Camera met WiFi

Camera's met Wifi

Wat moet je ermee?

Tegenwoordig hebben veel apparaten een WiFi functie. Naast koelkasten en wasmachines zijn de meeste moderne camera’s ook voorzien van een WiFi functionaliteit, maar is dat nou echt zo nuttig? En wat kan je er dan allemaal mee? Dat vertellen we jou in dit artikel.

Wifi | Bestanden overzetten | Tijd en plaats | Apps | Camera besturen

WiFi

Hoe de WiFi precies werkt, verschilt per camera. Er zijn camera’s die verbinding kunnen maken met een reeds bestaand netwerk, maar er zijn ook camera’s die zelf een WiFi signaal kunnen creëren waar je jouw smartphone of laptop mee kan verbinden. Als je altijd en overal internet hebt of gebruik kan maken van internet, voldoet de eerste optie prima. Kom je echter in gebieden waar je geen bereik hebt of kan je niet overal gebruikmaken van internet, dan is een camera die zelf een WiFi signaal uitzendt iets om over na te denken.

wifi

Bestanden overzetten

Maar wat maakt een WiFi connectiviteit nou zo handig? Allereerst komt WiFi goed van pas bij het overzetten van bestanden. In een relatief korte tijd kan je meerdere bestanden tegelijkertijd overzetten naar verschillende apparaten. Zo maak je snel een back-up en raak je nooit je prachtige foto’s kwijt als je bijvoorbeeld op reis bent. Daarnaast deel je met WiFi makkelijker foto’s met vrienden en familie. Waar je voorheen je SD-kaart uit je camera moest halen en je foto’s naar een pc moest overzetten om ze naar iemand te kunnen sturen, stuur je ze nu in een oogwenk door naar jan en alleman. Sommige camera’s hebben zelfs een functie waarmee je jouw foto’s direct op Instagram of Facebook kan uploaden, wat handig is als je geen genoegen neemt met de kwaliteit van foto’s van een smartphonecamera of als je zo’n mooi plaatje hebt geschoten dat je hem meteen wilt delen.

Tijd en plaats

Ten tweede is WiFi ook superhandig voor het bijhouden van waar en wanneer je foto’s maakt. Dankzij de WiFi verbinding kan jouw camera namelijk precies weten waar je bent geweest en hoe laat je daar was. Dat is enorm handig als je op reis bent geweest en achteraf niet precies meer weet waar je allemaal bent geweest. Als iemand vraagt: “Waar was dat?” dan hoef je nooit meer lang na te denken over een antwoord!

wifi

Apps

Voor de meeste camera’s met WiFi zijn apps ontwikkeld. Deze apps zijn er onder andere voor Canon, Sony, Nikon en meer. De apps werken vaak als interfaces om zo snel en makkelijk mogelijk bestanden over te kunnen zetten of te delen. Daarnaast kan je met de apps je foto’s bekijken, inzoomen en soms ook bewerken. Sommige apps kunnen zelfs werken als een externe live view waardoor je vanaf je telefoon kunt bekijken wat je filmt of fotografeert als je op plekken aan het werk bent waar dit moeilijk via het scherm of de zoeker van je camera te doen is. De apps creëren dus extra mogelijkheden voor fotografie.

Camera besturen

Een andere manier waarop apps meer mogelijkheden creëren voor fotografie, is met de optie om je camera te besturen vanaf je smartphone of tablet. Afstandsbedieningen en de zelfontspanner zijn verleden tijd, want met WiFi hoef je alleen maar op een knop in de app te drukken. De mate waarin je de camera op afstand kan besturen verschilt per merk en per app. Er zijn apps waarbij je enkel de meest belangrijke instellingen op afstand aan kunt passen, maar er zijn ook apps die het mogelijk maken om met het touchscreen van je smartphone het scherpstelpunt in te stellen. Hoe dan ook, WiFi en apps bieden je de mogelijkheid om een nieuwe manier van fotografie te ontdekken. Zo is het veel makkelijker om een familiefoto te maken waar jij ook eindelijk een keer op staat, terwijl je ook de controle over de foto behoudt.

wifi

WiFi op je camera is dus nuttiger dan het op het eerste gezicht misschien lijkt. Het maakt dingen zoals het overzetten van bestanden handiger of sneller en het biedt extra mogelijkheden op creatief gebied. Als je op zoek bent naar een nieuwe camera, is het daardoor echt het overwegen waard. Nieuwsgierig geworden? Bekijk onze camera’s met WiFi!