederland

Een tip van Peter van Wieringen: "Het Bert Bospad is gelegen in het veenweide gebied bij Westbroek. In dit veengebied zijn ringslangen, moerassprinkhanen, zilver- en purperreiger en  diverse soorten libellen te fotograferen.

Bijzonder in dit gebied is de populatie gerande oeverspinnen. Deze spinnen komen maar op twee locaties voor in Nederland."

Bekijk Het Bert Bospad via Google Maps.

11.  Grossglockner Hochalpenstrasse, Oostenrijk

Een tip van Peter van Wieringen: "In Oostenrijk is de Grossclockner Hochalpenstrasse een aanrader. Langs deze bijzonder mooie pas naar de Grossglockner is het mogelijk om op korte afstand alpenmarmotten en steenbokken te fotograferen. 

De beste kans maak je aan het eind van de Alpenstrasse bij de parkeerplaats."

Bekijk Grossglockner Hochalpenstrasse via Google Maps.

12. Slangenbad, Duitsland

Een tip van Peter van Wieringen: "In het Duitse Slangenbad is een mooie populatie Aesculaapslangen aanwezig.

Deze grote en ongevaarlijke slangen zijn hier in de omgeving prachtig te fotograferen. Ook komen hier veel hazelwormen voor."

Bekijk het Slangenbad via Google Maps.

13. Pilanesberg National Park, Zuid-Afrika

Een tip van Jan-Joost Snijders: "Het minder bekende Pilanesberg, op ongeveer 2 uur rijden van Johannesburg, is relatief klein en minder druk bezocht dan het Krugerpark. Het voordeel van Pilanesberg is dat er relatief veel luipaarden (mijn favoriete dier) rondlopen. Je kunt het park in 1 dag volledig rond rijden.

De lokale bevolking deelt veel informatie en zo weet je meestal wel waar wat gaande is. Daarnaast is er een eBook uitgebracht waar alle goede (in fotografisch oogpunt) plekjes in zijn vastgelegd.  Pilanesberg beschikt daarnaast over enkele schuilhutten die uitkijken over drinkplaatsen."

Bekijk Pilanesberg National Park via Google Maps.

14. Cairns Botanic Gardens, Australië

Een tip van Marc-Peter Kooistra: "Cairns Botanic Gardens in Australië is goed toegankelijk. Er is een grote verscheidenheid aan planten en veel diversiteit. Cairns Botanic Garden wordt niet voor niets ook wel 'tropical paradise genoemd'. 

Je kunt hier niet alleen te gekke foto's maken, je geniet er ook van een mooie wandeling in een oogverblindend omgeving."

Bekijk Cairns Botanic Gardens via Google Maps. Wil je meer weten over Marc-Peter: bekijk dan zijn How to-pagina.

15. Kampina, natuurgebied in Brabant, Nederland

Kampina is Brabant zoals het ooit was. Je kunt daar prachtige foto's maken. Je vindt er een natte heide met vennen, loofbossen, geurend gagelstruweel, beemden en blauwgraslanden.

Hier kun je zelfs de das tegenkomen. Sinds 2016 is dit dier weer terug in het gebied.

Bekijk Kampina via Google Maps.

16. Farne-eilanden, Verenigd Koninkrijk

Tip van Gustav Kiburg: "De Farne-eilanden! Ofwel de Farne Islas, ook de Farnes, genoemd.  Dit zijn kleine eilandjes voor de Engelse kust. Het zijn schitterende plekken voor papegaaiduikers en andere zeevogels."

Deze eilanden zijn dichtbij en gemakkelijk te bereiken, je komt er met een nachtboot vanuit Ijmuiden of Rotterdam. Vanuit Newcastle of Hull is Seahouses goed te bereiken. Naast natuurpracht zijn er ook mysterieuze kastelen. Genoeg te zien dus.

Bekijk Farne-eilanden via Google Maps.

17. Daintree rainforest and river, Australië

Tip van Marc-Peter Kooistra: "Ga naar Daintree rainforest and river, hier in mijn nieuwe home country Australia. Het is het oudste regenwoud van de wereld. Je kunt er Wildlife cruises doen, met Solar Whisper (de enige boot op zonne-energie in Daintree Nationaal Park)." 

Het is een natuurpracht, in het noorden van Queensland, weg van het massatoerisme. Een echte secret spot waar meer dan de helft van alle diersoorten in Australië leeft.

Bekijk Daintree rainforest and river via Google Maps.

18. Arenal, Costa Rica

Tip van Marc-Peter Kooistra: "Arenal! Ofwel: Arenal Observatory Lodge... met een echte kolibrie tuin. Je kunt in een speciaal drysuit tussen Amerika en Europa in zwemmen."

Vanuit deze omgeving, dit eco-lodge, kun je gave Wildlife-beelden maken. Er leven bijvoorbeeld apen in de omgeving, vele vogelsoorten en wasbeertjes.

Bekijk Arenal, Costa Rica via Google Maps.

19. Bay of Nicoya en Paulo Verde Nationaal Park, Costa Rica 

Tip van Marc-Peter Kooistra: “Dit Nationaal Park is super. Je vindt er vele diersoorten. En... La Ensenada Lodge” verzorgt mooie mangrove boottochten. Je wordt hier omringd door mooie bloemen en natuur.

De eigenaren van deze lodge zijn heel vriendelijk en geven op verzoek vele tips. De eigenaren weten wel waar je moet zijn. Maak dus gerust een praatje voordat je op pad gaat." 

Bekijk Bay of Nicoya via Google Maps.

20. De Udense bossen en... je achtertuin!

Tip van Marloes van Antwerpen van Mieps the Guinea Pig: "Kijk eerst wat je in de buurt hebt aan natuur. In mijn geval zijn dat de Udense Bossen.

Ik maak meestal foto's in mijn achtertuin. Dat is lekker gemakkelijk! Je kunt daar ook een soort studiosetting creëren. In je achtertuin hoef je niet steeds je materiaal te verplaatsen. Je kunt een leuke opstelling kiezen of goed onthouden op welk moment van de dag je waar een mooie foto kunt maken.

Mijn tip is dus: bedenk dat je niet altijd ver hoeft te gaan om goede natuurfoto's te maken."  

Bekijk de Udense bossen via Google Maps.

Geïnspireerd? Tijd om in actie te komen! Ga er lekker op uit en maak originele dierenfoto's.

Wie weet zit er wel echt iets gaafs bij: doe dan mee aan de fotowedstrijd zodat je kans maakt op een prijs.

Surf naar de Who to follow- en de How to-pagina's (Wildlife, huisdieren, macro) voor meer inspiratie.

< Terug naar het overzicht